به گزارش موبوایران، همهی ما در زندگی چالشهایی را تجربه میکنیم که اگر هنگام روبهرو شدن با آنها آرامش داشته باشیم، خیلی راحتتر چالشها را پشت سر میگذاریم. اما متأسفانه ذهن ما در این شرایط، معمولا واکنشهایی نشان میدهد که باعث ناآرامی ما میشود. پاسخهای غریزی و واکنشهای ناشی از استرس یا ترومای روانی (ضربهی روانی) میتواند ما را در شرایط سخت، آزاردهنده و گیجکنندهای قرار دهد. از طرفی دیگر نمیتوانیم چالشها را از زندگی خودمان حذف کنیم. زندگی بدون چالش، یک زندگی بدون پیشرفت و کسلکننده است. اما میتوانیم بیاموزیم که چگونه آرامش ذهن داشته باشیم و آرامش را به یک روحیهی ثابت در خودمان تبدیل کنیم. در نتیجه به جای اینکه شرایط سخت زندگی ما را تغییر دهد، با آرامش ذهن میتوانیم شرایط سخت را تغییر دهیم.
برای اینکه ذهنی آرام داشته باشید میتوانید از سرگرمیهای ساده و جذاب بهره ببرید. در ادامه با دیجیکالا مگ همراه باشید تا چند نمونه از این سرگرمیها را معرفی کنیم.
اهمیت سرگرمیهای پرورشی در آرامش ذهن
همهی ما بعد از اینکه کارهای ضروری خود را انجام میدهیم و اوقات فراغتی پیدا میکنیم به سراغ سرگرمیها میرویم. اما سرگرمیها کارکردهایی بیش از پر کردن اوقات فراغت ما دارند. سرگرمیها میتوانند بعضی از مهارتهای ذهنی ما را تقویت کنند که خودمان کمتر به تقویت آنها اهمیت میدهیم. تقویت این مهارتها، کارکردهای عمومی ذهن ما را تغییر میدهد. در نتیجهی این تغییرات، نه تنها ممکن است ذهنیت ما نسبت به خودمان تغییر کند بلکه احتمال دارد روش خودمان برای تعامل با دیگران را هم تغییر دهیم.
اگر این مهارتها در نتیجهی فعالیتهای ذهنی منظم تقویت نشوند، توانایی ذهن ما برای ایجاد آرامش کم میشود. در این شرایط ذهن ما راهکارهایی را انتخاب میکند که نمیتوانند کمک خوبی برای ما باشند. اگر راهکار مناسبی برای آرامش ذهن خودتان نداشته باشید، چیزهایی مانند مصرف مواد مخدر یا الکل، درگیری فیزیکی با دوستان یا اعضای خانواده، کار کردن بیش از حد، پرخوری یا کماشتهایی و اختلالات روانی مانند افسردگی یا اضطراب، همگی سازوکارهای دفاعی ناسالمی هستند که ذهنهای ضعیف برای ایجاد آرامش، آنها را انتخاب می کنند.
سرگرمیها توانایی ما در استفاده از همه مهارتهای ذهنی را افزایش می دهند و در نتیجه از بروز این پیامدهای ناخواسته جلوگیری میکنند. با داشتن یک ذهن کاملا آماده، بدون در نظر گرفتن شرایط چالشبرانگیزی که در آن قرار گرفتهایم، میتوانیم خودمان و شرایط را آرام کنیم و آرامش به گزینهی انتخابی ما در هر شرایطی تبدیل میشود.
سرگرمیهایی که به شما کمک میکنند تا چالش های زندگی را به سلامت پشت سر بگذارید
راهکارهای سادهای وجود دارد که میتوانید با استفاده از آنها به ذهنتان کمک کنید تا بتواند شرایط سخت را بهتر مدیریت کند. خوشبختانه میتوانید این راهکارها را در قالب فعالیتهایی آسان، سرگرمکننده و لذتبخش تمرین کنید.
۱. پیادهروی
پیادهروی یکی از بهترین فعالیتهایی است که میتوانید برای آرامش ذهن انجام دهید. جالب است بدانید که پیادهروی با ریتمی آهسته و ثابت، اثری مشابه با تکان دادن گهواره کودک دارد. ضربان آهسته و ثابت قلب، شما را آرام میکند و به شما یادآوری میکند که هنوز نفس میکشید، هنوز قلب شما میتپد و هنوز زندگی در جریان است.
اگر برای پیادهروی به طبیعت بروید، به طور طبیعی دیدتان وسیع میشود به این معنی که چالشهای زندگی باعث نگرانی شما نمیشوند؛ شما آنها را سختتر و بزرگتر از آنچه که هستند نمیبینید. به علاوه اینکه فعالیتهای ورزشی باعث تعادل هورمونی و تنظیم حالات روحی و روانی میشوند. بنابراین پیادهروی میتواند ظرفیت روحی شما را تقویت کند تا آرامش و سازگاری بیشتری از خود نشان دهید.
