در ایام کرونا چگونه خودروی خود را ضدعفونی کنیم؟
اگرچه احتمال ابتلا به ویروس کرونا در خودروی شخصی به مراتب پایینتر از وسایل نقلیه عمومی است، اما باید توجه داشت که خود ما و همراهان ما میتوانند این ویروس را به داخل خودرو آورده و سبب ابتلای سرنشینان شوند بنابراین مقوله ضدعفونی کردن مکرر و منظم خودرو شخصی را نباید فراموش کرد.
به گزارش موبوایران،اگرچه احتمال ابتلا به ویروس کرونا در خودروی شخصی به مراتب پایینتر از وسایل نقلیه عمومی است، اما باید توجه داشت که خود ما و همراهان ما میتوانند این ویروس را به داخل خودرو آورده و سبب ابتلای سرنشینان شوند بنابراین مقوله ضدعفونی کردن مکرر و منظم خودرو شخصی را نباید فراموش کرد.
شیوع گسترده و سریع ویروس کرونا سبب شده است تا در ماههای اخیر گرایش به استفاده از خودروهای شخصی نسبت و وسایل نقلیه عمومی افزایش یابد. اما علی رغم اینکه کارشناسان تأکید دارند که استفاده از وسایل نقلیه شخصی میتواند شیوع ویروس را تا حد قابل توجهی کاهش دهد، نباید تصور کرد که ما همیشه در خودروهای شخصی خود در برابر ابتلا به ویروس کرونا مصون هستیم چرا خود ما و یا همراهان ما میتوانند این ویروس را به سادگی به درون خودرو بیاورند؛ بنابراین مقوله ضدعفونی کردن مداوم و منظم خودرو شخصی را نباید فراموش کردن تا ضریب اطمینان در عدم ابتلا به ویروس کرونا، افزایش یابد. اما چگونه میتوان خودرو شخصی را ضدعفونی کرد و برای این کار نیاز به چه مواد ضدعفونی کنندهای داریم؟ در این مطلب قد داریم تا اطلاعات جامعی در خصوص چگونگی ضدعفونی کردن خودرو شخصی و نکات مهم آن آشنا کنیم، پس با ما همراه باشید.
چرا ضدعفونی کردن خودرو مهم است؟
در این روزها که ویروس کرونا در تمام دنیا شیوع پیدا کرده است و به سرعت از هر فرد به فرد دیگر منتقل میشود، شستن دستها عادت همیشگی ما شده و از طرفی شاید هر روز سطوح داخل خانه را با مواد ضدعفونی کننده تمیز کنیم؛ اما شاید خیلی از ما ضدعفونی کردن ماشین را آن طور که باید جدی نگرفتهایم و یا اصلاً از روش نادرستی برای این کار استفاده میکنیم. نشستن داخل اتومبیلی که هر بار برای خرید اقلام ضروری از آن استفاده میکنید و یا احتمالاً همکار و یا دوستتان را که کمی سرفه میکند تا مسیر خانهشان میرسانید، میتواند باعث شیوع ویروس در خودروی شما شود. این موضوع وقتی نگران کنندهتر میشود که بدانیم طبق مطالعه مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی آمریکا، بخشهای از خودرو از جمله غربیلک فرمان بهطور متوسط حتی ۴ برابر کثیفتر از توالت فرنگی بوده و وضعیت دستگیرههای گوناگون به ویژه نازل پمپبنزینها حتی بدتر است، زیرا ۱۲ هزار بار کثیفتر میباشند. با چنین وضعیتی به سادگی میتوان فهمید که خودروهای شخصی هم نمیتوانند نگرانیها در خصوص ابتلا به ویروس کرونا را برطرف کنند. براین اساس تنها یک راه باقی میماند که خودروهای شخصی ما را تبدیل به مکانی ایمن در برابر ویروس کرونا خواهد کرد و آن هم ضدعفونی کردن صحیح خودروها و رعایت نکاتی مهم در این خصوص است.
