ماجراي اين روزهاي طلا و ارز چيست؟

بازار ارز با شوك هجوم دلالان مواجه شده و درحالي كه واقعيت‌هاي اقتصادي كشور برخلاف روندي است كه در بازار ارز مشاهده مي‌شود، برخي به دنبال التهاب در اين بازار براي بهره‌برداري‌هاي خود هستند.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا، روزنامه ایران در گزارشی ضمن اشاره به مطلب فوق آورده است:

کارشناسان دلیل رشد حباب‌گونه قیمت دلار در روزهای اخیر را میل به خرید بیشتر و تحریک تقاضا می‌دانند. همچنین برخی از کارشناسان هم معتقدند روند فعلی بازار ناشی از جو روانی است که درسطح جامعه ایجاد شده و بزودی می‌شکند. برخی دیگر نیز بر این باورند که اکنون دلار به یک کالا تبدیل شده که اگر تقاضای کاذب برای آن کم شود، قیمت آن کاهش خواهد یافت.

شرایطی که بر بازار آزاد ارز حاکم شده، ناشی از اخلالگری‌های هدفمندی است که در این بازار قابل مشاهده است و انتظار می‌رود با فروکش کردن التهاب مقطعی، قیمت ارز بزودی روند نزولی به خود بگیرد.

دلار تقریباً هر لحظه رکورد می‌زند!‌ معلوم نیست چه اتفاقی افتاده! چه عواملی در تعیین قیمت دلار نقش دارند؟ چه باید کرد؟ آیا این نوسانات طبیعی است؟ دکتر رضا مقدس رئیس سابق دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه و عضو هیأت علمی کنونی دانشگاه به بررسی دلایل و چرایی نوسانات دلار پرداخته است.

مدتی است بازار ارز به هم ریخته، سؤال این است که اکنون چه بر سر بازار ارز آمده که با هیچ تلاشی سامان نمی‌یابد؟

متأسفانه باید بگویم در شرایط کنونی ارز به یک کالا تبدیل شده است! این مسئله یک ایراد اساسی برای اقتصاد ماست. در هیچ جای دنیا ارز به عنوان یک کالا شناخته شده نیست، بنابراین اگر تقاضا کم شود قیمت ارز کاهش و در غیر این صورت روندی افزایشی در قیمت ارز به وجود خواهد آمد. شاید این ایراد مهم‌ترین اشکال و چالش بازار ارز ایران است. نباید این اتفاق می‌افتاد و نباید روزی می‌رسید که اکنون دلار را به عنوان یک کالا بشناسیم. البته نکته قابل توجه در این باره این که عرضه و تقاضا نیز درحال حاضر واقعی نیست به جرأت می‌گویم اکنون تقاضای ارز غیرواقعی است، لذا غیرواقعی بودن تقاضای ارز نیز بر نوسانات قیمتی آثار نامطلوبی را برجای گذاشته که اکنون مشاهده می‌شود.

آیا فکر می‌کنید غیرواقعی بودن تقاضای ارز می‌تواند بازار را به هم بریزد؟

نه، بدون شک فقط این یکی دو دلیل نیست که بازار را به هم ریخته. عوامل دیگری هم هست که با همدستی هم بازار را نابسامان کردند. یکی از این عوامل مشاهده برخی توهمات ارزی در کشور است. به طور یقین برخی توهمات و انتظارات از مسائل اقتصادی دخالت های کاملاً مشهودی را در تعیین قیمت ارز دارند. شک نکنید انتظارات و توهمات اقتصادی که برخی در این ماه ها به آن دامن زده‌اند قیمت ارز را بالا و پائین کرده این نکته‌ای که خدمت شما می‌گویم دارای منطق اقتصادی است.

در واقع برخی انتظارات تقاضا را برای دلار افزایش داده است لذا به دلیل انتظارات و توهمی که در اذهان عمومی جامعه وجود دارد آنها میل به خرید دلار پیدا می‌کنند، لذا این‌گونه به نظر می‌رسد عرضه ارز کم شده بر این اساس یک نوع هجوم به سمت تقاضای ارز در جامعه به وجود می‌آید لذا در مجموع روند مذکور یکی از پارامترهایی به شمار می‌آید که می‌تواند ارز را افزایش دهد.

برخی مدعی اند دولت عرضه را کم کرده است؟!

