ایرانیها فقط در ۱۰ روز اول هر ماه گوشت میخرند
یکی از فروشندگان گوشت و مرغ میگوید: این روزها اغلب مشتریان فقط از ابتدا تا دهم هرماه برای خرید گوشت به قصابیها مراجعه میکنند و در ۲۰ روز باقیمانده هر ماه بهدلیل بالا بودن قیمتها و کاهش قدرت خرید مشتریان، بازاری سوت و کور را شاهد هستیم.
فروشندگان مواد پروتئینی میگویند تغییر سبک خرید و افت شدید تقاضا در بازار گوشت گوسفندی و گوساله زمینه کاهش ۱۰ تا ۱۵ هزار تومانی قیمتها در بازار خردهفروشی نسبت به هفته گذشته را فراهم کرده است.
به گزارش سایت طلا به نقل از فرارو، مشاهدات میدانی حاکی است سیر صعودی قیمت انواع گوشت قرمز و مرغ و افت تقاضا، ناشی از کاهش قدرت خرید مشتریان، زمینه کاهش قیمت و عرضه چند نرخی این اقلام را در بازار خردهفروشی فراهم کرده است. آن دسته از فروشندگان گوشت و مرغ میگویند: این روزها اغلب مشتریان فقط از ابتدا تا دهم هرماه برای خرید گوشت به قصابیها مراجعه میکنند و در ۲۰ روز باقیمانده هر ماه بهدلیل بالا بودن قیمتها و کاهش قدرت خرید مشتریان، بازاری سوت و کور را شاهد هستیم.
گرمی بازار فروش چند نرخی
اما تغییر سبک خرید تنها پدیده تازه در بازار گوشت نیست؛ خبرنگاران میگویند عرضه چند نرخی انواع گوشت گوسفندی و گوساله در سطح خردهفروشی تشدید شده است؛ بهنحوی که فاصله قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی و گوساله در نقاط مختلف شهر تهران به ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان نیز میرسد.
پدیده عرضه چند نرخی در بازار مرغ و مشتقات آن و حتی تخم مرغ هم شایع است. چنان که بهعنوان نمونه دیروز یکی از مغازههای فروش گوشت قرمز و مرغ در شهرک آپادانای تهران هرکیلوگرم گوشت شقه گوسفندی را به نرخ ۱۱۸ هزار، ران گوسفندی ۱۴۵ هزار، سردست گوسفندی ۱۲۰ هزار، ران گوساله ۱۲۵ هزار، سردست گوساله ۱۲۰ هزار و گوشت گوساله مخلوط را به نرخ ۱۰۵ هزار تومان به مشتریان عرضه میکرد.
علاوه بر عرضه چند نرخی انواع گوشت قرمز، نرخ هر کیلوگرم گوشت مرغ در خردهفروشیها نیز بنابر نوع و کیفیت و منطقه و محله فروش این اقلام فاصله قیمت حدود ۲ هزار تومانی در هر کیلوگرم را شاهد بود؛ بهنحوی که قیمت هر کیلوگرم مرغ تازه کشتار تهران از ۲۳ هزار و ۷۰۰ تومان در منطقه تهرانسر تا ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومان در شهرک آپادانا در نوسان بود و این فاصله قیمتی در سایر انواع مشتقات گوشت مرغ مانند شنیسل، جوجه کباب، فیله، ران سینه و مرغ سبز بهمراتب بیشتر از هر عدد مرغ تازه بسته بندی بود.
همچنین فاصله قیمت انواع کم مصرف گوشت قرمز مانند گوشت بوقلمون، شترمرغ و شتر نیز در مناطق مختلف زیادتر شده است؛ بهنحوی که هر کیلوگرم گوشت بوقلمون به نرخ ۴۰ تا ۴۷ هزار، گوشت شترمرغ از ۱۳۵ تا ۱۵۰ هزار و گوشت شتر به نرخ ۹۵ تا ۱۲۰ هزار تومان به مشتریان عرضه میشود.
تأثیر کاهش قاچاق دام زنده بر نرخ گوشت
همزمان با تحولات تازه زیر پوست بازار رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی تهران از آرامش حاکم بر بازار گوشت قرمز خبر داد و گفت: هماکنون هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه با نرخ ۱۱۰ تا ۱۱۵ هزار تومان به مغازه دار تحویل و با قیمت ۱۲۵ تا ۱۳۰ هزار تومان به مصرفکننده عرضه میشود.
ولی ملکی با اشاره به کاهش ۱۵ تا ۲۰ هزار تومانی قیمت گوشت قرمز در یک هفته گذشته افزود: با وجود شرایط فعلی بازار، بعید است قیمت گوشت بیش از این در بازار کاهش یابد. به گفته او با توجه به نوسان نرخ نهادههای دامی، احتمال کاهش مجدد قیمت گوشت کم است.
او با بیان اینکه کمبودی در عرضه دام وجود ندارد، افزود: هر کیلو دام زنده با نرخ ۵۲ تا ۵۳ هزار تومان در میادین عرضه میشود، اما تقاضایی برای خرید گوشت در بازار وجود ندارد.
