سایت خبری طلا

زلزله در کاخ باکینگهام

منبع: فرارو


بسیاری از جمهوریخواهانِ انگلیسی امید دارند که افشاگری‌های اخیرِ "شاهزاده هری" و همسرش "مگان مارکل" علیه خاندان سلطنتی انگلیس، در نهایت به فروپاشی آن منجر شود. با این حال، در این زمینه، تردید‌های جدی نیز وجود دارند.


به گزارش سایت طلا،"پایگاه خبری گاردین" در گزارشی به مساله افشاگری اخیر "شاهزاده هری" و همسرش "مگان مارکل" علیه خاندان سلطنتی بریتانیا (مبنی بر وجود نژادپرستی عمیق در آن ها) پرداخته و سعی کرده به این سوال پاسخ دهد که آیا این افشاگری، زمینه را برای حرکت خاندان سلطنتی انگلیس به سمت فروپاشی فراهم خواهد کرد؟

«آیا زمان فروپاشی خاندان سلطنتی انگلیس فرا رسیده است؟ آیا شاهزاده هری و همسرش مگان مارکل قادرند امری را محقق کنند که "شاهزاده دیانا" (شاهزاده معروف انگلیسی) تهدید به انجام آن کرد، اما هیچگاه به آن دست نیافت و در نهایت جان خود را از دست داد؟ شماری از مردم بریتانیا که سال هاست منتظر برچیده شدن خاندان سلطنتی انگلیس هستند، بی صبرانه وقایع مدت اخیر و افشاگری‌های شاهزاده هری و همسرش علیه دربار بریتانیا و نژادپرستی عمیق در آن‌ها را به نظاره نشستند.

بر اساس آخرین نظرسنجی ها، میزان حمایت از برقراری جمهوری در بریتانیا (و نه سلطنت)، چیزی در حدود ۲۰ درصد بوده است. با این حال، باید این سوال را پرسید که آیا افشاگری‌های اخیر علیه خاندان سلطنتی انگلیس، موجب افزایش حامیان برقراری جمهوری در بریتانیا و برچده شدن بساط سلطنت در این کشور خواهد شد؟ بسیاری از سلطنت طلبان اکنون عمیقا به وحشت افتاده اند که شاید افشاگری‌های نسل جدید خاندان سلطنتی علیه دربار بریتانیا، فرآینده منزوی شدن و در نهایت سقوط آن‌ها را تسهیل کند. در واقع، نسل جدید خاندان سلطنتی بریتانیا، بار دیگر علیه خاندان سلطنت شورش کرده و عملا جلوه‌ای از چهره واقعی آن را به افکار‌عمومی انگلیس و جهان نشان داده است.

بسیاری از ناظران و تحلیلگران بر این باورند که چالش جدیدِ ایجاد شده برای خاندان سلطنتی انگلیس، کاملا با موارد گذشته متفاوت است. در این راستا، شاهزاده هری و همسرش، یک مولفه جدید را علیه خاندان سلطنتی انگلیس مطرح کرده اند که با خشم افکار عمومی همراه شده است: "مساله نژاد و نژادپرستی". بدون تردید نسل جدید چه در انگلیس و چه ورای آن، این مساله را به هیچ عنوان نخواهند پذیرفت. این موضوع موجب شده تا افکار عمومی عمیقا نسبت به برخی بنیاد‌هایی که سلطنت بریتانیا روی آن‌ها استوار شده، ابراز تردید کنند.

طرح اتهام نژادپرستی علیه دربارِ انگلیس، بسیار کشنده است، زیرا این مساله در این خاندان بسیار عمیق و ریشه دار است. آن‌ها نمی‌توانند قول بدهند که مساله نژادپرستی را حل و به تنوع در جامعه بریتانیا توجه بیشتری می‌کنند، زیرا اساسا یک سلطنت موروثی که قرن‌ها با اصول مشخصی به پیش رفته، نمی‌تواند تغییرات و اصلاحات بنیادینی را در داخل خود ایجاد کند.

