هر ایرانی ۳ میلیون تومان از کره و ژاپن طلب دارد!
برآوردها نشان میدهد رقم بدهی دولتهای ژاپن و کره جنوبی، تقریبا به هر ایرانی برابر حدود ۳ میلیون تومان است که بازگردانده نمیشود.
به گزارش سایت طلا،پیگیری های بانک مرکزی ایران برای آزادسازی منابع مالی این کشور، همچنان ادامه دارد و همتی در جلسات مختلف با سفرای کره جنوبی و ژاپن از برخورد قضایی و درخواست غرامت از این کشورها به خاطر بلوکه کردن منابع مالی ایران سخن می گوید.
رئیس کل بانک مرکزی در آخرین مصاحبه خود با بلومبرگ اینچنین از بدعهدی کره ای ها سخن می گوید: به خاطر همکاری بانکهای کرهای با سیاست فشار حداکثری ایالات متحده علیه ایران، جمهوری اسلامی ایران تاکنون نتوانسته است از منابع خود نزد بانکهای کرهای استفاده کند. این سیاست بر خلاف قوانین بینالملل و با اصول حقوقی توجیهناپذیر است؛ بنابراین ما اعتقاد داریم که آن بانکهای کرهای باید خسارت جمهوری اسلامی ایران در طی این دو سال را جبران کنند. میزان این خسارت یک مسئله فنی است و باید توسط متخصصان بانکی و مالی تعیین شود.
از کره جنوبی شکایت قضایی خواهیم کرد
همتی، رییس کل بانک مرکزی درباره وصول مطالبات ارزی از کره جنوبی اینطور می گوید که این موضوع در حال پیگیری است و از کره شکایت قضایی خواهیم کرد!
حالا بازهم بعد از تمام تنش های تحریمی ایران، روز گذشته سفیر کره جنوبی و ژاپن با رئیس کل بانک مرکزی ایران دیدار کرده اند، دیداری که در آن برای آزادسازی منابع مالی ایران که می تواند در پیشبرد اهداف کلان ایران تاثیر بسزایی داشته باشد صحبت ها و راهکارهایی رد و بدل شده است.
کره جنوبی به ایران چیزی حدود 7 میلیارد دلار بدهی دارد که از این رقم بیشترین، حجم مربوط به پولی است که در ازای خرید نفت از ایران پرداخت نشده و در بانک مرکزی این کشور مانده است. گفته می شود ژاپن نیز در این میان چیزی حدود 3 میلیارد دلار به ایران بدهی دارد و به دنبال راهکاری برای پرداخت آن است.
رسانه های زیادی از گشایش در این موضوع صحبت کردند که صبح امروز رسانه رسمی کره جنوبی، این موضوع را دوباره تکذیب و همه چیز را منوط به تایید آمریکا دانست.
* در تیتر این خبرگزاری(یونهاپ) آمده است که کره جنوبی در حال مذاکره با مقامات واشینگتن برای آزادسازی دارایی های بلوکه شده ایران در آن کشور است و تنها با اجازه این کشور می تواند کاری برای آزادسازی دارایی های مسدود شده ایران در کره جنوبی کند!
در قسمت دیگری از این گزارش به این نکته اشاره شده است که " کره جنوبی برای تسهیل تجارت کالاهای بشردوستانه با ایران ، مانند دارو و تجهیزات پزشکی، به دنبال استفاده از یک کانال سوئیسی با پشتیبانی ایالات متحده آمریکا، معروف به توافق نامه تجارت بشردوستانه سوئیس (SHTA)، برای فروش کالا به ایران است.
اینجا پای سوئیس هم به میان می آید، کشوری که روز گذشته سفیر آن در دیدار با نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور از تقاضای شرکت های خصوصی کشورش برای سرمایه گذاری در ایران سخت گفته بود. کشوری که گویا قرار است راه ارتباطی این کشورها با ایران باشد هر چند تجربه های گذشته این کشور را چندان خوب نشان نمی دهند.
در این گزارش به مذاکرات ایران با این کشور، درباره نفتکش توقیف شده کره جنوبی در آب های خلیج فارس هم اشاراتی شده که قابل تامل است.
در ادامه دیدار روز گذشته، ژاپن هم پا پیش گذاشته است و پیشنهاد خرید واکسن به جای طلب شرکت های ایرانی از این کشورها را داده است.
البته صریحا به این موضوع یعنی واردات واکسن در ازای طلب ایران اشاره نشده است بلکه گفته شده که ایران از پیشنهادات هر دو سفیر برای آزادسازی پول های بلوکه شده استقبال کرده است.
سعید شیرازی کارشناس اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به تاثیر آزادسازی اموال بلوکه شده ایران بیان کرد: پیشتر کشورمان موضوع ۱۱ میلیارد دلار مطالبه از امریکا که به موجب بیانیه اموال بلوکه شده را مطرح کرده بود. اتفاقات خردی رخ داده و منابعی هم رد و بدل شده است اما این رقم آنقدر ناچیز است که نمی توان نام آزادی منابع را روی آن گذاشت.
وی بیان کرد: در برخی از کشورها داراییهای ارزی ما بلوکه شده و در برخی دیگر املاک و ساختمانهایی که مالکیت آن به جمهوری اسلامی تعلق دارد بلوکه شده است.
شیرازی ادامه داد: به نظر می رسد دیگر باید به سمتی حرکت کنیم که مطالبات جنبه قضایی بگیرد، آنطور که آقای همتی وعده شکایت از کشورهای بدهکار به ایران را می کند رویه درستی است به شرطی که عملیاتی شود. هر چند کشورهای استعمارگری که ایران را تحریم کرده اند از طرق مختلف اجازه برگزاری دادگاه ها به صورت عادلانه را نخواهند داد.
این تحلیلگر اقتصادی در پایان در خصوص تبعات مثبت بازگشت داراییها به کشور نیز یادآور شد: چند میلیارد دلار در موضوع تجارت بین الملل رقم عجیبی نیست، اما هر چه بتوانیم در صحنه رقابت بین الملل این مبالغ را کاهش دهیم قطعا بر رشد اقتصادی کشور تاثیرگذار خواهد بود؛ و مبالغی که آزاد میشود به بازگشت آن به کشور قطعا به رونق چرخه تولید کمک میکند و در نهایت سرمایه گذاری در طرحهای سود ده را افزایش میدهد.
دلاری که ارزان می شود به شرط آزادی منابع بلوکه شده در کشورها
با یک حساب سرانگشتی میزان بدهی این دو کشور را که جمعا چیزی حدود 11 میلیارد دلار می شود را با نرخ امروز ارز آزاد یعنی 24 هزار تومان به ریال تبدیل کرده ایم که عددی نزدیک به 264 هزار و 500 میلیارد تومان می شود که جالب است بدانید که سهم هر ایرانی از این سرمایه ملی برابر 3 میلیون تومان می شود!
حال امروز رئیس کل بانک مرکزی، گزارشی از این گشایش ها و احتمال بازگشت مقداری از پولهای ایران به کشور را در دویست و ششمین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ارائه کرده است و گویا اتفاقات جدیدی در این مسیر پیش روی ایران قرار گرفته است.