مواجهه انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا با «چالش آشفتگی»
در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا، ناظران و تحلیلگران بازارهای مالی بایستی خود را برای بدترین سناریوهای ممکن آماده کنند. رئیس جمهور ترامپ و حامیان جمهوریخواهِ وی حتی نیت خود مبنی بر عدم پذیرش شکست احتمالیشان در انتخابات پیش رو را هم پنهان نمیکنند.
به گزارش سایت طلا ، "نوریل روبینی" استاد علم اقتصاد در دانشگاه نیویورک، در مقالهای برای "پایگاه خبری راجکت سیندیکیت"، به ضریب بالای آشفتگی و هرج و مرج حاکم بر انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا میپردازد و آن را تهدیدی جدی بر علیه این کشور ارزیابی کرده است. وی در این رابطه مینویسد:
«اکثر نظرسنجیهای اخیر در مورد انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا، از احتمالِ بالای پیروزی جو بایدن در انتخابات پیشرو و همچنین تسلط دموکراتها بر سنای آمریکا و تداوم کنترلشان بر مجلس نمایندگان این کشور خبر داده اند. امری که میتواند به دورهای طولانی از رویههای تفرقه افکنانه دونالد ترامپ در عرصه سیاسی آمریکا خاتمه دهد».
با این حال، در کنارِ گزاره پیروزی بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا، گزارهها و احتمالات دیگری نظیر پیروزی نزدیک ترامپ با استفاده از آرای الکترال، و یا تداوم کنترل جمهوریخواهان بر مجلس سنای آمریکا و یا حتی بازتولید وضعیت کنونی، وجود دارند.
در این چهارچوب، بدترین و شومترین چشم انداز ممکن این است که نتیجه انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا ازسوی هر دو کاندیدای اصلی، مخصوصا دونالد ترامپ به چالش کشیده شود و جریانی از درگیریهای دو طرف در محاکم قضایی و همچنین رسانههای آمریکایی به راه بیفتد و حتی خیابانهای آمریکا هم صحنه آشوب و تظاهرات شود.
در جریان انتخابات مناقشه برانگیز سال ۲۰۰۰ در آمریکا، تقریبا تا تاریخ ۱۲ دسامبر طول کشید تا نتیجه قطعی انتخابات اعلام شود و بر اساس آن، دیوان عالی آمریکا "جرج بوش" پسر را پیروز انتخابات اعلام کرد و رقیب دموکرات وی یعنی "الگور" نیز این نتیجه را تصدیق نمود. در آن دوزه زمانی و تحت تاثیر ابهامات حاکم بر بازارهای مالی آمریکا، بورس این کشور تا بیش از ۷ درصد سقوط کرد. با این حال، در برهه زمانی کنونی، عدم ابهام و قطعیت میتواند برای دورهای طولانیتر (حتی برای ماه ها) ادامه یابد و تهدیدات و خطرات جدی را برای بازارهای آمریکا ایجاد کند.
این سناریوی وحشتناک را باید جدی گرفت حتی اگر اکنون بعید به نظر برسد. اگرچه بایدن در اغلب نظرسنجیهای ملی، پیشتازِ ترامپ بوده با این حال، نباید فراموش کرد که هیلاری کلینتون نیز در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا نیز وضعیت مشابهی داشت، اما در نهایت شکست خورد. اکنون باید صبر کرد و دید آیا آرا خاکستری به سمت بایدن جذب میشوند؟ آیا طیفهایی از طرفداران ترامپ حاضر میشوند تا از بایدن حمایت کنند و وی را به کرسی ریاست جمهوری آمریکا برسانند یا خیر.
