دلارهاي تقلبي از کجا آمده است؟
سرهنگ مهرداد اميدي با اشاره به افزايش انواع کلاهبرداري ها در 6 ماهه ابتداي سال جاري، گفت: شهروندان مراقب کلاهبرداري هاي پيامکي تحت پوشش تکدي گري باشند.
تاریخ: ۲۴/مهر/۹۱ ساعت ۱۲:۵۲ | اخبار صنفی شناسه خبر: ۷۹۶۶
سرهنگ امیدی گفت: در 6 ماه اول سال جاری 6 هزار و 500 پرونده با موضوع جعل مورد رسیدگی قرار گرفت که از این تعداد 77 درصد منجر به شناسایی جاعل، استفادهکنندگان مدارک مجعول، صدور قرار تأمین و تحویل آنان به زندان شد.
وی ادامه داد: در 16 درصد از پروندهها متهمین شناسایی و تحقیقات لازم از شهود انجام شد و پرونده تحویل مراجع قضایی شده است.
معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی ناجا بیان داشت: در نیمه اول سال جاری 6 هزار نفر به اتهام جعل و استفاده از سند مجعول دستگیر شدند و برای 80 درصد این افراد که حدود 4800 نفر بودند قرار تعقیب صادر و روانه زندان شدند.
امیدی گفت: حدود 22 هزار و 500 برگ سند مدرک و مهر جعلی توسط پلیس آگاهی کشف و ضبط شد که اگر بخواهیم ترکیبی از آن را بیان کنیم 45 درصد اسناد بانکی، 10 درصد مدارک شناسایی، 6 درصد مدارک شخصی و عادی، 3 درصد اسناد مالکیت، 2 درصد مهرهای جعلی، 1 درصد مدارک تحصیلی جعلی و 33 درصد مربوط به اسناد دولتی بوده است.
وی با بیان اینکه در 6 ماه گذشته 4 درصد پرونده های رسیدگی شده در زمینه جعل نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است، گفت: در برابر این میزان کشف و شناسایی پروندهها 6 درصد رشد داشته که حکایت از تلاش پلیس آگاهی در این زمینه دارد.
امیدی اظهار داشت: بیشترین پروندههای جعل در استان تهران، اصفهان و البرز تشکیل شده و کمترین پروندهها مربوط به استانهای زنجان، ایلام و خراسان جنوبی بوده است.
انهدام 31 باند شرکت های هرمی
امیدی با بیان این موضوع که برخورد با شرکتهای هرمی از نیمه دوم سال 89 به پلیس آگاهی واگذار شده، گفت: در 6 ماهه اخیر500 پرونده شرکتهای هرمی رسیدگی شد که 518 شاکی داشت.
وی بیان داشت: حدود هزار نفر مظنون دستگیر و 46 درصد آنان با قرار قانونی روانه زندان شدند. این در شرایطی است که 31 دفتر فعالیت هرمی شناسایی و پلمب شد.
امیدی گفت: از دفاتر پلمب شده 13 دفتر در استان البرز، 6 دفتر در تهران ، 5 دفتر در مازندران ، 4 دفتر در حوزه فرماندهی غرب تهران ، 2 دفتر در اصفهان و یک دفتر در گیلان پلمب شده است این در شرایطی است که بیشترین شکایتها از شرکتهای هرمی در تهران، اصفهان و البرز به ثبت رسیده است.
معاونت مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی ناجا اظهار داشت: با وجود اینکه در سال 89 و 90 ضربات سنگینی به گروههای هرمی وارد آمد اما همچنان پلیس برخورد با آنها را در دستور کار دارد چرا که تجارب نشان میدهد کاهش برخورد در این زمینه افزایش گروههای هرمی را به دنبال خواهد داشت.
این مقام مسئول در پلیس آگاهی ناجا ادامه داد: در خرداد ماه سال جاری شرکت جدیدالتأسیس به نام "گامانت" که در استان اصفهان اقدام به انجام فعالیتهای هرمی کرده بود متلاشی شد به نحوی که در عملیاتهای جداگانه 22 نفر از سرشاخههای اصلی که 7 نفر آنها بنیانگذار این شبکه بودند دستگیر شدند این در شرایطی است که این شبکه توانسته بود 83 هزار نفر را به عضویت خود درآورد.
امیدی بیان داشت: با عملیات صورت گرفته هم اکنون این گروه به صورت کامل متلاشی شدهاند.
معاونت مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی ناجا با بیان اینکه هم اکنون تهران به نقطهای ناامن برای شرکتهای هرمی مبدل شده است، گفت: این شرکتها به جنوب شهر و جنوب غرب تهران به ویژه کرج، رباط کریم، شهر قدس و ورامین متمایل شده است این در شرایطی است که عملیاتهای شناسایی در این راستا در حال انجام است و ما همچنان نیازمند اطلاعات و گزارشات مردمی هستیم.
این مقام ارشد انتظامی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در حوزه الکترونیکی کردن کارتها و اوراق شناسایی اظهار داشت: صدور کارت هوشمند ملی ، تعویض شناسنامههای قدیمی، صدور کارتهای هوشمند معافیت پایان خدمت، گواهینامه و گذرنامه، صدور مکانیزه اسناد مالکیت و حرکت در مدار بانکداری الکترونیک و نهایتا صدور دستورالعمل حساب جاری از مجموعه عواملی به حساب میآید که زمینه را برای کاهش کلاهبرداری و جعل از بین برده است.
وی گفت: در حوزه کلاهبرداری طی 10 سال گذشته شرایط بسیار مناسبتر شده است اما ما نگرانیهای خاص خود را داریم چرا که عدم وجود آگاهی ، طمع و بیاحتیاطی در برخی از مردم باعث میشود تا آنان مورد کلاهبرداری قرار گیرند.