خاندان سلطنتی انگلیس اساسا به مساله نژاد توجه ویژه‌ای دارد و قدرت نیز در آن بر اساسا وراثتِ خونی منتقل می‌شود. قدرت در دستانِ اعضای خانواده سلطنتی سفید پوست و البته پروتستان بریتانیا است و از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود. برای خاندان سلطنتی مقدور نیست که این روند تاریخی را تاریخ دهد و به اصطلاح، مدرنیزاسیون را در پیش گیرد. مشکل اصلی هم همینجاست: بسیاری از ارزش‌های خاندان سلطنتی بریتانیا، اساسا با آنچه جوامع باز و دموکراتیک به آن‌ها اعتقاد دارند، در تضاد هستند.

شاید حضور مگان مارکل همسرِ شاهزاده هری، تا حدی می‌توانست به خاندان سلطنتی بریتانیا، ماهیتی متنوع (از حیث نژادی و فرهنگی) بدهد. از سویی، بسیاری از جمهوریخواهان و مردم عادی در بریتانیا نیز می‌توانستند این حس را داشته باشند که تنوع‌نژادی در دربار بریتانیا در حال اتفاق افتادن است. با این حال، این امید‌ها دیری نپایید که با مصاحبه جنجالی شاهزاده هری و مگان مارکل علیه نژادپرستی‌های دربار بریتانیا، بر باد رفتند و انتظار می‌رود امواجی که این دو نفر به راه انداخته اند، با پرداخت رسانه‌ای گسترده، وسیع‌تر نیز شده و برای خاندان سلطنتی، به معنای واقعی کلمه ایجاد مشکل کند.

"مالکوم ترنبول" نخست وزیر سابق استرالیا که در سال ۱۹۹۹، تلاش‌های فراوانی را برای برکناری ملکه انگلیس به عنوان رئیس‌دولت در این کشور انجام داد می‌گوید: "مدت هاست که ساختار خشکِ ادای احترام به ملکه انگلیس، ایجاد هرگونه تغییر را سخت کرده است. اساسا ملکه بریتانیا یک نهاد سنتی و قدیمی را نمایندگی می‌کند که هیچ ارتباطی با واقعیت‌های جهان مدرن ندارد و باید آن را کنار گذاشت". در واقع، ساختار سنتی انگلیس، محصول یک دوره زمانی و مکانی است که اکنون این شرایط صدق نمی‌کند و قاعدتا متناسب با شرایط جدید، بایستی تغییرات جدیدی نیز در آن لحاظ شود. امری که تاکنون رنگ واقعیت به خود نگرفته است.

با این حال، حامیان سلطنت در بریتانیا معتقدند که خاندان سلطنتی انگلیس در گذر سالیان سال، بحران‌های به مراتب گسترده تری را پشت سر گذاشته و مصاحبه اخیر شاهزاده هری و مگان مارکل علیه خاندان سلطنتی، در برابر آن‌ها چیزی نیست. این گروه بر این باورند که ریشه عمیق خاندان سلطنتی بریتانیا در عرصه معادلات سیاسی و اجتماعی این کشور، عملا قادر است از وقوع هرگونه اتفاق ناگهانی و انقلاب وار علیه خاندان سلطنتی در بریتانیا جلوگیری کند. از سویی، برخی معتقدند که طرح افشاگری‌هایی نظیر آنچه اخیرا علیه خاندان سلطنتی انگلیس انجام شده، آن را تضعیف نمی‌کند بلکه برعکس، بخشی از جذابیتی است که سال‌ها با خاندان سلطنتی بریتانیا همراه بوده است.

به گزارش فرارو، در واقع، همانطور که بسیاری از حامیان سلطنت انگلیس استدلال می‌کنند، افشاگری از برخی رسوایی‌های خاندان سلطنت انگلیس، نمودی از سوعملکرد آن نیست بلکه باید آن را یک ویژگی اساسی برای آن دانست. امری که به نوعی کنجکاوی‌های تاریخی در مورد آن‌ها را نزد افکار عمومی سیراب می‌کند. با این همه، وجود شکاف میان ساختار سلطنت انگلیس و تفکرات حاکم بر آن، با افکار و عقایدِ عصر مدرن موجب شده تا دربار بریتانیا، با یک بحران درونی رو به رو باشد که اگر نتواند پاسخی مناسب برای آن بیابد، دیر یا زود، به سمت فروپاشی حرکت خواهد کرد».