اضافه بر این، همچون انتخابات ۲۰۱۶، کارزارهایی در فضای مجازی از خارج از آمریکا مدیریت میشوند که سعی دارند بر روند انتخابات این کشور تاثیرگذار باشند. مقامهای دولت ترامپ تاکنون بارها و بارها از دخالتها و اقدامات گسترده ایران، روسیه و چین جهت دخالت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سخن گفته اند و سعی داشته اند تا از این طریق، به نوعی مشروعیت انتخابات ۲۰۲۰ و همچنین آرا جو بایدن را زیر سوال ببرند. در این راستا، اطلاعات غلط زیادی در فضای مجازی در مورد انتخابات آمریکا منتشر و بازنشر داده میشود و ترامپ و تیم انتخاباتی وی نیز به طرح تئوریهای توطئه زیادی میپردازند. در صدر همه این جریان ها، ادعاهای مکرر دونالد ترامپ قرار دارد که تاکید کرده برگزاری انتخابات آمریکا از طریق سرویس خدمات پستی این کشور قابل اعتماد نیست، زیرا احتمال دارد که از این طریق، تعداد زیادی آرا تقلبی به نفع دموکراتها به صندوق رای ریخته شود. ترامپ همچنین از ارائه پاسخی روشن در مورد اینکه آیا به انتقال مسالمت آمیز قدرت پایبند است یا خیر نیز طفره رفته و شبه نظامیان وفادار به خود را به نوعی تحریک میکند. اگر ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ شکست بخورد و مدعی شود که در انتخابات تقلب روی داده، احتمال وقوع نزاع و خشونتهای خیابانی در این کشور تا حد زیادی وجود دارد.
در واقع، اگر گزارشهای ابتدایی در مورد انتخابات آمریکا، به پیروزی قاطع بایدن اشارهای نداشته باشند، ترامپ احتمالا بدون توجه به نظر مراجع رسمی انتخاباتی، ادعای پیروزی در ایالتهای کلیدی آمریکا خواهد کرد. عوامل وابسته به حزب جمهوریخواه آمریکا، طرحهایی را از پیش آماده کرده اند تا در صورت لزوم و با طرح ادعای تقلب، جلوی شمارش آرا را در ایالتهای کلیدی آمریکا بگیرند و این فرآیند را تعلیق کنند. آنها بدون تردید در این زمینه دست به اقدامات حقوقی و قضایی خواهند زد و سعی میکنند تا با کشاندن مساله به دیوان عالی آمریکا که با اکثریت ۶ به ۳، در کنترل جمهوریخواهان است، نتیجه را به نفع خود تغییر دهند.
در عین حال، شبه نظامیان افراطی طرفدار ترامپ نیز بر اساس دستورکار انتخاباتی ترامپ، بایستی در خیابانهای این کشور اقدام به ایجاد هرج و مرج و تنش آفرینی کنند. هدف اصلی در این زمینه نیز تحریک دیگر جریانها در آمریکا و توجیه کردن اقدام ترامپ در استفاده از اختیارات مخصوص ریاست جمهوری آمریکا در مواقع بحرانی است. بر اساس این دستورکار، دولت دونالد ترامپ، برخی ایالتها و مناطق را که دموکراتها در آنها وضعیت برجستهای دارند را به مثابه مناطقی درنظرگرفته که دولت مستقر جمهوریخواه (دولت ترامپ) برای سرکوب آشوبها در آنها باید وارد میدان شود.
به عبارت دیگر، ترامپ و تیم وی به وضوح در حال گفتن این مساله هستند که از هر ابزاری استفاده خواهند کرد تا نتیجه انتخابات را به سرقت ببرند و با توجه به ابزارهای قانونی فراوانی که در اختیار دارند، آنها میتوانند از قدرت خود در صورتی که فاصله میان ترامپ و بایدن در جریان انتخابات کم باشد، استفاده کنند. مساله اصلی در اینجا این نکته است که اگر فاصله میان بایدن و ترامپ در انتخابات آمریکا به نحو قابل توجهی زیاد نباشد، ترامپ از شانس بالایی برای چالش آفرینی در جریان انتخابات و تغییر نتیجه به نفع خود برخوردار است.
در پایان باید گفت، برگزاری یک انتخابات مناقشه برانگیز در آمریکا، بیش از پیش به وجهه بین المللی این کشور آسیب خواهد زد و آمریکا دیگر نمیتواند به عنوان سمبل حاکمیت قانون و دموکراسی در جهان خود را معرفی کند و به قدرت نرم خود و ترویج آن در عرصه بین المللی بپردازد. متاسفانه در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا، بسیاری از ناظران و تحلیلگران بر این باورند که این کشور باید خود را برای بدترین سناریوهای ممکن آماده کند.