«بازار آرام شده است»، کلید واژه واسطههای ملکی از وضعیت بازار مسکن پایتخت در تیرماه است، قیمت مسکن در خرداد ماه شیب افزایشی تندی را به خود گرفته بود که منجر به افزایش ۱۱ درصدی نسبت به اردیبهشت ماه و افزایش ۴۲ درصدی نسبت به ماه مشابه در سال قبل شد. قیمت اجاره نیز با تبعیت از قیمت مسکن، نسبت به تابستان سال قبل حدود ۲۰ درصد افزایش داشت.
با این حال، نخستین ماه تابستانی امسال با اعلام دو مصوبه مهم مسکنی از ستادملی کرونا همراه بود که تنظیمگری در بازر اجاره و عرضه و تولید مسکن را نوید میداد. بر این اساس، دولت برای نخستین بار برای تعیین مبلغ اجاره سقف تعیینکرد و همزمان برای عرضه مسکن مصوبه قدیمی اخذ مالیات از خانههای خالی را وارد فاز اجرایی کرد.
کارشناسان مسکن معتقد هستند مصوبه اخذ مالیات از خانههای خالی، مسکن را از یک کالای سرمایهای خارج میکند و دیگر سفته بازان و سوداگران نمیتوانند بدون هیچ منعی در این بازار سرمایه گذاری کنند؛ همزمان جذابیت بازارهای موازی چون بورس میتواند کوچ متقاضیان غیرمصرفی از بازار مسکن را به پروسهای ادامه دار تبدیل کند و تا ۱۰ درصد منجر به کاهش قیمت مسکن شود.
سوداگران و سفته بازان بازار مسکن بعد از هر شوک قیمتی در بازارهای طلا، ارز و ... به سراغ خرید مسکن میروند تا به زعم خود از تورم جانمانند و سرمایه خود را چند برابر کنند؛ اتفاقی که در آخرین ماه پاییز سال گذشته در منطقه یک تهران رخ داد و قیمت خانه در این منطقه را در هر متر مربع تا ۵ میلیون تومان افزایش داد اما شرایط را در تیرماه امسال با تدبیر دولت به سمت دیگری هدایت کرد.
یک واسطه ملکی در غرب تهران روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا، گفت: از زمانی که مصوبه تعیین سقف اجاره بها به بنگاههای املاکی ابلاغ شده است، علاوه بر اینکه روی بازار اجاره تاثیر گذاشته، روی بازار خرید و فروش مسکن هم تاثیر گذاربوده است. اکنون متقاضیان غیر مصرفی بازار مسکن نمیتوانند با این خیال که خانه خود را به مبالغ بالا اجاره دهند و درآمدی چشم گیری داشته باشند اقدام به خرید مسکن کنند؛ از طرفی انتظاری که در بین مردم برای گرفتن مالیات از خانههای خالی به وجود آمده است از راحتی و آسایش سرمایهگذاری بدون مانع در این حوزه کاسته است.
یک واسطه ملکی دیگر در شمال پایتخت ، گفت:برخی از کوچه پس کوچههای مناطق یک تهران مملو از خانههای خالی با متراژهای بالا است که بین سوداگران مسکن دست به دست میچرخد و گاهی در سال تا سه بار فروش می رود. مالکان هیچ وقت این واحدها را اجاره نمیدهند و برای فروش آسانتر معمولا خالی است. اما الان حدود دو هفتهای میشود که از لیست خرید و فروش خارج شدند و مالکان آنها این خانهها را برای اجاره یا فایل میکنند و یا دست نگه داشتهاند تا ببینند مالیات بر خانههای خالی با چه کیفیتی اجرایی میشود.
این واسطه ملکی معتقد است اگر سیاستهای مالیاتی به درستی اجرایی شود، حداقل در منطقه یک تهران که افزایش ماهیانه نرخها در آن، روی میانگین قیمتی در کل پایتخت تاثیر منفی میگذارد، شاهد سوداگری کمتری خواهیم بود.
از طرفی بازار خرید و فروش به بهانه درآمدزایی از اجاره املاک در این منطقه با مصوبه سقف قیمتی اجاره بها نیز دیگر مثل سالهای گذشته جذاب نخواهد بود.
«حسام عقبایی» نایب رییس اتحادیه املاک تهران پیش تر به خبرنگار ایرنا گفته بود: اگر بستههای سیاستی و حمایتی دولت برای ساماندهی بازار مسکن در ستاد ملی مبارزه با کرونا به همین روال تصویب و به مرحله اجرا برسد، بازار مسکن را برای سوداگران و سفته بازان غیرجذاب خواهد کرد که منجر به شکستن حباب قیمت مسکن خواهد شد.
۱۵ روز دیگر گزارش رسمی بانک مرکزی و وزارت راه شهرسازی از نرخها در اولین ماه تابستان ۹۹ منتشر خواهد شد، اما نگاهی به وضعیت معاملات مسکن در بنگاههای سطح پایتخت نشان می دهد قیمت ها در تیرماه به ثبات رسیده است و فعلا خبری از افزایش روزانه قیمت مسکن و اجاره نیست.