این گونه نیست. دولت عرضه را کم نکرده، این یک توهم است که در میان برخی به وجود آمده، البته این توهم توسط برخی رسانه‌های داخلی و خارجی به شدت به جامعه سرایت کرده که باید مراقب این مسئله باشیم لذا همین نکته و القای این که وضعیت بد است و بدتر خواهد شد نیز یکی از عوامل افزایش قیمت ارز است. درحالی که ما مانند قبل درآمد نفتی داریم و ذخایر طلا و ارز نیز به گفته مقامات مسئول و رسمی 200 درصد افزایش و رشد داشته است. نگرانی مردم قیمت دلار را بالا می‌برد، لذا توهم‌رفتاری بدون شک بر متغیرهای اساسی اقتصاد اثرگذار است. این یک اصل اساسی در اقتصاد است و در همه جای دنیا نیز رعایت می‌شود.

بورس بازی در بازار ارز را چقدر مؤثر می‌دانید؟

اگرچه به عنوان نمونه برگزاری اجلاس کشورهای غیرمتعهد به‌گونه‌ای در تلطیف مسائل مختلف سیاسی اقتصادی کشورمان در سطح داخلی و خارجی آثاری مثبت به همراه داشت، اما شاهد هستیم بیگانگان و دشمنان قسم‌خورده نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، بار دیگر توان خود را به کار گرفته تا با زدن پاتک‌های مختلف آثار حرکت مذکور در مسائل اقتصادی کشورمان را کاهش دهند.

بدون شک کاهش قیمت مواردی نظیر سکه، رونق در بازار سرمایه و افزایش ثبات سیاسی برخی از دستاوردهای اجلاس نم است اما اگر به روش‌های مختلف عواملی در جهت مخدوش ساختن این مسائل به وجود آید بطور طبیعی در انتظارات عمومی جامعه برای مواردی نظیر مسائل ارزی آثاری به همراه خواهد داشت.

از سوی دیگر از نقدینگی بالای جامعه و سرمایه‌گذاری یکسری افراد و مجموعه‌ها در قالب مسائل بورس بازی به عنوان برخی دیگر از عوامل برجسته در نوسان افزایش قیمت ارز می‌توان یاد کرد، البته در این روند برخی واسطه‌‌ها در پشت پرده می‌توانند با بورس بازی از فضاسازی در کاهش و افزایش قیمت ارز، سودهای کلانی به دست بیاورند که این اتفاق رخ داده است.

جریان‌های سیاسی و تحریم‌های غرب را چقدر در نوسانات مؤثر می‌دانید؟

البته طرح این مسئله حاکی از چشم‌پوشی در برخی مشکلات بویژه در مسائل اقتصادی نیست. برخی محدودیت‌ها به دلیل مسائل تحریم در روند توسعه اقتصادی کشور در حال حاضر کاملاً قابل مشاهده است، البته با تدابیر مسئولان جایگزین‌هایی برای کاهش آثار تحریم در نظر گرفته شده است، به عنوان نمونه اگر صنعتی حدود 10 درصد وابستگی به خارج داشته باشد باید پذیرفت این مسئله قابلیت‌های مطلوب فعالیت تجاری – اقتصادی را کاهش می‌دهد. بر این اساس باید تلاش جدی صورت گیرد تا این حداقل وابستگی نیز از بین برود. ساماندهی این گونه مسائل می‌تواند در تثبیت بازار ارز تأثیرگذار باشد.

البته در این میان انتظارسازی، ایجاد بدبینی و توسعه جو سوءتفاهم‌ها توسط برخی جریان‌های نامطلوب سیاسی داخلی – خارجی را نیز نمی‌توان در نوسانات ارزی از یاد برد.

برخی از مقامات دولتی و حتی کارشناسان اقتصادی نقش محدودیت و تلاش خارجی‌ها را در نوسانات قیمتی مؤثر می‌دانند، تحلیل شما چیست؟

بنده اخلال در بازار ارز را قطعی می‌دانم. این اخلال به طور قطع وجود دارد. اخلالگرانی در بازار هستند که در حال حاضر دارند از این آشفته بازار منتفع می‌شوند، هر چه وضعیت دلار نوسانی‌تر باشد سود آنها بیشتر می‌شود.

عرض کردم وضعیت کنونی اصلاً طبیعی نیست.اگرچه قبول دارم تحریم‌ها قصد برهم زدن مبادلات اقتصادی را در ایران دارند اما نقش دشمن داخلی در نابسامانی بازار ارز پررنگ‌تر است.

این را بدانید عرضه ارز و طلا کم نشده اما حرص به خرید و تحریک تقاضا افزایش داشته است، لذا پیشنهاد می‌شود در پاتک به دشمن در یک حرکت عاقلانه و جمعی باید با در نظر گرفتن منافع حرکت کرد.