اینفلوئنسر کیست؟
این روزها کلمه اینفلوئنسر را زیاد می شنویم و به تازگی هم خبر رسیده که قرار است از اینفلوئنسر های اینستاگرامی با بیش از نیم میلیون دنبال کننده مالیات گرفته شود. اما اینفلوئنسر کیست؟
به گزارش موبوایران، این روزها کلمه اینفلوئنسر را زیاد می شنویم و به تازگی هم خبر رسیده که قرار است از اینفلوئنسر های اینستاگرامی با بیش از نیم میلیون دنبال کننده مالیات گرفته شود. اما اینفلوئنسر کیست؟
اینفلوئنسر از عبارت انگلیسی Influence به معنای تاثیر گذاشتن می آید و در لغت به معنای فردی است که تاثیر می گذارد. اما این عبارت سازگاری چندانی با کاربرد امروزی این واژه ندارد. فرهنگ اینفلوئنسری که ما با آن آشنایی داریم به مصرف گرایی و توسعه تکنولوژی ارتباط پیدا می کند.
در واقع این عبارت به فرد یا چیزی اشاره دارد که با آپلود کردن محتوای عموما تبلیغاتی در صفحه خود روی پلتفرم های اجتماعی نظیر اینستاگرام، یوتیوب، اسنپ چت و موارد دیگر قدرت تاثیرگذاری روی عادات خرید دیگران را دارد و میتواند اعمال دنبال کنندگانش را عوض کند.
حال فرقی ندارد که محتوای آپلود شده یک عکس باشد یا یک ویدیو نقد و بررسی یا یک استوری که عمرش از ۲۴ ساعت فراتر نمی رود. در هر حالت، هدف از آپلود کردن این محتوا توسط اینفلوئنسر متقاعد کردن دنبال کنندگانش به خرید کالا یا خدماتی است.
بنابراین فشن بلاگری که مثلا برند روسری فروشی محبوب خود را در اینستاگرام تگ می کند یا گیمری که در لایو زنده یا استوری خود اسم برند هدست محبوبش را می آورد به نوعی روی مخاطب خود اثر می گذارند و او را مجاب می کنند که از این برندها خرید کند. اما باید در نظر داشت که اینفلوئنسری مستلزم وجود نوع خاصی از رابطه میان اینفلوئنسر و دنبال کنندگانش است. در واقع کاربران باید به چشم یک دوست نزدیک به اینفلوئنسر نگاه کنند تا فردی که قصد تبلیغات دارد و هرچه روش تبلیغ اینفلوئنسر صمیمانه تر باشد و رابطه دوستانه تری میان او و دنبال کنندگانش وجود داشته باشد تاثیر گذاری تبلیغ نیز بیشتر خواهد بود.
البته بین سلبریتی هایی که دست به تبلیغ می زنند (مثلا تبلیغ خرید خانه در دبی توسط سید جواد هاشمی) و اینفلوئنسرها یک فرق اساسی وجود دارد و آن اینکه اینفلوئنسر در زمینه ای که تبلیغ می کند عموما دارای تخصص است و برای کاربرانش کاملا در دسترس بوده و به پیام های دریافتی از سوی آنها پاسخ می دهد.
این نکته را هم باید در نظر داشت که همه کاربران محبوب اینستاگرام و رسانه های اجتماعی اینفلوئنسر محسوب نمی شوند و برخی از آنها صرفا سلبریتی ها، کمدین ها و حیوانات دوست داشتنی مشهور هستند. برای مثال رضا گلزار جمعیت کثیری از دنبال کنندگان را در اینستاگرام دارد اما اینفلوئنسر نیست یا سحر زکریا که این روزها حسابی در فضای مجازی گرد و خاک به پا کرده نمی تواند یک اینفلوئنسر باشد و شما به خرید تخفیف دار از فروشگاه ها ترغیب کند. در مقابل اینها گروه دیگری از چهره های شناخته شده نظیر کیم کارداشیان قرار دارند که کار خود را به عنوان سلبریتی آغاز کردند و در ادامه به یک اینفلوئنسر تبدیل شدند و برندهای خاص خود را در حوزه های آرایشی و پوشاک تاسیس کردند.
سلبریتی های قدیمی شهرت خود را از حضور در صنعت های مطرحی چون سینما و تلویزیون به دست آورده اند (مثلا محمدرضا حیاتی) در حالی که اینفلوئنسر هایی مانند کارداشیان به تدریج و با فعالیت مداوم در پلتفرم های اجتماعی برای خود شهرت کسب کرده اند.
حالا سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرده که قصد دارد از اینفلوئنسر هایی که بیشتر از پانصد هزار فالوور دارند مالیات دریافت کند. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که مگر این افراد چقدر درآمد دارند که باید مالیت هم بدهند. با استناد به گزارشی که قبلا در وبسایت باشگاه خبرنگاران جوان منتشر شد درآمد برخی اینفلوئنسرها از هر استوری تبلیغاتی بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان است و برخی از آنها ماهانه در حدود ۵۰۰ میلیون تومان درآمد دارند. پس حالا که کارمندها با درآمد سه میلیون تومان در ماه باید مالیات بدهند چرا اینفلوئنسرها نه؟