صعود کم رمق شاخص بورس/ پیشبینی بورس فردا 17 شهریور 99 /راهکارهای نجات بازار از وضعیت اصلاح و ریزش چیست؟
شاخص کل بورس که در ساعات ابتدایی معاملات امروز روندی صعودی داشت و به یک میلیون و ۶۶۹ واحد رسید، در ساعات میانی و پایانی کمی روندی نزولی به خود گرفت و در نهایت در رقم یک میلیون و ۶۴۷ واحد ایستاد.
به گزارش سایت طلا ، از نظر فعالان بازار سرمایه، حمایت حقوقیها از بورس که به نقل محافل این روزهای ارکان بازار تبدیل شده، از راهکارهای نجات بازار از وضعیت اصلاح و ریزش است که تداوم آن میتواند دوباره بورس را به روزهای اوج خود بازگرداند.
حقوقیها (سهامداران عمده، صاحبان سهام و ...) در روزهای اخیر رفتاری دوگانه داشته اند، از یکسو در برخی روزها به داد روزهای منفی بورس رسیدهاند، اما در برخی مواقع، حاشیهها و شیطنتهایی را با خود به دنبال داشتند که صدای اعتراض بسیاری از فعالان بازار و سهامداران را در این بازار بلند کرده است.
حدود دو هفته گذشته، خبری منتشر شد مبنی بر اینکه سهامداران عمده به منظور بهبود وضعیت بازار به دنبال حمایت از این بازار هستند و با خریدهای مکرر خود در این بازار مانع از افت بیشتر شاخص بورس خواهند شد، در حالی که این موضوع بعد از دو روز به فراموشی سپرده شد و سهامداران حقوقی با رها کردن این بازار به حال خود، روزهای منفی را مهمان دوباره این بازار کردند.
به دنبال چنین اتفاقی، فعالان بازار نسبت به چنین وضعیتی در بازار معترض شدند و معتقد بودند برخی از سهامداران عمده از بازگشت رشد به بازار به نفع خود استفاده کردند و در روزهای صعودی بازار اقدام به فروش و عرضه سهام خود کردند که این موضوع در کنار رفتارهای هیجانی از سوی سهامداران حقیقی در افت غافلگیرکننده هفته گذشته شاخص بورس بیتاثیر نبوده است.
با وجود نگرانیهایی که بازار اخیرا در میان سهامداران ایجاد کرده است، در آخرین روز هفته گذشته رییس سازمان بورس جلسهای را به منظور حمایت از این بازار با نهادهای حقوقی که ٧٠ درصد از بازار را در اختیار دارند برگزار کرد و از آغاز فرآیند جدید بازارگردانی با هدف افزایش رونق بازار و تسهیل نقدشوندگی خبر داد و اعلام کرد که به طور حتم شاهد نتایج مثبت آن در بازار خواهیم بود.
در کنار تصمیمات اتخاذ شده، تصمیمات جدیدی هم در راستای افزایش دامنه فعالیت صندوقهای سرمایهگذاری گرفته شد که این تصمیم به افرادی که از دانش یا فرصت کافی سرمایهگذاری مستقیم برخوردار نیستند کمک میکند تا از طریق صندوقها اقدام به سرمایهگذاری در بورس کنند تا مانع از ضرر و زیانهایی شوند که میتواند دارایی فرد در معرض نابودی قرار دهد.
در جریان دادوستدهای امروز بازار سرمایه بیش از 10میلیارد و 6میلیون سهم و حقتقدم بهارزشی بالغ بر 11هزار و 594میلیارد تومان در بیش از یکمیلیون و 413هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با رشد 5هزار و 847واحدی در ارتفاع یکمیلیون و 647هزار و 855واحد قرار گرفت.
بیشترین اثر مثبت بر دماسنج بازار سهام در روز جاری به نام نمادهای معاملاتی شرکتهای ملی صنایع مس ایران، صنایع پتروشیمی خلیج فارس و فولاد مبارکه اصفهان شد و در مقابل شرکتهای سرمایهگذاری تأمین اجتماعی، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و گروه مپنا با افت خود مانع افزایش بیشتر نماگر بازار سهام شدند.
آخرین وضعیت شاخص فرابورس
شاخص فرابورس نیز بیش از ۴۸ واحد افزایش داشت و بر روی کانال ۱۷ هزار و ۳۳۹ واحد ثابت ماند.
همچنین در این بازار یک میلیارد و ۷۴۷ میلیون برگه سهم به ارزش ۵۵ هزار و ۳۵۶ میلیارد ریال داد و ستد شد.
امروز نمادهای سنگ آهن گهرزمین (کگهر)، پتروشیمی زاگرس (زاگرس)، پلیمر آریاساسول (آریا)، فولاد هرمزگان جنوب (هرمز)، مدیریت انرژی تابان هور (وهور)، توسعه مسیر برق گیلان (بگیلان)، تولید نیروی برق دماوند (دماوند)، ویتانا (غویتا)، برق و انرژی پیوند گستر پارس (بپیوند)،گروه سرمایهگذاری میراث فرهنگی (سمگا)، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو)، بیمه تجارت نو (بنو)، کشت و صنعت شهداب ناب خراسان (غشهداب)، توزیع داروپخش (دتوزیع)، دامداری تلیسه نمونه (تلیسه) تاثیر مثبت بر شاخص این بازار را داشتند.
