سویا برای سلامتی خانمها خوب است یا بد؟
محصولات سویا در رژیم های غذایی بسیاری از مردم بویژه گیاهخواران و گیاهخواران اصلی هستند. بنابراین، پیرامون آن و اثرات احتمالی آن بر هورمون ها ، خطر سرطان و سلامت کلی بدن بحث های جدی وجود دارد. بنابراین ، نظرات مختلفی در مورد اینکه آیا سویا برای شما خوب یا بد است وجود دارد!
به گزارش سایت طلا، سویا فواید زیادی دارد ، اما فقط به یاد داشته باشید که همه محصولات سویا به طور برابر ایجاد نمی شوند. به عنوان مثال ، مواد غذایی مانند سویای فرآوری شده می توانند حاوی مواد افزودنی و مواد نگهدارنده باشند ، در حالی که غذایی مانند ادمام یا سویا ، یک منبع طبیعی و کامل از سویا است. اما به طور کلی ، سویا می تواند منبع خوبی برای تغذیه باشد.
خود سویا پر از پروتئین است. در حقیقت ، غذاهای کامل سویا مانند سویا ، تمپه و توفو دارای پروتئین های کامل هستند ، به این معنی که آنها حاوی 9 اسید آمینه ضروری هستند که بدن به آن نیاز دارد اما به تنهایی قادر به تولید آن نیست. مصرف پروتئین کامل به ویژه برای گیاهخواران و گیاهخواران بسیار مهم است زیرا بسیاری از گوشت ها منبع اصلی پروتئین کامل هستند.
علاوه بر پروتئین ، برخی از مواد مغذی مفید دیگر موجود در سویا وجود دارد. به عنوان مثال ، سویا حاوی فیبر ، کلسیم ، ویتامین A ، ویتامین C و آهن است. همچنین حاوی پروبیوتیک هایی است که برای سلامتی روده و میکروبی شما مفید هستند.
چرا سویا تبدیل به دانهای بحث برانگیز شده است؟
مشتقات سویا حاوی چیزی به نام ایزوفلاون ها هستند که نوعی فیتواستروژن ها هستند به این معنی که آنها به روش مشابه استروژن عمل می کنند. آنها به طور طبیعی در بسیاری از گیاهان وجود دارند ، اما مشتقات سویا بیشترین میزان ایزوفلاون ها را دارند. اگرچه این ایزوفلاونها ممکن است برای زنان مسن فواید زیادی داشته باشد ، اما در مطالعاتی از تاثیرات مخرب آن بر بدن صحبت وجود دارد.
از آنجا که این ایزوفلاوونها مانند استروژن رفتار می کنند ، ممکن است برای زنان در دوران یائسگی مفید باشد. این امر به این دلیل است که تخمدان ها با افزایش سن ، استروژن کمتری تولید می کنند که می تواند در علائم ناخواسته مانند عرق شب ، گرگرفتگی و مشکلات خواب نقش داشته باشد. رفتار شبیه استروژن ایزوفلاونها ممکن است به کاهش این علائم کمک کند.
در حقیقت ، یک آزمایش سال 2014 که در علوم پزشکی آلمان منتشر شده است ، 17 مورد تصادفی موجود را بررسی کرد و دریافت که مصرف 54 میلی گرم فیتواستروژن سویا به مدت 6 تا 12 ماه هر دو فرکانس گرگرفتگی را در زنان یائسگی به میزان 6/20 درصد کاهش داده است. اما همین فیتواستروژن هایی که به نظر می رسد برای زنان یائسه مفید هستند سبب ایجاد بحث و جدل برای سویا شده اند.
یک بررسی در سال 2010 که در مجله تغذیه منتشر شد ، نشان داد که در زنان بالغ ، مصرف مقادیر زیاد سویا می تواند بر عملکرد تخمدان تأثیر بگذارد. این به این دلیل است که ایزوفلاون ها استروژن را تقلید می کنند و می توانند سیگنالینگ استروژن در تخمدان ها را تحت تأثیر قرار دهند ، که می تواند منجر به اختلال در تخمک گذاری شود. با این حال ، آنها همچنین خاطرنشان كردند كه برای خانمهایی كه روزانه یك یا دو وعده سویا به عنوان بخشی از رژیم غذایی متعادل مصرف می كنند ، این نباید مشكلی باشد.
