بانک مرکزی امروز ۲۰ بهمن ۹۹ از طرح کهربا که پرداخت موبایلی (مبتنی بر ارتباط بدون تماس) است، رونمایی کرد.
پرداخت موبایلی به عنوان یکی دیگر از راهکارها در کنار پرداخت کارتی و اینترنتی قرار گرفت و در این راهکار، موبایل جایگزین کارت بانکی میشود و دارنده کارت میتواند به جای کشیدن کارت، موبایل خود را به دستگاه کارتخوان نزدیک کند و پرداخت را انجام دهد.
BOX:491551071
کهربا چگونه کار میکند؟
پیگیریهای انجام گرفته، نشان داد در طراحی انجام این تراکنش که به تراکنشهای «حضوری بدون کارت» معروف هستند از قابلیت NFC استفاده شده است؛ به این ترتیب که اگر گوشی کاربر دارای قابلیت NFC باشد و دستگاه کارتخوان نصب شده نیز چنین قابلیتی را دارا باشد، کاربر میتواند با نزدیک کردن گوشی تلفن همراه خود به دستگاه کارتخوان و بدون نیاز به استفاده از فیزیک کارت بانکی، وجه مورد نظر را پرداخت کند البته پیش از این اطلاعات کارت بانکی باید در یکی از برنامکهای پرداخت تایید شده از سوی بانک مرکزی، از جانب دارنده کارت ذخیره شده باشد.
در این تراکنش اطلاعات کارت بانکی به صورت امن از سوی دستگاه کارتخوان دریافت و به سوئیچ شاپرک ارسال میشود. این اطلاعات با استفاده از سامانه سهند که از جمله سامانه حاکمیتی بانک مرکزی بهحساب میآید، تحلیل و در مسیر ارسال به شتاب و بانکها قرار میگیرند.
اگرچه در این فرآیند همچنان وارد کردن مبلغ تراکنش و رمز اول کارت بانکی ضروری است، اما حذف فیزیک کارت بانکی را میتوان از جمله امتیازهای استفاده از مدل تراکنش حضوری بدون حضور کارت برای سهولت و رعایت بیشتر شیوه نامههای بهداشتی در دورههایی مانند دوره فراگیری بیماری ها، تلقی کرد.
توضیحات همتی
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در مراسم رونمایی از کهربا گفت: راه اندازی این سامانه که قابلیت بالای امنیتی در تبادلات مالی دارد، از این پس این نرم افزار دغدغههای امنیتی را از بین میبرد و برای تبادلات مالی بین المللی امنترین درگاه است.
رئیس بانک مرکزی گفت: در کشور ما ورود این کارتها هزینه زیادی داشت، اما با راه اندازی کهربا تمامی خدماتی که این کارتها ارائه می دهند افراد می توانند از طریق تلفن همراه هوشمند خود با نزدیک کردن به دستگاه های پرداخت از حالت استفاده از کارت فیزیکی مستثنی شوند.
وی افزود: استانداردهای EMV که مخفف یورو پی، مسترکارت و ویزای است ازین پس با سامانه "کهربا" و از طریق أپ به روی تلفن همراه عموم مردم می توانند امور پرداختی خود را انجام دهند، اما این به معنی حذف کارت بانکی نیست.
وی افزود. حملات SKIMMING که این روزها در هک و تخلیه حسابهای بانکی رواج پیدا کرده با وجود این سامانه و خدمات نوین کاهش پیدا خواهد کرد.
همتی گفت: ما در بانک مرکزی و در نظام پرداخت سه تصمیم را دنبال می کنیم که رفاه و سهولت کار مردم در امور بانکی، امنیت و حسابهای مردم و در آخر اینکه ما بتوانیم با روشهای پولشویی تقلب مبارزه کنیم.
وی ادامه داد: با این روش مردم راحتتر خرید خود را در دوران کرونا انجام می دهند.
همتی ادامه داد: ما میتوانستیم با روش توسعه متوازن کار را شروع کنیم، اما چون زمان یکپارچگی مشخص نبود، به شکل غیر متوازن و از طریق بانکهایی که آماده بودند کار را شروع کردیم و تا ۶ ماه آینده روشهای پرداخت در کشور به حد مطلوبی خواهد رسید.
رئیس کل بانک مرکزی بیان کرد: با این روش به شبکه پرداخت بین المللی وصل می شویم و دیگر کارتهای هوشمند برای دریافت خدمات بین المللی حذف می شوند.
همتی تصریح کرد: با این روش بساط تقلب، پولشویی و شرط بندی جمع می شود و ۵۰۰ هزار کارت بانکی که در این زمینهها فعال بودند با همکاری دستگاه قضایی از شبکه خدمات بانکی حذف کنیم.
رئیس بانک مرکزی در پایان گفت: ما با این حرکت شبکه پرداخت را بروز میکنیم تا خدمات بهتر شود.