همچنین نماد بانک دی (دی)، پتروشیمی تندگویان (شگویا)، شرکت آهن و فولاد ارفع (ارفع)، اعتباری ملل (وملل)، فرابورس ایران (فرابورس)، توسعه و عمران استان کرمان (کرمان)، پتروشیمی مارون (مارون)، توسعه مولد نیروگاهی جهرم (بجهرم)، صنایع ماشین های اداری ایران (مادیرا)، توکاریل (توریل) و جنرال مکانیک (رنیک) با تاثیر منفی بر شاخص این بازار همراه بودند.
باید مراقب شیطنت برخی حقوقیها بود
«هومن عمیدی» کارشناس بازار سرمایه امروز با اشاره به اینکه سهامداران عمده که توسط این بازار سود کردهاند باید به طور حتم از سودهای کسب کرده دفاع کنند، افزود: در صراحت، درستی و حرفهای بودن صحبت رییس بانک مرکزی تردیدی نیست، سهام این افراد رشد کرده و از طریق رشدهای دو سال اخیر بازار صاحب ثروت شدهاند، به همین دلیل باید بخشی از این ثروت و منابع را در جهت حفظ و نگهداری از بازار به کار بگیرند.
وی اظهار داشت: مساله دیگر اینکه قیمت سهام و شرایط بازار بورس با توجه به قیمت کنونی ارز و کاهش ارزش پول ملی ارزنده شده است به همین دلیل به نظر نمیرسد که مردم بخواهند پول خود را وارد بازار دیگری کنند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در وضعیت فعلی، نگرانی بابت خروج نقدینگی از بورس وجود ندارد زیرا بازار موازی دیگری در کشور وجود ندارد که مردم بخواهند پول خود را وارد آن بازار کنند، گفت: اکنون فقط باید شیطنتهای صورت گرفته از سوی برخی از حقوقیها و کارشکنی از طرف افرادی که به صورت عامدانه در حال تخریب بازار هستند را کنترل کرد زیرا این افراد در حال هدایت بازار سرمایه به سمت تلاطم و منفی شدن هستند.
عمیدی اظهار داشت: زمانی که اعلام میشود به مدت ۱۰ روز از بازار حمایت میکنیم این بدین معنا است که باید به مدت ۱۰ روز خریدار سهام باشند نه اینکه بعد از دو روز مثبت شدن بازار، فردی که وعده حمایت از بازار را داده است فروشنده شود و به دنبال نوسانگیری از بازار باشد زیرا این افراد به شدت بازار را دچار تلاطم میکنند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: اگر قرار است نسبت به بازار سرمایه اقدام مثبتی صورت گیرد باید نسبت به شیطنت شرکتهای حقوقی و برخی از صندوقهای بزرگ که بازار را به سمت تلاظم پیش میبرند عکس العمل درستی نشان داده شود تا جلوی چنین رفتارهایی در بازار گرفته شود.
پیشبینی بورس فردا 17 شهریور 99
پایان معاملات امروز با رشد ۵ هزار و ۸۰۰ واحدی شاخص کل همراه بود و صفهای فروش در نمادهای بنیادین مانند شستا و خودرویی جمع شد، اما حمایت حقوقیها در بازگشت روند صعودی بازار چقدر تاثیر دارد؟
محمد خبریزاد، کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه روند کلی معاملات بهتر شده است گفت: قدرت خریدارهای حقیقی نسبت به فروشندههای حقوقی بیشتر شده است. یعنی قدرت خرید نسبت به فروش تقریبا 1.5 برابر است.
وی در رابطه با مشکلات بازار گفت: چند نماد بزرگ مانند شستا و نماد خودرویی در بازار با هر نوسانی روی شاخص کل تاثیر میگذارند و در صورت افت ارزش این سهمها بازار نیز منفی میشود، همچنین مشکل صفنشینی همچنان در بازار وجود دارد و سازمان بورس بهتر است در برخی سهمها دامنه نوسان را به 10 درصد افزایش دهد.
وی در رابطه با حمایت حقوقیها از بازار افزود: حقوقیها بازار را حمایت کردند اما امروز بیشتر خرید از سوی حقیقیها بود و این بد نیست چون بازیگر اصلی بازار حقیقیها هستند.
وی افززود: چند اهرم برای از سرگیری رشد بازار سهام وجود دارد که اولی افزایش نرخ دلار نیمایی است، دومی نوع معاملات در بورس کالا و قیمتهای معامله در آن است و سومی گزارش شرکتها که ماه آینده ارائه میشود و میتواند کمک کند که بازار اهرمی برای رشد پیدا کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگرچه طی هفته جاری روند بورس مطلوب بوده اما کمی زمان میبرد تا بازار به کانال صعودی خود بازگردد و اعتماد مردم دوباره به بازار سهام جلب شود. بازار از سمت حقوقیها حمایت شده اما این حمایت فقط در کوتاهمدت جوابگو است. زمانی که حقوقی سهام نفروشد و بازار را خراب نکند خود سهامداران حقیقی عرضه و تقاضا را تامین خواهند کرد.