همچنین آنها احتمال می دهند که سویا می تواند باعث یا بدتر شدن سرطان پستان شود. یک مطالعه در سال 2014 که در ژورنال انستیتوی ملی سرطان منتشر شده است نشان داد که سویا می تواند باعث تغییر در بیان ژن در ژن های مرتبط با سرطان پستان شود. با این حال ، این مطالعه تنها 140 زن را شامل می شود ، بنابراین تحقیقات بیشتری لازم است.
کاوان می گوید بدنه تحقیقات پیرامون این اختلاف نظر قطعی نیست. بنابراین ، آیا اکنون مردم باید نگران سرطان پستان ناشی از مصرف سویا باشند؟ کاوان می گوید: "پاسخ کوتاه این است که ، ما واقعاً مطمئن نیستیم ، اما احتمالاً اینطور نیست."
چه کسی باید از مصرف سویا اجتناب کند؟
علاوه بر این ، سویا برای افرادی که شرایط تیروئید دارند می تواند مشکل ساز باشد. همه افراد باید در رژیم غذایی خود ید دریافت کنند زیرا بدن یّد را به طور طبیعی تولید نمی کند. ید برای تولید هورمونهای تیروئید بسیار مهم است.
کویان می گوید ، سویا حاوی گیتروژن است ، که می تواند جذب ید را کاهش دهد و بدون ید کافی شرایط برای ایجاد کم کاری تیروئید محیا می شود. کمبود ید می تواند منجر به علائمی مانند تیروئید بزرگ شده و احتمالاً عدم توانایی تمرکز شود.
بنابراین ، کاوان می گوید افرادی که دارای شرایط شدید تیروئید هستند باید از مصرف سویا خودداری کنند. اگر وضعیت خفیف تیروئید دارید ، می تواند اشکالی نداشته باشد ، اما ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
همچنین پیرامون اینکه کودکان باید سویا مصرف کنند اختلاف نظر وجود دارد. مطالعه ای در سال 2016 که در تحقیقات تغذیه ای منتشر شد ، تقریباً 400 فرد را مورد بررسی قرار داد و دریافت که کودکانی که سویا مصرف کرده اند، ایزوفلاون ها موجود، دو تا دو و نیم برابر بیشتر از کسانی است که سویا مصرف نکرده اند ، احتمال ابتلا به بیماری کاوازاکی را دارند. بیماری کاوازاکی باعث ایجاد التهاب در شریان ها و غدد لنفاوی می شود. در کودکان بیشتر از بزرگسالان شایع است.
با این حال ، یک بررسی در سال 2017 منتشر شده در Nutrition Review نتیجه گرفت که ایزوفلاونهای موجود در سویا اثرات منفی بر روی بلوغ ندارند، اما این تحقیقات ناقص و محدود است.
نکته آخر
اینکه سویا برای شما "خوب" باشد یا "بد" باشد ، به وضعیت سلامتی خاص شما ، نوع محصول سویا که می خورید و کل رژیم غذایی شما بستگی دارد. کاوان می گوید ، توصیه های رژیم غذایی باید فردی باشد ، زیرا غذاهای خاصی وجود دارد که برای بعضی از افراد مفید است اما برای دیگران مضر است.
به عنوان مثال ، اگر مبتلا به سرطان سینه هستید یا از نظر ژنتیکی مستعد آن هستید و برای شما و سلامتی تان بهتر است که سویا نخورید ، پس آن را میل نکنید. همچنین ، در صورت وجود بیماری تیروئید باید از خوردن سویا خودداری کنید.
با این حال ، کاوان می گوید برای برخی از افراد ، مانند گیاهخواران ، وقتی صحبت از سویا است ، جوانب مثبت بیشتری نسبت به منفی دارند. فقط سعی کنید روزانه بیش از دو وعده میل نکنید تا از خطرات احتمالی سلامتی در امان باشید.
او همچنین توصیه می کند به طور کلی به رژیم غذایی خود نگاه کنید، و به جای تثبیت غذاهای انفرادی ، می گوید که باید الگوهای کلی رژیم غذایی خود را بررسی کنید تا از داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل اطمینان حاصل کنید.