جنگ زرگری بر سر عیار

هرگز کسی گمان نداشت، روزگاری فرا برسد وعده‌ای پیدا شوند و مرحمت فرمایند طلا را مس کنند. شاید برای همین دیروز بازار پرشده بود از جنگ زرگری .یک سو طرفداران کاهش عیار طلا و سویی دیگر آنهایی که کارت عیار 14 را روی میز داشتند.

خبر را برای من بخوان

ماجرا از آنجا آغاز شد که فریدون بلغاری، مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران در گفت‌وگویی با ایسنا از تدوین طرحی خبر داد که بر مبنای آن استاندارد طلای 14 عیار تدوین و مصنوعات طلا با این عیار روانه بازار می‌شود؛ طرحی که خیلی زود واکنش‌ها را برانگیخت .

انقلابی در بازار

رئیس انجمن صنفی کارفرمایان صنعت طلا، جواهر و نقره تهران به عنوان یکی از موافقان این طرح با پرچم سفید به میدان این طرح آمد؛ جایی که گفته بود « در صورت قانونی شدن ساخت طلا در عیارهای پایین‌تر، انقلابی در بازار و صنعت طلای ایران رخ خواهد داد.»

عباد محمدولی به صراحت می‌گوید: تولید طلا در عیارهای پایین، از آنجائیکه توان خرید را افزایش می‌دهد، طرحی در راستای دفاع از منافع ملی و رونق دادن به صنعت طلای کشور است از اینرو و نباید فقط منافع گروهی را در نظر داشت.

او در توجیه این گفته خود ادامه می‌دهد: منافع فروشندگان طلا در این است که طلا با عیارهای بالا در بازار فروخته شود. به عنوان مثال هم‌اکنون سه سرویس طلا ساخت یک کارخانه فروخته می‌شود که قیمت آنها به ترتیب 5/7، 10 و 15 میلیون تومان است. به طور طبیعی قیمت سرویس طلای 15 میلیونی سود بیشتری را برای فروشنده دارد، در حالی که با ساخت طلا در عیارهای پایین حاشیه‌ سود فروشندگان طلا کاهش خواهد یافت.

او مهر تأییدی هم بر وجود تقلبها در بازار طلا می‌زند و در ادامه تک عیاری در ایران را عامل آن می‌داند .حمد ولی تاکید می‌کند : در صورت ایجاد تنوع عیاری در بازار طلا حاضریم با کمک دستگاههای نظارتی حجم تخلفات و تقلبها را به پایین‌ترین سطح کاهش دهیم.

50 ساله‌ها مخالفند

اما آنطرف میدان جنگ زرگرها، وفادار رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران است که همسو با اتحادیه کشوری صنف خود با این طرح مخالفت می‌کند .او در اظهار نظری صریح می‌گوید: با توجه به تجربه 50 ساله، ما در برابر پیشنهاد طلای 14عیار مخالفت و مانع از این اقدام می‌شویم.

البته این تمام ماجرا نیست ! زیرا رئیس اتحادیه کشوری طلا و جواهر هم که به تازگی به صف مخالفان پیوسته است . از دیدگاه محمد کشتی‌آرای نکته منفی کاهش عیار طلا، احتمال افزایش تقاضا برای خرید طلای خارجی است، زیرا به گفته او مردم طلای با عیار بالاتر را بیشتر می‌پسندند.

... و اما تیر خلاص

اما در حالیکه برخی از فعالان این صنف، راه پایان جنگ زرگری و کاهش قیمت مصنوعات طلا در شرایط فعلی را کاهش وزن آنهامی دانند ،بعضی ها هم تجربه‌های جهانی را تیر خلاصی بر اختلافات زرگرها عنوان می کنند . زیرادر حال حاضر طلا با عیارهای پایین‌تر از 18 در کشورهای اروپای شمالی مانند آلمان، روسیه و کشورهای آسیای میانه، بریتانیا، آمریکا و کانادا تولید و اتفاقاً مشتریان زیادی دارد.

در این میان بد نیست بدانیم ،عرضه طلا با عیار بالا مختص بازارهای کشورهای عربی، منطقه خاورمیانه و جنوب شرقی آسیا ست.