کدام قسمتهای خودرو باید ضدعفونی شوند؟
قبل از هر چیز، باید بدانیم که کدام قسمتهای خودرو، برای ضدعفونی کردن باید مورد توجه قرار بگیرند. واقعیت آن است که خودرو یک محیط بسته کوچک است و برای مثال اگر فردی آلوده به ویروس کرونا در داخل اتوموبیل شما سرفه یا عطسه بکند، میتواند ویروس را به همه جای خودرو منتقل کند. با این حال فرض کنیم که هیچ فرد آلودهای وارد خودروی شما نشده و نمیشود و این فقط شما و اعضای خانواده شما هستند که سوار خودرو میشوند. طبیعی است که ما به هنگام خارج شدن از خودرو ممکن است از هرجایی همچون محل کار، فروشگاه ها، پمپ بنزینها و حتی کف خیابانها ویروس را با خود به داخل ماشین بیاوریم. به سادگی میتوان فهمید که هر جایی از خودرو که در تماس با ما بوده است میتواند آلوده شود؛ از دستگیره بیرونی درب گرفته تا کف خودرو به راحتی میتواند توسط ما یا همراهان ما به ویروس کرونا آلوده شود و این ویروس نیز به راحتی میتواند در برخی سطوح خودرو ما زنده بماند؛ بنابراین تمام سطوح خودرو که در تماس با ما قرار دارد میتواند به ویروس کرونا آلوده شود و به عبارت دیگر تمام این سطوح برای ضدعفونی کردن باید مورد توجه قرار گیرند. قسمتهای مختلف خودرو که باید در هنگام ضدعفونی کردن مورد توجه قرار گیرند، عبارتند از:
۱. دستگیرههای باز و بسته کردن درب خودرو
۲. دستگیرههای داخلی خودرو
۳. فرمان خوردو و تمام اجزای مربوط به آن
۴. دنده خودرو و ترمز دستی
۵. دکمههای مختلف خودرو همچون دکمههای بالابر شیشه
۶. روکشهای صندلی خودرو
۷. کف خودرو
۸. تنظیم کنندههای صندلی خودرو
۹. داشبورد خودرو
۱۰. کمربند ایمنی خودرو
۱۱. آینه داخل خودرو
۱۲. درب صندوق عقب خوردو
۱۳. سوئیچ
۱۴. درب باک بنزین
برای ضدعفونی کردن خودرو از چه موادی استفاده کنیم؟
حال نیازمند این هستیم که بدانیم از چه موادی برای ضدعفونی کردن خودروهای خود باید استفاده کنیم، زیرا تجهیزات درون کابین خودرو با آن چیزی که در آشپزخانه یا منزل ما قرار دارند متفاوت هستند و چنانچه از مواد نامناسبی برای ضدعفونی کردن آنها استفاده کنیم ممکن است دچار آسیب شوند. همچنین باید خاطرنشان کرد که تجهیزات داخل کابین خودرو نیز همگی از یک جنس نیستند و بهتر است برای ضدعفونی کردن آنها از یک ماده یکسان بهره نگیرم و متناسب با جنس وسیله مورد نظر، از یک ضدعفونی کننده خاص استفاده کنیم. در ادامه شما را با برخی بایدها و نبایدهای مواد ضدعفونی کننده آشنا میکنیم.
ضدعفونی کنندههای مناسب برای خودرو
۱. ترکیب آب و صابون: این ماده ضدعفونی کننده یکی از سادهترین و در دسترسترین ضدعفونی کنندهها برای خودرو است و به سادگی میتوان آن را تهیه کرد. شما میتوانید در یک ظرف مقدار مورد نیاز کف آب و صابون خود را تهیه کرده و محلول را با استفاده از یک ابر بر روی سطوح مختلف بکشید و سپس با یک دستمال تمیز آن را خشک کنید. بهتر است از دستمالهای میکروفیبری برای تمیز کردن استفاده کنید. بر خلاف حولههای کاغذی، دستمالهای میکروفیبری میتوانند آلودگیها را به خوبی جذب کنند. همچنین نباید در مصرف آب و صابون زیادهوری کنید، چون ممکن است برخی از سطوح نرم داخل خودرو به خاطر خشک نشدن، دچار کپکزدگی شود.
۲. دستمالهای ضدعفونی کننده: یکی از رایجترین راهها برای ضدعفونی کردن خودرو، استفاده از دستمالهای ضدعفونیکننده است. این محصول انواع گوناگونی دارد که هر کدام ممکن است نتیجه متفاوتی به همراه داشته باشد بنابراین دقت کنید که در هنگام خرید چنین محصولی حتما از افراد متخصص یا افرادی که تجربه استفاده از چنین محصولاتی را دارند، مشورت بگیرید تا برند مناسب را خریداری کنید.