۲. طراحی و نقاشی
خلاقیت به گسترش مهارتهای ذهنی کمک میکند. زمانی که طراحی میکنید یا نقاشی میکشید، قسمتی از ذهن شما وارد عمل میشود که میتواند احتمالات و ظرفیتها را در نظر بگیرد. وقتی در زندگی با چالشی روبهرو میشوید که به اصطلاح در آن گیر میکنید، در واقع ذهن شما نتوانسته است احتمالات و ظرفیتها را ارزیابی کند و برای خروج از این بنبست، راهکاری ارائه دهد. اگر ذهن شما بتواند شرایط را از زوایای مختلف و جدید بررسی کند و الگوی فکری همیشگی شما را کنار بگذارد، میتوانید مشکلات را حل کنید و چالشها را پشت سر بگذارید.
تمرینات هنردرمانی، مهارتهای ذهنی شما را تقویت میکنند و در نتیجه می توانید در موقعیتهای مختلف زندگی، از این مهارتها به بهترین شکل استفاده کنید. ارمغان این توانایی ارزشمند برای شما، آرامش و اعتماد به نفس بیشتر هنگام روبهرو شدن با چالشهای روزمره است.
۳. ساخت صنایع دستی، کار با چوب و پازل
ساختن یک چیز جدید به شما یادآوری میکند که یک توانایی ذاتی در شما وجود دارد که باعث میشود بتوانید قطعات جدا از هم را به گونهای در کنار هم قرار دهید که یک چیز با ارزش را ایجاد کنید. این تذکر درونی باعث میشود اعتماد به نفس بیشتری را تجربه کنید که تأثیر زیادی در آرامش ذهنی شما دارد.
وقتی در شرایطی قرار میگیرید که همه چیز از کنترل شما خارج میشود و راهکاری برای مدیریت شرایط درونی خودتان و موقعیت اطرافتان ندارید، استرس بسیار زیادی را تجربه میکنید. ساختن چیزهای جدید، یک فرصت تمرینی برای ذهن شما است. وقتی میخواهید چیزی را بسازید، ذهن باید گزینههای بیشتری را ارزیابی کند و در نتیجه دید بهتری نسبت به نتیجهی انتخابهایتان پیدا میکنید. اگر با ساختن چیزهای جدید، این مهارت ذهنی را در خودتان تقویت کرده باشید، در چالشهای زندگی استرس کمتری را تجربه میکنید چون اعتماد به نفس بیشتری دارید و میدانید که میتوانید راهکاری برای پشت سر گذاشتن چالش پیدا کنید.
۴. یادگیری زبان جدید
یادگیری زبانهای مختلف باعث انعطافپذیری بیشتر ذهن میشود. انعطافپذیری یکی از مهارتهای ذهنی لازم برای مقابله با استرس است. این مهارت است که به ذهن شما کمک میکند تا از حالت استرس به حالت آرامش منتقل شود.
وقتی زبان جدیدی یاد میگیرید، ذهن شما تمرین میکند تا کلمات و جملات را ترجمه کند و به معانی صحیحی برسد. در واقع ذهن شما برای پیدا کردن بهترین معنی، در بین معانی مختلف بارها جستوجو میکند. ذهنی که چنین مهارتی داشته باشد، در موقعیتهای مختلف زندگی هم به دنبال بهترین انتخاب است و میتواند انتخابهای بیشتری را در نظر بگیرد و شما را از استرس نجات دهد. استرس زمانی پیش میآید که دید محدودی داشته باشید و ذهن شما در جایگزین کردن راهکارها ناتوان باشد.
برای نمونه ورزشکاری را تصور کنید که یک دوندهی حرفهای است و هیچ کاری را به اندازه دویدن دوست ندارد. متأسفانه پای این ورزشکار در یک سانحه رانندگی آسیب شدیدی میبیند به نحوی که باید دویدن را برای همیشه کنار بگذارد.
اگر این ورزشکار ذهن انعطافپذیری داشته باشد، از زاویهی دیگری به این چالش نگاه میکند و با شرایط جدید سازگار میشود. او میتواند شرایط جدید را به فرصتی برای یک تجربهی جدید تبدیل کند؛ یادگیری و کسب مهارت در رشتهی ورزشی دیگری مانند شنا. شنا کردن هم میتواند به اندازهی دویدن برای او لذتبخش باشد.
۵. مطالعه
وقتی مطالعه میکنید، ذهن شما فرصت تفریح کردن پیدا میکند. دنیای متفاوتی را تجربه میکنید و با مفاهیم جدیدی آشنا میشوید. در نتیجه میتوانید نگاهتان به زندگی را تغییر دهید و خود را برای تجربههایی جدید آماده کنید.
این تغییر با احساس شگفتانگیزی همراه است؛ حس میکنید دوباره متولد شدهاید و برای اولین بار است که دنیا را میبینید. به آینده امید بیشتری دارید و حتی ممکن است دربارهی تجربهای هیجانزده شوید. وقتی با دید صحیحی به زندگی نگاه کنید، زندگی آرام با زندگی چالشبرانگیز فرقی نمیکند.
