تاثير ايران بر تجارت طلاي ترکیه
هنگامی که پس از چند ماه طی سال جاری خرید طلا از ترکیه توسط ایرانیان به ۴/۱ میلیارد دلار رسید آمریکا این مبادلات را تحت نظر قرار داد. خریداران ایرانی در ماه آگوست امارات متحده عربی را به عنوان واسطه تجاری انتخاب کردند و ناگهان امارات در صدر فهرست کشورهای خریدار کالاها و خدمات ترکیه قرار گرفت.
ایالات متحده همواره تلاش داشته است تا انزوای ایران را شدت بخشد و نارضایتی خود را از حجم بالای فروش نفت ایران به ترکیه اعلام کرده بود
به لطف تقاضای زیاد ایرانیان برای طلا، امارات متحده عربی به بزرگتریخریداران ایرانی در ماه آگوست امارات متحده عربی را به عنوان واسطه تجاری انتخاب کردند و ناگهان امارات در صدر فهرست کشورهای خریدار کالاها و خدمات ترکیه قرار گرفت. ایالات متحده همواره تلاش داشته است تا انزوای ایران را شدت بخشد و نارضایتی خود را از حجم بالای فروش نفت ایران به ترکیه اعلام کرده بودن بازار صادرات طلای ترکیه تبدیل شده است. امارات متحده عربی از مدتها پیش به عنوان واسطه تجاری برای تهران عمل کرده است و اکنون به خاطر تلاش ایران برای مقابله با کاهش ارزش پول، تورم فزاینده و تحریمهای بینالمللی علیه بانکها، امارات شاهد تقاضای بیش از حد برای فلزات گرانبهاست.
ارقام تجارت ماه سپتامبر نشان میدهند سنگها و فلزات قیمتی و به ویژه طلا بزرگترین اقلام صادراتی ترکیه در ماه گذشته بودند و با ارزش 6/1 میلیارد دلار از 15/1 میلیارد دلار صادرات خودرو پیشی گرفتند. برای دومین ماه پیاپی امارات متحده عربی با 4/1 میلیارد دلار فروش صادراتی در صدر قرار گرفت. آلمان با 1/1 میلیارد دلار فروش مقام دوم را داراست. آمار امارات متحده عربی 450 درصد افزایش را در مقایسه با همین دوره در سال قبل نشان میدهد. 14/1 میلیارد دلار از فروش فقط از ناحیه طلا حاصل شده است.
اگرچه آنکارا تولیدکننده عمده طلا نیست ترکیه در سال جاری از یک واردکننده به صادرکننده طلا تبدیل شد. ترکها از قدیم پساندازهای خود را به شکل طلا حفظ میکردند و رئیس بانک مرکزی ترکیه اخیراً میزان ذخایر کل را 115 میلیارد دلار اعلام کرده بود. هنگامی که پس از چند ماه طی سال جاری خرید طلا از ترکیه توسط ایرانیان به 4/1 میلیارد دلار رسید آمریکا این مبادلات را تحت نظر قرار داد. خریداران ایرانی در ماه آگوست امارات متحده عربی را به عنوان واسطه تجاری انتخاب کردند و ناگهان امارات در صدر فهرست کشورهای خریدار کالاها و خدمات ترکیه قرار گرفت. ایالات متحده همواره تلاش داشته است تا انزوای ایران را شدت بخشد و نارضایتی خود را از حجم بالای فروش نفت ایران به ترکیه اعلام کرده بود. هر چند طبق دادههای ماه سپتامبر این فروش کاهش قابل توجهی داشته است.
دولت ترکیه تاکید کرد صادرات 13 میلیاردی این کشور در ماه گذشته باعث شد کسری تراز تجارت خارجی ترکیه از 4/10 میلیارد دلار در سپتامبر 2011 به 8/6 میلیارد دلار کاهش یابد. به گفته گرگین از موسسه اوراق بهادار اویاک در استانبول صادرات طلا عامل سهچهارم افزایش صادرات ترکیه در 9 ماه سال جاری بوده است. بدون طلا، افزایش صادرات در مقایسه با سال 2011 فقط 4 درصد است و نه 14 درصدی که ارقام نشان میدهند.
وی اضافه کرد در 9 ماه اول سال جاری صادرات طلای ترکیه 5/5 میلیارد دلار از کل صادرات 10 میلیارد دلاری کشور را به خود اختصاص داده بود. به گفته وی «از این طلا برای پرداخت هزینه انرژی به ایران استفاده شده و نمیتوان آن را صادرات واقعی قلمداد کرد اما نمیتوان انکار کرد که طلا در کاهش کسری تراز تجاری ترکیه نقش عمدهای ایفا کرده است.»