۳. محلول سرکه: این محلول میتواند برای ضدعفونی کردن خودرو محلول مناسبی باشد. شما برای درست کردن این محلول به مقداری سرکه، آب و کمی روغن نیاز دارید. روغن میتواند روغن اکالیپتوس، روغن درخت چای، روغن لیمو، روغن بابونه، روغن وانیل، روغن زیتون، روغن بادام، روغن نارگیل یا هر روغن معطر دیگری باشد. بین ۵ تا ۱۵ قطره روغن را با آب و سرکه مخلوط کنید. اندازه آب و سرکه باید به تناسب یکدیگر باشد. یعنی با یک لیوان آب یک لیوان سرکه استفاده کنید. اما شیوه استفاده از این ماده نیز همانند الکل است و باید آن را روی دستمال اسپری کنید و نباید به صورت مستقیم روی سطح مورد نظر بریزید. بهتر است ابتدا سرکه را روی یک سطح کوچک امتحان کنید. این مساله به ویژه در تمیز کردن بخشهای پارچهای و یا چرمی خودرو (مثل صندلیها) اهمیت زیادی دارد.
۴. محلولهای ضدعفونی کننده الکلی: همانطور که اطلاع دارید یکی از بهترین و سریعترین مواد ضدعفونی کننده و البته از بین برنده ویروس کرونا، محلولهایی با ترکیب ۷۰ درصد الکل است، از این رو این مواد میتوانند بهترین راه حل برای ضدعفونی کردن خودرو باشند. با این حال باید توجه داشته باشید که الکل یک حلال و پاک کننده بسیار قوی است که ممکن است به قسمتهایی از خودرو آسیب برساند به همین دلیل اگر اطلاع درستی از میزان تآثیر الکل بر قسمتهای مختلف خودرو خود ندارید، میتوانید آن را بر روی بخشهایی امتحان کنید که کمتر در معرض دید هستند. همچنین به یاد داشته باشید که این محلولهای را به طور مستقیم بر روی سطوح نپاشید و برای ضدعفونی کردن، محلول را بر روی دستمال اسپری کرده و با دستمال سطوح را تمیز کنید.
۵. الکل ایزوپروپیل: از این ماده که در اغلب فروشگاههای ابزار فروشی وجود دارد، نیز میتوان برای ضدعفونی کردن خودرو استفاده کرد. این ماده قدرت تمیز کنندگی بسیار بالایی دارد بنابراین باید در استفاده از آن احتیاط کرد. این نوع الکل را باید روی دستمالی ضخیم اسپری کرد و سپس با آن، سطح مورد نظر را تمیز کرد. نباید الکل ایزوپروپیل را به صورت مستقیم روی سطح ریخت.
از چه موادی نباید برای ضدعفونی کردن خودرو استفاده کرد؟
توجه داشته باشید که از مواد زیر نباید برای ضدعفونی کردن خودرو استفاده کرد؛
۱. سفید کننده یا پراکسید هیدروژن: استفاده از هر نوع سفید کننده یا پراکسید هیدروژن موجب ضدعفونی کردن فضای داخلی خودرو میشوند. هر دو این مواد شیمیایی قاتل ویروس کرونا هستند، اما استفاده از آنها باعث آسیب به وینیل و پلاستیکهای مورد استفاده در اکثر وسایل نقلیه مدرن امروزی میشود؛ بنابراین بهتر است از این مواد به هیچ وجه استفاده نکنید.
۲. مواد تمیز کنندهای حاوی آمونیاک: تحت هیچ شرایطی نباید از مواد تمیز کنندهای بر پایه آمونیاک استفاده کرد. این ماده در شیشه پاک کنها وجود دارد. آمونیاک، وینیل روی داشبورد را خراب میکند و در هنگام قرار گرفتن در معرض گرما و نور چسبنده میشود. علاوه بر این، از شیشه پاک کن نباید در صفحه نمایشهای لمسی استفاده کرد، زیرا موجب آسیب به صفحه خاکستری آن میشود.
