ریزش مو بین 50 تا 100 تار در روز نرمال است و چنانچه ریزش موقتی باشد،منجر به تنک شدن مو نمیشود و افراد نباید این مورد را غیرعادی فرض کنند.تغییر فصل سبب ریزش مو میشود اما منجر به تنک شدن آن نمیشود.استرس و کاهش وزن شدید،بیماریها،تغییرات هورمونی و کاهش ویتامینهای بدن و مواد معدنی (آهن، روی، کلسیم) در ریزش مو تاثیر دارد.
وی یادآور شد : شامپوها تاثیری در ریزش مو ندارند اما مصرف برخی فلزات سنگین، سرب و آرسنیک میتواند باعث افزایش این ریزش شود،همچنین برخی داروها که برای شیمی درمانی استفاده میشود ریزش مو را تشدید میکند.
رشنو یادآور شد: بعد از ژنتیک، تغییرات هورمونی دومین عامل در ریزش مو محسوب میشود و نیاز است افراد از مواد مغذی،ویتامینها و املاح و داروی موضعی نظیر ماینوکسیدیل استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه ریزش مو به طور مداوم در افراد وجود دارد، یادآور شد: در سنین 35 تا 40 سالگی ریزش مو به بالاترین حد میرسد.
چه زمانی میتوانیم بگوییم فردی مبتلا به ریزش مو شده است؟
بهطور کلی اگر فرد در طول روز بین 50 تا 100 تار موی خود را از دست بدهد، ریزش موی طبیعی دارد. این موها، موهای مرده هستند. اگر این موها را که معمولا با دست کشیدن به سر و شانه زدن به دست میآیند، نگاه کنید، متوجه میشوید که انتهای سفیدی دارند.
بعضیها فکر میکنند چون موها مرده اند و میریزند، دیگر جای آنها مویی در نخواهد آمد. در حالی که اینطور نیست و جای موهای مرده ریخته، رویش مجدد مو خواهیم داشت و جای نگرانی نیست. ولی به طور کلی تا زمانی که 25 درصد تراکم موها کم نشود، فرد معمولا شکایتی از کم شدن موهایش ندارد.
آیا نوع ریزش مو در خانمها و آقایان متفاوت است؟
بله، در آقایان معمولا ریزش مو بسیار شایع است، طوری که میگویند 90 درصد آقایان درجاتی از ریزش موی مردانه را دارند. این عامل هم به ژنتیک مربوط میشود و هم به مسایل هورمونی.
بهطور کلی اگر فرد در طول روز بین 50 تا 100 تار موی خود را از دست بدهد، ریزش موی طبیعی دارد. این موها، موهای مرده هستند.
ریزش مو در آقایان به این شکل است که از قسمت شقیقهها شروع میشود و به تدریج عقبتر رفته و حالت مثلثی شکل به خود میگیرد و در نهایت موهای فرق سر، کم و نازک می شوند.
در همه این ناحیهها به هم میچسبند و ممکن است هیچ تار مویی روی سرشان نماند، به جز قسمتهایی که حساس به هورمون مردانه نیستند، مانند کنارههای گوش و پشت سر.
این الگو برای خانمها به چه شکلی است؟
در خانم ها هم علتهای مختلفی برای ریزش مو وجود دارد:یکی از شایعترین علتهای ریزش مو در خانمها، کمبود آهن است. معمولا به دلیل خونریزیهای ماهانه و رژیمهای لاغری سختی که بعضی از خانمها میگیرند، یا دچار کمخونی شده و یا ذخیره آهن بدنشان کم میشود.
علت شایع دیگر در خانمها مانند آقایان مسایل ژنتیکی است، یعنی خانمها هم دچار ریزش موی مردانه میشوند اما طرح ریزش مو در خانمها با آقایان فرق دارد.
در خانمها معمولا خط جلوی سر حفظ میشود و تراکم موها در قسمت فرق و جلوی سر کم می شود و خانمها احساس میکنند زمانی که فرق باز میکنند کف سرشان پیداست و موهایشان نازک شده اند.
گاهی این مساله آنقدر در خانمها شدید است که قسمت جلوی سرشان مانند آقایان خالی میشود، ولی معمولا آنچه که در خانمها دیده میشود، کاهش تراکم مو است نه طاسی.
آیا مصرف مواد مختلف برای شستشو، حالت دادن، رنگ کردن مو و ... در ریزش مو موثر است؟
استفاده از مواد خارجی، فقط جنس موها را خراب میکند و معمولا باعث ریزش مو نمیشود.گاهی ممکن است موادی مانند فرکنندههای دایمی مو یا موادی که فرهای مو را باز میکنند، آنقدر قوی باشند که موها را کاملا از ته شکسته و ریزش موی شدیدی ایجاد کنند.