وی با اشاره به این موضوع که 9 هزار و 700 پرونده کلاهبرداری در 6 ماه اول سال جاری مورد رسیدگی قرار گرفته است، گفت: 67 درصد این پروندهها منجر به شناسایی کلاهبردار و بعضی از آنها قبل از ورود به تحقیقات منجر به رضایت شاکی شده است.
25 درصد پروندههای تشکیل شده متهمانشان شناسایی و پرونده به مراجع قضایی ارسال شد و 7 درصد پروندهها در حوزه پلیسی به نتیجه مطلوبی نرسیده است.
وی ادامه داد: در همین رابطه 6 هزار نفر به اتهام کلاهبرداری دستگیر شدند که 3 هزار و 800 نفر با صدور قرار قانونی روانه زندان و باقی در مراحل اولیه آزاد شدند.
معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی ناجا بیان داشت: 39 درصد از پروندههای تشکیل شده مربوط به خرید و فروش و اجاره ملک ، حدود 29 درصد پروندهها در پوشش فعالیتهای تجاری ، 10 درصد با موضوع خرید و فروش خودرو ، 7 درصد واسطهگری و دلالی در انجام امور اداری ، 5 درصد خرید و فروش اجناس بدلی و تقلبی ، 3 درصد کلاهبرداری از طریق استخدام و کاریابی ، 2 درصد رمالی و فالگیری و یک درصد خرید و فروش تلفن همراه بوده است.
وی با بیان این موضوع که کلاهبرداری در6 ماه اول سال 26 درصد رشد داشته است، گفت: ما به همین میزان رشد افزایش 3 درصدی کشف را شاهد هستیم که بیشترین کلاهبرداریها در تهران، استان البرز و آذربایجان شرقی به وقوع پیوسته و کمترین آن در ایلام ، زنجان و سیستان و بلوچستان بوده است.
رشد 17 درصدی کلاهبرداری های تلفنی
وی ادامه داد: طی 6 ماه اول سال جاری کلاهبرداریهای تلفنی و پیامکی 17 درصد رشد داشتهاند که این نشان از عدم وجود اطمینان به تلفن دارد. هم اکنون بیش از 50 میلیون تلفن همراه در کشور است که 50 درصد آنها از خطوط اعتباری استفاده میکنند.
متأسفانه خلاءهایی در خطوط اعتباری وجود دارد که برخی افراد سودجو از آن استفاده کرده و اقدام به کلاهبرداری میکنند.
امیدی گفت: هم اکنون 200 میلیون کارت عابربانک در کشور صادر شده و به طور متوسط به هر ایرانی 3 عدد کارت میرسد.وجود 22 میلیون و 700 خودپرداز و 2 میلیون دستگاه کارتخوان در کشور نیازمند نظارت جدیتر است.
معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی ناجا ادامه داد: هم اکنون برخی از افراد در تماسهایی اعلام میکنند که خطوط اعتباری نزدیک به شماره افراد با قیمت 20 الی 30 هزار تومان آماده فروش است که متأسفانه بسیاری از این سیمکارتها یا سوخته است یا سیم کارتی نیست که شماره مورد نظر خریدار در آن باشد. بسیاری از افراد در این حوزه هم اکنون در حال فعالیت هستند و با سوء استفاده از عدم آگاهی مردم اقدام به کلاهبرداری میکنند.
امیدی از کلاهبرداری در قالب تقلید صدای تاجران خبر داد و گفت: متأسفانه برخی از کلاهبرداران با تقلید صدای بازرگانان که در شعب بانکی مختلف حساب دارند اقدام به انتقال وجه از حساب آن تاجر به حسابهای دیگر میکنند که تمامی این موارد حکایت از آن دارد که به هیچ وجه نباید به تماسهای تلفنی انجام شده اعتماد کرد و باید با دقت نظر نسبت به آنها بازخورد داشت.
وی به دستگیری یک باند 6 نفره کلاهبردار معروف کارت به کارت در استان البرز خبر داد و گفت: این افراد به 900 فقره کلاهبرداری اعتراف کردند که هم اکنون 100 فقره از این کلاهبرداریها مستندسازی شده است.
وی گفت: از آنجایی که تلفن مرز جغرافیایی را از بین برده است فردی به نام دکتر از داخل زندان تمامی این کلاهبرداریها را هدایت کرده است که هم اکنون ضمن دستگیری این افراد قرار یک میلیارد تومانی برای آنان صادر شده است.
این مقام ارشد انتظامی به پیامک چوپان دروغ نیز اشاره کرد و گفت: در سال 90 ، 334 نفر فریب پیامکهای دروغی را خوردند که در آن فرد ترغیب به خرید سکههای تقلبی میشود که در این رابطه افراد 200 میلیارد ریال پول به کلاهبرداران تحویل دادهاند.
وی ادامه داد: از پروندههای تشکیل شده 220 فقره منجر به کشف شد و 240 نفر دستگیر شدند و حدود 250 هزار سکه تقلبی کشف شد.
وی در پایان با اشاره به اینکه هم اکنون کلاهبرداران توجه ویژهای به بازار ارز دارند، گفت: ما از مردم میخواهیم تا ارز مورد نیاز خود را از صرافیها و مراکز مجاز فروش دلار تهیه کنند چرا که تحقیقات انجام شده از دلارهای تقلبی کشف شده در بازار حکایت از آن دارد که این دلارها از خارج کشور با سودجویی برخی افراد وارد کشور شده است.
امیدی در پایان خاطرنشان کرد: شهروندان مراقب پیامک هایی که با عنوان تکدی گری ارسال می شوند باشند، چرا که این پیامک ها شگرد جدید کلاهبرداران است.