به گزارش موبوایران به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، در سالهای اخیر استفاده از اینترنت به یکی از نیازهای اصلی زندگی انسان تبدیل شده که این نیاز با شیوع ویروس کرونا دو چندان شده است. اکثر افراد با استفاده از اینترنت کسب درآمد میکنند که تقریبا در نبود اینترنت اکثر مشاغل فلج به حساب میآید، با این اوصاف اینترنت یکی از پرکاربردترین و الزامیترین نیازهای بشر امروز است که در برخی نقاط دور دست استفاده از آن محدود شده و عملا استفاده از اینترنت غیرممکن میشود.
با این حال شرکت خصوصی اسپیس ایکس که متعلق به ایلان ماسک است، شبکه ماهوارهای به نام استارلینک را راه اندازی کرده تا از این طریق رویای دسترسی به اینترنت را بدون محدودیت مکانی و در همه جای کره زمین به واقعیت تبدیل کند. این شرکت با استفاده از هزاران ماهواره کوچک که قرار است همه آنها به فضا پرتاب شده و در مدار قرار گیرند، سیگنالهای اینترنتی را به زمین منتقل خواهد کرد.
نحوه عملکرد ماهوارههای استارلینک
وزن هر ماهواره در این پروژه ۲۶۰ کیلوگرم و دارای سطحی صاف میباشد که وقتی در مدار قرار میگیرند برای تامین انرژی خود یک آرایه بزرگ خورشیدی را تشکیل میدهد. بخش اصلی این ماهواره شامل ۴ آنتن قدرتمند برای انتقال اینترنت و همچنین دارای لیزرهایی است که هر ماهواره را به ۴ ماهواره دیگر در مدار وصل میکند. این ماهوارهها شامل یونهایی هستند که از گاز کریپتون استفاده میکنند و این امکان را به آنها میدهد که وقتی در مسافتهای پایین قرار گرفتند در مدار خود باقی بمانند.
این شرکت از کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا مجوز پرتاب ۱۲ هزار ماهواره استارلینک را به مدار زمین دریافت کرده است و به این ترتیب باید گفت این یک نوع صورت فلکی استارلینک در آسمان خواهد بود. این شرکت دوست دارد ماهوارههای بیشتری را حتی در مدار قرار دهد، که سرانجام صورت فلکی استارلینک میتواند تا حدود ۴۲ هزار ماهواره در مدار داشته باشد.
اینترنت استارلینک در ابتدا با محدودیت جغرافیایی عرضه خواهد شد
ایلان ماسک اظهار داشت: " ابتدا اینترنت برای افراد در عرض جغرافیایی زیاد مثل کانادا و بخشهایی از آمریکای شمالی در دسترس خواهد بود. او در ادامه افزود: این برنامه قرار است در سال ۲۰۲۱ در سایر نقاط جهان گسترش یابد." گفتنی است زمانی که شرکت اسپیس ایکس برای اولین بار مجموعه جدیدی از ماهوارهها را به آسمان پرتاب کند، میتوان آنها را با چشم غیر مسلح در بسیاری از مناطق مشاهده کرد، اما آنها خیلی زود در مدار بالاتر قرار خواهند گرفت که کمتر دیده میشوند.
اولین مکان ارائه ،تاریخ عرضه و قیمت اینترنت استارلینک
به گفته ایلان ماسک بتا خصوصی ابتدا برای کشورهای کانادا و آمریکای شمالی در دسترس است، او در ادامه افزود: "این برنامه قرار است در سال ۲۰۲۱ در سایر نقاط جهان گسترش یابد.
ماسک در توییتی در ماه آوریل مدعی شد که بتا خصوصی حدود سه ماه دیگر و بتا عمومی در حدود ۶ ماه دیگر آغاز میشود، همچنین پرتاب رسمی قرار است در سال ۲۰۲۱ اتفاق بیفتد.
در ادامه توییت ایلان ماسک را مشاهده میکنید:
شرکت اسپیس ایکس تاکنون از قیمت گذاری این سرویس حرفی به میان نیاورده است، اما بنظر میرسد که رایگان هم نباشد.
ماهواره استارلینک صرفا اینترنت ثابت ارائه خواهد کرد
این سرویس تنها به منظور ارائه خدمات اینترنتی ثابت به خانهها و مشاغل طراحی شده است، این ماهواره دارای آنتن ردیاب مدور است و به این ترتیب میتوان تلفنهای هوشمند را از طریق وای فای خانگی به استارلینک نصب کرد. گفتنی است این سرویس برای اتصالات ثابت طراحی شده است و از فناوری 5G موبایل پشتیبانی نخواهد کرد.
در بخش سرعت نیز باید یاد آور شد سرعت دانلود این سرویس حداکثر ۱ گیگابایت بر ثانیه باشد، اما این شرکت درباره سرعت هم هیچ صحبتی نکرده است اما بنظر میرسد سرعت این سرویس از فیبر نوری بیشتر باشد.
تاثیر ماهواره استارلینک روی محیط زیست
نگرانیهایی در مورد زبالههای فضایی وجود دارد که میتواند با هزاران ماهواره استارلینک در مدار ایجاد شود، طبق مقاله وبسایت SpaceNews.com، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این ماهوارهها میتوانند برای فضاپیماهای بدون سرنشین و سرنشین دار مشکلاتی ایجاد کنند، اما اسپیس ایکس ادعا میکند در صورتی که هر مشکلی در رابطه با عدم موفقیت ماهوارهها به وجود بیاید با استفاده از سیلندرهای پردازنده آنها برطرف شده و با خیال راحت آن ماهواره را را از مدار خارج خواهد ساخت.
بر اساس مقاله Vox، بسیاری از ستاره شناسان این نگرانی را دارند که برنامه قرار دادن ۱۲ هزار ماهواره استارلینک و یا بیشتر در مدار میتواند آلودگی نوری زیادی ایجاد کرده که این امر برای تلسکوپهای زمینی اختلال ایجاد خواهد کرد. این شرکت در تلاش است با استفاده از آزمایش ایجاد یک پوشش تاریک روی سطح میزان آلودگی نوری از این ماهوارهها را کاهش دهد.
گفتنی است موارد یاد شده فعلا در حد حرف است و مشخص نیست که اینترنت ماهوارههای استارلینک چه زمانی و در کدام نقاط جهان در دسترس کاربران قرار خواهد گرفت.