به گزارش موبوایران، مشخص شدن نتایج انتخابات آمریکا که همه بازارها را در بلاتکلیفی گذاشته بود، تزریق روزانه چند میلیون دلار در سامانه نیما و بازار متشکل ارزی، رشد ناگهانی قیمت ارز و انتظار برای بازگشت نسبی قیمتها در بازار باعث شد طی هفته گذشته نرخ ارز، روند کاهشی به خود بگیرد.
هرچند که قیمت دلار طی 24 ساعت گذشته دوباره مقداری بالا رفت اما روند کلی افت قیمت طی یک هفته گذشته همه بازارها را با واکنش رو به رو کرده است. افت 30 تا 50 میلیونی قیمت خودروهای داخلی، کاهش نزدیک به سه میلیونی سکه و... نشان دهنده تاثیر محسوس قیمت ارز بر بازار است. اما طی چند روز گذشته بازار گوشی تلفن همراه، تبلت و لپ تاپ چه تغییری داشته است؟ بررسی قیمتها در بازار نشان میدهد گوشی موبایل که در روزهای افزایش قیمت دلار، با قیمتهای آن چنانی به فروش میرفت، حالا با ریزش قیمت مواجه شده است. گزارشها از بازار گوشی و تلفن همراه و پرس وجو از چند فروشنده نشان میدهد طی چند روز گذشته، بازار موبایل و دیگر کالاهای آیتی محور، کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی قیمتها را تجربه کرده است. این در حالی است که با وجود روند نزولی قیمتها، بازار خالی از مشتری است و مردم منتظر ارزانی بیشتر کالاها هستند.
روند قیمتی چند محصول پرفروش سامسونگ مانند galaxy A11- galaxy A51 galaxy A10S در یک هفته گذشته از کاهش تا یک میلیون تومانی قیمتها حکایت دارد. به عنوان مثال A51 با ظرفیت 128 گیگابایت که یکی از جدیدترین محصولات برند سامسونگ است، در یکی از فروشگاههای اینترنتی معروف از قیمت 9 میلیون و 289هزارتومان در روز 11 آبان به هشت میلیون و 990 هزارتومان رسیده است. محصولات شرکت اپل هم که از نظر قیمتی جزو گوشیهای لاکچری است در یک هفته اخیر افت قیمت فاحشی داشته است. به عنوان مثال iPhone 11 Pro Max از قیمت 46 میلیون و 200 هزارتومان روز گذشته به 45 میلیون و 300 هزارتومان رسید. برند شیائومی هم که در یکی دوسال اخیر مورد استقبال بیشتری قرار گرفته همین مقدار کاهش قیمت داشته است. مثلا Redmi Note 9S از قیمت هفت میلیون و 299 هزارتومان در 14 آبان، روز گذشته باقیمت شش میلیون و 760 هزارتومان به فروش رسید. ناگفته نماند که چند سایت فروش آنلاین تلفن همراه در یکی دو روز اخیر بیشتر محصولات پرفروش خود را به صورت ناموجود ثبت کردهاند. دلیل آن هنوز مشخص نیست اما یکی از دلایل آن میتواند کاهش قیمت و تلاش برای جلوگیری از آن باشد. نوسان قیمت لپ تاپ بعد از افزایش 3برابری قیمتها در بازار لپتاپ همچنان هیجانی است. قیمت انواع لپتاپ از ابتدای سال با هر جهش ارزی صعود کرد و به سه برابر قیمتهای ابتدای سال رسید.
به گفته فعالان، بخشی از این صعود قیمتی به لپتاپهای انبار شده در گمرک برمیگردد. البته رئیس اتحادیه فناوران یارانه از ترخیص بخشی از این کالاها خبر داده و انتظار میرود با این عرضه، قیمتها روند منطقیتری طی کنند. از سوی دیگر پر شدن سقف واردات برای بیشتر فعالان این حوزه نگرانیهایی را درباره کمبود کالا در ماههای آینده ایجاد کرده است. گوشی بخریم یا صبر کنیم؟ برای بررسی بیشتر این موضوع به سراغ رئیس اتحادیه فروشندگان دستگاههای صوتی و تصویری و تلفن همراه و لوازم جانبی رفتیم. ابراهیم درستی میگوید: «تثبیت قیمت دلار روی کالاها اثرگذار است.
گوشی تلفن همراه جزو اقلامی است که ما تولید کمتری در ایران داریم. آن چه اکنون کاملا مشهود است، سایتها و شبکههای مجازی در برابر کاهش قیمت بر اساس نرخ دلار مقاومت میکنند ولی قیمتها بهدنبال کاهش نرخ ارز، روند کاهشی را طی میکند. اگر بررسی کنید بعضی از سایتها و فروشگاههای آنلاین هنگام فروش مینویسند که موجودی مان تمام شده و به این طریق میخواهند مانع کاهش قیمتها شوند. فروشندگان همان طور که پیش از افزایش قیمت ارز گوشی تلفن را میخریدند و موقع فروش، گوشی تلفن را به دلار روز میفروختند حالا هم باید جبران کنند.
اگر گوشیها را با دلار گران خریدند باید با قیمت ارز ارزان بفروشند تا خانوادهها خرید آسان تری داشته باشند. وی بیان میکند: هم اکنون علاوه بر ارز، موضوع تقاضا نیز بر قیمت اثرگذار است. این روزها بازار رکود دارد. تا چند روز پیش که قیمت ارز روند افزایشی داشت، خریدار بیشتر بود. الان که روند کلی قیمت ارز چندروزی رو به پایین است، خریدار کمتر شده.
همه منتظرند تا قیمتها پایینتر بیاید و در چنینی شرایطی بازار ترمز زده است. عرضه هم اگر افزایش داشته باشد مسلما قیمتها کاهش پیدا میکند. این فشار فروشندهها برای جلوگیری از کاهش قیمتها هم با گذشت زمان از بین میرود. نمیتوانم بگویم که برای خرید صبر کنید یا نه. هرکسی بر مبنای مدیریت پولش باید تصمیم بگیرد که کالای مورد نیازش را بخرد یا صبر کند تا قیمت ارز پایین بیاید. شرایط بازار ممکن است تغییر کند پس اگر به محصولی نیاز دارند برای خرید اقدام کنند.