فکر و خیال دلار ۲۵ هزار تومانی، سکه ۱۱ میلیونی و طلای یک میلیون تومانی آسایش و آرامش همه را گرفته است. دلار رکورد تاریخی خود را در مهرماه ۹۷ شکسته و با عبور از محدوده ۲۰ هزار تومان، انگار برایش خودش در پارک قدم میزند. نرخ امروز ۲۵ هزار تومان است و پیشبینی آنچه فردا رخ میدهد، نامشخص است. با اینکه دلار پنج هزار تومان بیشتر از نرخ سال ۹۷ قیمت دارد، اما سکه و طلا نسبت به آن زمان دو برابر شدهاند. اینجاست که میتوان قدرت انس جهانی را در تعیین قیمت سکه در بازار داخلی مشاهده کرد. با این حساب تقریبا نباید امید چندانی به ریزش قیمت سکه داشت مگر در سه حالت؛ ارزانی چشمگیر دلار، افت وحشتناک بهای طلای ۱۸ عیار و سوم کاهش قیمت جهانی انس! گفتیم که منتظر کاهش قیمت سکه نباشید.
چرا سکه بیشتر از دلار گران شد؟
قیمت بالای ۲۰ هزار تومان برای دلار تجربه چندان جدیدی نیست. مهرماه ۹۷ یعنی حدود دو سال پیش دلار برای مدت کوتاهی در این محدوده قرار گرفته بود. در آن زمان قیمت سکه حدود پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در محدوده ۵۵۰ هزار تومان قرار داشت. این روزها دلار بعد از کلی تلاش سقوطش تا ۱۱ هزار تومان را جبران و با عبور از کانال ۲۰ هزار تومان فعلا در بازار آزاد ۲۵ هزار تومان قیمت دارد ولی قیمت سکه و طلا کلی با دو سال پیش متفاوت است. در حال حاضر سکه در بازار آزاد حدود ۱۱ میلیون تومان است و هر گرم طلای ۱۸ عیار یک میلیون تومان میارزد. پس باید عامل تغییر رفتار سکه را در بازارهای جهانی طلا پیدا کنیم.
ردپای انس طلا در افزایش قیمت سکه
مهرماه ۹۷ زمانی که دلار به ۲۰ هزار تومان، سکه به پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و طلا به ۵۵۰ هزار تومان رسیده بود، انس جهانی در محدوده هزار و ۲۰۰ دلار قرار داشت. تقریبا از همان روزها طلا در بین تاجرهای بزرگ دنیا کلی طرفدار پیدا کرده و در دو سال گذشته هر انس حدود ۶۰۰ دلار افزایش قیمت را پشت سر گذاشته است. این روزها که انس از محدوده هزار و ۸۰۰ دلار بالاتر رفته، به خوبی میتوان تاثیر آن را در بازار سکه و طلای خودمان مشاهده کرد. مقایسه قیمتها با مهر ۹۷ نشان میدهد دلار تقریبا همان دلار است، ولی قیمت سکه و طلا دو برابر شدهاند.
عوامل تعیین کننده قیمت سکه در بازار
دلار تنها عامل افزایش قیمت سکه نیست. خیلیها فکر میکنند سکه و دلار از آنجایی که هر دو در بازار آزاد معامله میشوند، قیمتهایشان با هم هماهنگ است. ولی وقتی دقیقتر شویم، میبینیم انس طلا مبدا اصلی برای تعیین قیمت سکه به حساب میآید. حالا که انس به از مرز هزار و ۸۰۰ دلار عبور کرده، یک حساب و کتاب ساده نتیجه میدهد ارزش ذاتی سکه حدود ۱۰ میلیون تومان است. علاوه بر انس جهانی، قیمت طلای ۱۸ عیار هم به عنوان یک عامل واسطه نقش زیادی در تعیین قیمت سکه دارد. طلای ۱۸ عیار علاوه بر نوسانات انس ممکن است به خاطر عرضه و تقاضا در بازار تغییر قیمت داشته باشد. این تغییرات مستقیما روی سکه تاثیر میگذارند. مثلا در ماههای محرم و صفر که تقاضا برای خرید طلا کم میشود و قیمت آن کمی پایین میآید، سکه روند نزولی به خود میگیرد. حتی اگر انس جهانی سر جایش باقی بماند. در این بین نباید تاثیر دلار را در تعیین قیمت سکه نادیده بگیریم. چراکه نرخ تبدیل انس جهانی به طلای خودمان، همان دلاری است که حالا بالای ۲۰ هزار تومان قیمت دارد.
چرا به بازگشت قیمت سکه امیدوار نیستیم؟
تا زمانی که عوامل تعیینکننده قیمت سکه از خر شیطان پایین نیایند، سکه دلیلی برای ارزانی ندارد. یعنی اگر بخواهیم به ارزان شدن سکه و بازگشت آن به محدوده هفت میلیون تومان امیدوار باشیم، از سه حالت خارج نیست. یا دلار باید به ۱۴ هزار تومان برگردد که پیشبینی خیلی خوشبینانهای به نظر میرسد. حالت دوم بازگشت قیمت طلا به محدوده ۶۰۰ هزار تومان است که با وضعیت بازارهای جهانی چندان نمیتوان به آن امیدوار بود. حالت سوم سر و سامان گرفتن بازارهای جهانی و بازگشت انس طلا به محدوده هزار و ۳۰۰ دلار است که حداقل در کوتاهمدت عملا غیرممکن به نظر میرسد.
چراکه انس دوران خوشی را در قله هشت ساله خود سپری میکند. آخرین باری که انس در محدوده هزار و ۸۰۰ دلار معامله میشد مربوط به سال ۹۰ است. کارشناسان بازارهای جهانی امید چندانی به ارزانی طلا ندارند و پیشبینیهایی برای رشد بیشتر و شکست رکورد تاریخی قیمت طلا مطرح میکنند. با این حساب نمیتوانیم به عملی شدن سه حالت در نظر گرفته شده برای بازگشت قیمت سکه امید چندانی داشته باشیم. این یعنی اگر قبلا در بازار سکه سرمایهگذاری کرده بودید، همچنان میتوانید به صبر و شکیبایی ادامه دهید.