یادداشت/چگونه می‌توان بازار پر تلاطم ارز را کنترل کرد؟

بازار پرتلاطم ارز این روزها در معرض نقد بسیاری از کارشناسان و صاحب‌نظران قرار گرفته است و هر یک برای آن راهکاری ارایه می‌دهند.

خبر را برای من بخوان
مهدی فتح ‌الله رئیس موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت در یادداشتی به بیان راهکارهای کنترل بازار ارز در شرایط فعلی پرداخته است:

افزایش ناگهانی نرخ ارز در شرایط فعلی کشور سبب شده تا توجه افکار عمومی به سمت بازار ارز سوق یابد. از آن جایی که متغیر نرخ واقعی ارز از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد، تغییرات نرخ واقعی ارز بیانگر ضعف و قوت توانمندی پول کشور و همچنین تنظیم نامناسب آن موجب عدم تعادل وسیع در اقتصاد کشور می‌شود.

در واقع می توان گفت سیاست های ارزی در اقتصاد ایران از طریق مدیریت عرضه ارز و با هماهنگی مقامات دولتی و بانک مرکزی اعمال می گردد این سیاست های دولت در زمینه مدیریت ذخایر حساب ذخیره ارزی است که تعیین می کند چه میزان از درآمدهای نفتی وارد چرخه اقتصاد کشور گردد و در راستای آن، سیاست های بانک مرکزی در مدیریت ذخایر ارزی بانک مرکزی تعیین می کند که چه میزان از درآمدهای نفتی که به واسطه سیاست مالی دولت وارد چرخه اقتصاد شده است، به بازار ارز عرضه شود.

حال در این میان تحریم‌های بین المللی، افزایش انتظارات مردمی، ایجاد بازار هیجانی و لحظه ای، مداخله ی سودجویان در بازار ارز و افزایش تنش های سیاسی و اقتصادی موجب افزایش ناگهانی نرخ ارز در کشور شده است.

این مسئله خود می تواند، فضای مناسب رقابتی را به فضای مبهم و ناشناخته تبدیل نماید. در این شرایط و به منظور ایجاد آرامش در بازار، مقامات دولتی و بانک مرکزی می توانند با رصد مستمر مرکز مبادلات ارزی و بازار سرمایه، در تعیین نرخ ارز غیر مرجع سهم بسزایی را ایفاء نمایند و از طریق طرح تبادل عرضه و تقاضا به نرخ غیر مرجع ارز در بازار غیر بانکی که از آن به عنوان طرح مبادلات ارزی یاد می شود اقدام به تک نرخی نمودن ارز در کشور و به تبع آن کاهش قیمت ها و کاهش تنش های حاکم بر افکار عمومی نماییم.

آن چه که مسلم است یافتن راهکار برون رفت از بحران ارزی می تواند موجبات انضباط مالی و به تبع آن کنترل نرخ تورم در کشور شود.