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی تهران تأکید کرد: در ابتدای آبانماه روند افزایشی قیمت انواع گوشت قرمز بهدلیل چند روز تعطیلی، تأخیر در حملونقل و افزایش تقاضا آغاز شد، زیرا ورودی گوشت به استان تهران کم شده بود، اما اکنون با مدیریت و جلوگیری از قاچاق دام زنده از کشور و افزایش ورود دام و گوشت به استان تهران، قیمتها نسبت به هفته نخست آبانماه در هر کیلوگرم ۲۰ هزارتومان کاهش یافته است.
قیمتهای متفاوت گوشت در میادین میوه و تره بار
طی ۲ماه گذشته افزایش نرخ ارز زمینه نوسان عرضه گوشت قرمز و افزایش بیرویه قیمتها در بازار خردهفروشی را فراهم کرد؛ بهنحوی که در ابتدای آبانماه امسال قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی و گوساله به ۱۴۰ هزار تا ۲۰۰ هزارتومان هم رسید و عرضه انواع گوشت قرمز در میادین میوه و تره بار شهرداری تهران نیز بهشدت کاهش یافت. اما این روزها بنابر اعلام سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری تهران، نرخ هر کیلوگرم گوشت ران گوساله با ۱۱ هزار تومان کاهش از ۱۲۴ هزار تومان به ۱۱۳ هزار، سردست گوساله با کاهش ۱۰ هزار تومانی از ۱۲۱ هزار به ۱۱۱ هزار، چرخکرده مخلوط با ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومان کاهش از ۹۱ هزار به ۷۸ هزار و ۲۰۰، ران گوسفندی با ۲۰ هزار و ۶۰۰ تومان کاهش از ۱۴۹ هزار به ۱۲۸ هزار و ۴۰۰، کف دست گوسفندی با ۱۴ هزار و ۷۰۰ تومان کاهش از ۱۴۷ هزار به ۱۲۶ هزار و ۴۰۰ و شقه (لاشه) گوسفندی با۱۴ هزار و ۷۰۰ تومان کاهش از ۱۲۱ هزار و ۷۰۰ به ۱۰۷ هزار تومان کاهش یافته است.
گوشت قرمز کم مشتری شد
نیاز سالانه کشور به گوشت قرمز نزدیک یک میلیون تن است که به گفته دامداران ۹۰۰ هزار تن این نیاز از طریق تولید داخل تامین و فقط ۱۰ درصد از محل واردات و بیشتر برای مصارف صنف و صنعت تامین میشود. این میزان تولید در شرایطی است که در ماههای گذشته افت تقاضا و قیمت انواع گوشت قرمز موجب دپوی دام زنده سبک و سنگین در دامداریها و افزایش قاچاق آن از مرزهای غربی شده بود. بر این اساس شرکت پشتیبانی امور دام نسبت به خرید تضمینی بیش از ۴ هزار تن گوشت قرمز گوساله با قیمت هر کیلوگرم ۷۲ هزار و ۵۰۰ تومان از تولیدکنندگان ۱۵ استان کشور اقدام کرده بود، اما حتی عرضه این ذخایر به بازار نیز مانع گرانی و افت شدید تقاضا در بازار گوشت نشده است.
یک فروشنده گوشت گوسفندی و گوساله در منطقه تهرانسر تهران از کاهش ۱۰ تا ۱۵ هزار تومانی نرخ هر کیلوگرم گوشت گوسفندی و گوساله نسبت به هفته گذشته خبر داد و گفت: قیمت هر کیلوگرم گوشت شقه بدون دنبه گوسفندی که در هفته گذشته به ۱۱۵ هزار تومان رسیده بود از ابتدای هفته جاری با کاهش ۱۱ هزار تومانی به ۱۰۴ هزار، ران و راسته گوسفندی از ۱۲۲ به ۱۱۴ هزار، ران گوسفندی از ۱۳۵ به ۱۲۴ هزار و گوشت چرخ کرده مخلوط گوسفندی و گوساله از ۸۵ به ۷۸ هزار تومان کاهش یافته است. همچنین نرخ هر کیلوگرم گوشت ران گوساله از ۱۲۸ به ۱۱۰ هزار، سردست گوساله از ۱۲۴ به ۱۱۲ هزار و گوشت مخلوط گوساله از ۱۱۰ به ۹۷ هزار تومان کاهش یافته است.
مهدی اکبری با اشاره به اینکه حتی کاهش نسبی قیمت انواع گوشت قرمز نیز تأثیری در افزایش تقاضای خرید گوشت قرمز نداشته است، افزود: در چندماه اخیر معمولا از ابتدا تا دهم هرماه برخی مشتریان برای خرید گوشت قرمز گوسفندی و گاوی مراجعه میکنند، اما از نیمه دوم هرماه بهدلیل کاهش قدرت خرید مشتریان، خریداری برای گوشت گوسفندی و گوساله وجود ندارد و بازار فروش بسیار سوت و کور میشود.
او با اشاره به اینکه در مجموع میزان تقاضا برای خرید گوشت قرمز و مرغ بهشدت کاهش یافته است و این شرایط موجب شده تا کاهش نسبی اخیر قیمت این اقلام نیز تأثیر چندانی در تحریک تقاضای خرید نداشته است، افزود: حتی مقدار و کیفیت خرید گوشت قرمز توسط مشتریان نیز تغییر کرده و برخلاف گذشته اکنون کمتر خریداری برای گوشت ران، راسته و فیله گوسفندی و گوساله پیدا میشود و مشتریان تقاضای خرید شقه یا حداکثر سردست انواع گوشت قرمز را دارند.