پس به طور کلی رنگ کردن مو، فر کردن، سشوار زدن، استفاده از برسهای دندانهریز که میتوانند موها را بکنند، استفاده از ژلها که میتوانند موها را به هم بچسبانند، استفاده از گیرهها و کشهای مو که موها را تحت فشار قرار میدهند، همه میتوانند به موی سر آسیب برسانند و مقدار ریزش مو را بیشتر کنند اما این ریزش دایمی نیست و موهای تازه جای آنها را میگیرند.
بیماریها چطور؟
ببینید، فولیکولهای مو کاملا زنده اند و تحت تاثیر شرایط عمومی بدن مانند بیماریهای تبدار، حمله قلبی، زایمان، کشیدن سیگار و ... قرار میگیرند که این عوامل می توانند باعث ریزش مو شوند.
افراد برای درمان و جلوگیری از ریزش مو چه باید کنند؟
چنانچه میزان ریزش مو بیشتر از حدی بود که در بالا ذکر شد، باید به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنند تا علت ریزش مو مشخص شود و درمان لازم صورت گیرد.
استفاده از شامپو و نرم کننده ی نامتناسب می تواند صدماتی جدی به موها وارد کند
در اینجا به رایج ترین اشتباهاتی می پردازیم که در هنگام شستن موها مرتکب می شویم و می خواهیم بدانیم بهترین شیوه برای شستن موها چیست.
هشت اشتباه رایجی که در هنگام شستن موها مرتکب می شویم
شاید شستن موها کاری ساده و بدیهی به نظر رسد اما حقیقت آن است که بسیاری از ما در انجام درست این کار دچار اشتباه هستیم. اگر موها به اندازه ی کافی شسته نشوند یا بالعکس، بیش از اندازه شسته شوند، چرب یا خشک خواهند شد. اگر ماده ای به مدتی طولانی در میان موها باقی بماند یا موها به طور مناسب آبکشی نشوند، این مسأله می تواند آلودگی موها را بیشتر کند و یا باعث ایجاد پوسته های شوره مانند شود.
شستن تمام سر با شامپو
شامپوها برای پاک کردن پوست کف سر از باکتری ها و موادی استفاده می شوند که بر روی موها می نشینند. مردم اغلب تمام سر خود از جمله موهایشان را شامپو می زنند، در حالی که باید تنها روی تمیز کردن پوست کف سر تمرکز داشته باشیم. نیازی به شستن انتهای موها نیست. آلودگی ها، چربی پوست سر و پوست های مرده در قسمت کف سر هستند نه در انتهای موها. پس تنها کف سر را شامپو بزنید. کفی که با این کار به انتهای موها می رسد برای تمیز شدن آن ها کافی است.
زدن نرم کننده به کف سر
نرم کننده را تنها باید برای انتهای موها استفاده کرد چون حفظ رطوبت این قسمت از موها اهمیت دارد. انتهای موها به چربی و مواد مغذی نیاز دارند بنابراین نرم کننده را باید از انتهای موها به سمت بالا بزنید. اگر نرم کننده را بسیار بالاتر از انتهای موهایتان می زنید، دقت داشته باشید که نرم کننده با پوست کف سر تماس نداشته باشد تا آن را چرب تر نکند.
استفاده از شامپویی نامتناسب با جنس موها
استفاده از شامپو و نرم کننده ی نامتناسب با جنس موها می تواند صدماتی جدی به موها وارد کند. موهای نازک، معمولی و ضخیم، هر یک نیازهای متفاوتی دارند. برای مثال، مولکول های موجود در شامپوی مخصوص موهای ضخیم به اندازه ی کافی کوچک نیستند تا بتوانند به درون موهای نازک نفوذ کنند. استفاده از شامپوی متناسب با جنس مو برای سلامتی موهایتان ضروری است. شستن موها با شامپوی نامناسب کاری بیهوده است و موها به درستی تمیز نخواهند شد. علاوه بر این، با افزایش آلودگی موها برطرف کردن آن ها کار دشواری خواهد بود و می تواند باعث دو شاخه شدن انتهای موها یا شکنندگی آن ها شود. پیش از خرید شامپو، حتما به توضیحات روی بسته بندی آن توجه داشته باشید و اگر در انتخاب شامپوی مناسب دچار تردید هستید از افراد کارشناس کمک بگیرید.
باید تنها روی تمیز کردن پوست کف سر تمرکز داشته باشیم
رسم شستن موها
کارشناسان کماکان بر سر مسأله ی سولفات ها اختلاف نظر دارند. این ماده نوعی شوینده است که در بسیاری از شامپوها یافت می شود. اگرچه بسیاری اعتقاد دارند سولفات ها برای ما مضر هستند، بعضی تحقیقات بیان می کند استفاده از این مواد به میزان بسیار کم ضرری ندارد. شامپوهای سولفات دار می تواند انتخاب مناسبی برای کسانی باشد که به طور طبیعی موهای چربی دارند. اما برخی دیگر از کارشناسان معتقدند سولفات ها چربی طبیعی موها را از بین می برند و می توانند میزان حساسیت موها و پوست کف سر را افزایش دهند. این کارشناسان می گویند شامپوهای بدون سولفات در ترکیب با آب بهتر عمل می کنند.