محدوده جدید قیمتی طلا و ارز
این هفته بهای جهانی فلزات گرانبها به دلیل اعتصاب منجر به خشونت کارگران معدن پلاتینیوم در آفریقای جنوبی افزایش یافت که با افزایش بهای اونس جهانی طلا، بازار تهران نیز که میرفت در اواخر هفته روند کند کاهشی داشته باشد دچار افزایش بهای طلا شد. دلار همچنان در مقابل کاهش بها مقاومت میکند و با افزایش تنش ها در بازار هم طلا و هم ارز میرود تا به محدوده جدیدی برسد.
طی هفته ای که گذشت، مجموعه فلزات گرانبها به دلیل توقف ناگهانی معدن پلاتینیوم آفریقای جنوبی، که بر ار اعتصاب کارگران که منجر به زد و خورد میان پلیس و کارگران با 34 کشته و 78 زخمی شد، افزایش قیمت را تجربه کردند. زد و خورد میان پلیس و کارگران معدن که فیلم برداری نیز شده بود به سرعت در سطح رسانه های جهان منتشر شد و تاثیر بلافاصله ای بر بهان فلزات گرانبها داشت و به خصوص منجر به افزایش 5.7 درصدی بهای پلاتین شد.
اما امروز بهای طلا و نقره در بازار جهانی تقریبا ثبات داشت و معاملات در ابتدای هفته و تحت تاثیر سخنان اخیر رهبران اروپایی و همچنین نشست پیش روی کمیته بازار آزادفدرال آمریکا با احتیاط خاصی صورت گرفت. به لحاظ فنی، طلا اکنون نسبت به وضعیت بازار تجارت محاط تر و محدودتری دارد و به نظر میرسد طی روزهای آینده و به خصوص در اوایل سپتامبر بازار تحرک بسیار بیشتری خواهد داشت.
در بازار انرژی همچنان ریسک عرضه بسیار بالا است. طی هفته ای که گذشت روند افزایشی بهای نفت در پی چند عامل و از جمله ادامه تنشها در خاورمیانه و سوریه، ادامه یافت. تا جایی که رسانه ها این هفته گزارش دادند که کاخ سفید در صدد است تا طرح آزاد سازی ذخایر استراتژیک را مورد بررسی قرار دهد.
همین امر منجر به آن شد که بلافاصله روز بعد از انتشار این خبر بهای نفت افتی حدود 3 دلاری را تجربه کند، اما بعد از آن از آنجایی که شک و تردیدهایی در خصوص این اقدام به وجود آمد بهای نفت مجددا افزایش یافت.
اوپک نیز این هفته گزارش داد که به دلیل اقدام به تعمیرات و عملیات پشتیبانی در پالایشگاههای آمریکای شمالی و اروپا در ماه پی رو تولید خود را معادل 1 درصد کاهش خواهد داد که همین امر نیز بر بهای نفت تاثیر گذار بود. بهای نفت اوپک نیز همزمان با افزایش حجم خالص معاملات در بازار جهانی افزایش پیدا کرد.
اما در تهران، طی هفته ای که گذشت، بهای ارز و دلار به همراه بهای سکه و طلا از ثبات نسبی برخوردار بود. ثباتی که البته به هیچ وجه به معنای آرامش بازار نیست. از اواخر هفته روند کاهشی بهای طلا در بازار میرفت تا رقم بخورد که به یکباره اوج گیری بهای اونس طلا در بازار جهانی در پی حوادث معدن ماریکانا، بهای طلا در بازار تهران نیز افزایش یافت. البته در این هفته هنوز هم کاهشی بسیار اندک در بهای ارز و طلا در بازار تهران دیده میشود.
همانگونه که در هفته قبل نیز گفته شد، بازار در تهران دچار تنش است و این تنش بیش از هر چیز ناشی از شایعات اخیر پیرامون اوج گیری تنش میان ایران و اسرائیل است.
نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که بازار تمایل چندانی به پیگیری روند کاهشی از خود نشان نمیدهد و همانگونه که طی هفته های گذشته گفته شد، هرگونه کاهش بها در بازار به دلیل وجود همین تنش روانی – که با کوپکترین خبر و اتفاقی آمادی افزایش بها را دارد – دور از ذهن به نظر میرسد.
البته سخن گفتن از محدوده حمایتی و مقاومتی برای طلا در بازار تهران اصولا بی مورد و بی منطق است اما، به گونه ای به نظر میرسد که بهای جدیدی برای طلا در بازار درحال رقم خوردن است که به احتمال بسیار زیاد و با توجه به نزدیکی فصل تراکم معاملات در بازار جهانی، برای مدتی تداوم خواهد داشت. این اتفاقی است که برای ارز نیز تقریبا به وقوع پیوسته است.
تصمیمات دولت برای بورس ارز و راهاندازی آن طی هفته اخیر هنوز ابهامات بسیاری دارد و سخنان مسئولان نتوانسته چندان از این ابهامات کاهش دهد.
بر این اساس در هفته پیش رو، با توجه به اینکه بهای طلا در بازار جهانی همچنان در محدود 1613 تا 1630 دلار پیش بینی شده، و با توجه به تنش روانی موجود در بازار تهران، احتمال کاهش بها به شکل محسوس و قابل توجه در بازار تهران نمیرود و جز نوسانات اندک، تمایل بازار همچنان در مسیر افزایش است.