مطالعه باعث میشود تمرکز بیشتری داشته باشید. در چالشها، فکرهایی روی ذهن شما مسلط میشوند که باعث حواسپرتی و ایجاد اختلالاتی مانند استرس میشوند. با تمرکز بیشتر میتوانید این افکار را از خودتان دور کنید و به چیزی که لازم و صحیح است فکر کنید.
۶. عکاسی و فیلمبرداری
وقتی عکاسی میکنید یا فیلم میگیرید، خیلی واقعبینانه و با دقت، به تصویر داخل دوربین نگاه میکنید. در واقع ذهن خود را تحریک میکنید که زیبایی را تشخیص دهد. در نتیجه ذهن در حال تمرین روی مهارتی ویژه است. این مهارت، یافتن بهترین پاسخها برای پرسشهای زیر است؛
چه چیزی را دوست دارم؟
کدام چیزها با یکدیگر تناسب دارند؟
چه چیزی کم است؟
پاسخ روشن به این پرسشها، همان چیزی است که در زندگی به شما کمک خواهد کرد. در نتیجه با یک نگاه واقعبینانه و دقیق میتوانید زندگی زیبا و لذتبخشی را بسازید که مسائل آزاردهنده و استرسزا در آن جایی نداشته باشند.
۷. مدیتیشن و یوگا
تمرینات ذهنآگاهی مانند مدیتیشن و یوگا به طور ویژه برای تحریک بخشی از ذهن که وظیفهی تمرکز روی موضوعات را دارد، طراحی شدهاند. شما یک آرامش درونی و ذاتی دارید که افکار و احساسات ناشی از چالشها، مانع دسترسی ذهن به این آرامش میشوند. با انجام تمرینات ذهنآگاهی، میتوانید این افکار و احساسات را کنار بگذارید و آرامش درونی و ذاتی خود را تجربه کنید.
تکرار بیشتر تمرینات ذهنآگاهی و تمرکز عمدی روی تنفس یا یک چیز خاص، مهارت ذهن را در رسیدن به آرامش درونی و ذاتی افزایش میدهد. در نتیجه، حتی وقتی با چالشی روبهرو شدهاید و استرس زیادی را تجربه میکنید، ذهن میتواند رابطهی قطع شدهی شما با آرامش درونی خودتان را دوباره برقرار کند.
۸. پختوپز
یکی از بزرگترین موانع ایجاد آرامش، میل غریزی افراد به زنده ماندن است. در نتیجهی این میل غریزی و به منظور دفع خطرات احتمالی، ذهن دائما خطرات را جستوجو میکند و همین باعث تغییر زاویه دید شما میشود. وقتی با چالشی روبهرو میشوید و در شرایط خطرناکی گیر میکنید، به سرعت وحشتزده میشوید، عجله میکنید، تحریکپذیر میشوید و بهراحتی احساس شکست میکنید.
وقتی آشپزی میکنید، میخواهید غذا بخورید و این یعنی پاسخ دادن به ابتداییترین درخواست غریزی شما برای بقا. این شرایط به شما یادآوری میکند که در چه سطح پایینی از بقا قرار دارید و از چه چیزی مراقبت میکنید. این تذکر باعث آرامش شما میشود.
۹. نوشتن
نوشتن کمک میکند، افکار و احساسات خودتان را بهتر ببینید. وقتی افکار و احساسات خودتان را روی کاغذ مینویسید، خودتان را بهتر میشناسید و علت انتخابها و عملکردهای خودتان را متوجه میشوید. این شناخت بهتر به ذهن شما کمک میکند در زندگی با قدرت بیشتری تصمیمگیری کند. در نتیجه در مدیریت زندگی موفقتر خواهید بود.
به علاوه، با نوشتن نه تنها به تجربیات خودتان احترام میگذارید، بلکه میتوانید آنها را ارزیابی کنید. با این کار وقتی میخواهید تجربیات گذشتهی خودتان را تکرار کنید، کمتر دچار شک میشوید و به صحیحترین شکل از تجربیات خودتان استفاده میکنید. برای تصمیمگیری انرژی کمتری مصرف میکنید و برای پیاده کردن راهکارهای کمکی، انرژی بیشتری خواهید داشت. در این شرایط دلیلی برای بروز احساسات منفی پیدا نمیکنید و در نتیجه با آرامش بیشتری اقدامات لازم را انجام میدهید.
سخن پایانی
ذهن انسان شگفتانگیز است و تواناییهای زیادی دارد. اگر مهارتهای ذهنی خودتان را پرورش دهید، زندگی شاد، آرام و موفقی را تجربه میکنید. این مهم نیست که کدام سرگرمی را انتخاب میکنید، مهم این است که از کدام سرگرمی لذت میبرید. فراموش نکنید، اگر هیچ کاری برای بهتر شدن اوضاع انجام ندهید، در زندگی با مشکلات زیادی روبهرو میشوید.