چگونه خودروی خود را ضدعفونی کنیم؟
برای ضدعفونی کردن خودرو میتوان از روش هایی، چون بردن خوردو به کارواش و یا حتی مراکز مخصوص ضدعفونی کردن خودرو که اخیراً در برخی کارواشها راه اندازی شده اند، بهره گرفت، اما اگر قصد دارید خودتان خودروی شخصیتان را ضدعفونی کنید میتوانید براساس مراحل ذیل این کار را به سادگی انجام دهید؛
۱. ابتدا دستان خود را ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویید تا مطمئن شوید دستانتان از هر میکروب و ویروسی تمیز هستند.
۲. سپس یک دستکش به دست کنید و همه بخشهای خودرو را با جارو برقی تمیز کنید و همه زبالهها و لوازم اضافی آلوده را از ماشین خارج نمایید.
۳. مطمئن شوید که هیچ چیز اضافه و آلودهای در صندوق عقب اتومبیل قرار ندارد و همه بخشها به خوبی تمیز شده است.
۴. حال به کمک یک اسپری تمیز کننده مخصوص خودرو بخشهایی نظیر تجهیزات ماشین، دنده و دیوارههای خودرو و داشبورد را تمیز کنید. این اسپری معمولاً مخصوص تمیز کردن داخل ماشین است و به سطوح آن آسیب نمیزند.
۵. برای تمیز کردن قسمتهای چرمی همانند روکش صندلی و فرمان و حتی دنده از پاک کننده مخصوص چرم استفاده کنید.
۶. یک ظرف آب و صابون با کف زیاد درست کنید و فضای درون ماشین را با کمک یک ابر کاملاً به آن آغشته نمایید.
۷. سپس با کمک یک پارچه میکروفیبر همه جا را تمیز و خشک نمایید.
۸. برای تمیز کردن شیشهها از یک پارچه مناسب و محلول شیشه پاک کن استفاده کنید.
۹. در انتها که همه بخشها به خوبی تمیز شد، یک اسپری ضدعفونی کننده مناسب تهیه کنید که مطمئن هستید مواد سفیدکننده در آن وجود ندارد. برای این کار بهتر است که در برخی قسمتها محلول ضدعفونی کننده را روی یک پارچه اسپری کنید و بعد همه بخشهای خودرو را با دقت تمیز کنید. این کار موجب میشود تا این مواد به داخل قسمتهایی از ماشین که به آن دسترسی ندارید نفوذ نکند و موجب آسیب رساندن به ماشین نشود.
۱۰. به جای اسپری ضدعفونی کننده میتوانید از یک دستمال مرطوب مؤثر در برابر ویروس کرونا که به درصد بالایی الکل آغشته است نیز استفاده نمایید و همه سطوح را به وسیله آن پاک نمایید.
نکاتی درباره ضدعفونی کردن خودرو در ایام کرونا
۱. برای تمیز ماندن خودرو، در محلهای خلوت بهتر است شیشه اتومبیل ما پایین باشد و هوا در ماشین جریان داشته باشد.
۲. در پارکینگها به هیچ وجه شیشه اتومبیل خود را پایین ندهیم و تهویه ماشین را در حالت «گردش هوای داخل ماشین» قرار دهیم.
۳. کف ماشین از آلودهترین نقاط است. ویروس کرونا به علت سنگین بودن ممکن است روی زمین باشد و با کفشها به ماشین منتقل شود. توجه داشته باشید که کیف یا لوازم خود را کف ماشین نگذارید و در صورت انجام این کار به دقت آن را ضدعفونی کنید.
۴. استفاده همزمان از محلول الکل و کلر برای ضدعفونی کردن خودرو باعث ایجاد گازهای سمی میشود، از این کار خودداری کنید.
۵. اگر از دستمال کاغذی استفاده میکنید آن را پس از استفاده کوتاه دور بریزید و اگر از پارچه استفاده میکنید، در یک حالت بدون سابیدن تا چندین بار استفاده کنید.
۶. به هیچ وجه توصیه نمیشود یک بطری بزرگ از مواد ضدعفونی کننده دستی را در اتومبیل خود نگه دارید، زیرا افزایش گرما ممکن است باعث شود مواد شیمیایی موجود در ضد عفونی کننده بخار شوند و در داخل اتومبیل نشت کنند و باعث ایجاد مسمومیت شوند.