افراد به طور عمده در طب سنتی یا دارای طبع گرم هستند یا سرد. در واقع افراد دارای طبع گرم دو دسته هستند: گرم و تر(دموی مزاج ها)،گرم و خشک(صفراوی مزاج ها) و افراد دارای طبع سرد نیز دو نوع هستند: سرد وتر(بلغمی ها)،سرد و خشک(سوداوی ها). مزاج اعتدال نیز وجود دارد که بهترین نوع مزاج است و هر فرد در ایده آل ترین حالت باید مزاج اعتدال داشته باشد. شما می توانید به راحتی با توجه به نشانه های زیر طبع خود را پیدا کنید و از بدن خود مراقبت کنید.
۱.لمس کردن: گرمی و سردی پوست در لمس نشانه گرمی و سردی مزاج است،نرمی پوست نشانه رطوبت و زبری و سختی پوست نشانه خشکی مزاج است.
۲.چاقی یا لاغری: لاغری نشانه خشکی و چاقی نشانه رطوبت است،درشتی اندام و گوشت فراوان در افراد دموی (گرم و تر) دیده می شود و چربی در بدن نشانه سردی و تری است،لذا لاغر ها صفرای یا سوداوی هستند.
۳.مو: زیادی رشد مو سریع و رنگ سیاه آن دلیل بر گرمی مزاج است،کمی مو و رنگ روشن آن دلیل بر سردی و مجعد بودن نشانه خشکی و موی صاف نشانه رطوبت است.
۴.رنگ بدن: سفیدی رنگ پوست بدن دلیل بر سردی مزاج و سرهی و گندم گونی آن دلیل بر گرمی مزاج است،زردی نشانه گرمی،رنگ بادمجانی(تیره بی روح و غیر درخشان) دلیل بر سردی و خشکی،رنگ گچی سربی نیز دلیل بر سردی مزاج است.
۵.وضعیت اعضای بدن: فراخی سینه،عروق برجسته و نبض قوی و درشتی مفاصل نشانه حرارت است و خلاف این ها نشانه سردی است.
۶.اثرات مزاج های چهار گانه: افراد گرم مزاج تحمل گرما را ندارند و در هوای خنک راحت ترند،همچنین غذا های گرم مثل ادویه با آنها سازگاری ندارد،ممکن است با خوردن کمی دارچین خارش بگیرند یا با خوردن چند خرما جوش بزنند،برعکس سرد مزاجان به غذا و هوای گرم بیشتر علاقه دارند،مایل به شیرینی و گریزان از ترشی و سردی ها بوده و با خوردن ترشی ها ممکن است هنگام خواب،آب از دهانشان خارج شود.
۷.مواد دفعی: موادی که به صورت عرق،ادرار،مدفوع...از انسان دفع می شود،می تواند نمایانگر حرارت و برودت مزاج باشد،این مواد در صورتی که کم رنگ و بی بو باشند نشانه سردی مزاج می باشد.
۸.خواب و بیداری: زیادی خواب نشانه سردی ویا رطوبت است،کم خوابی معمولا ناشی از گرمی و یا خشکی مزاج است