جدیدترین قیمت انواع محصولات سایپا نهم فروردین ۱۴۰۰

پراید ۱۱۱، تیبا ۲ پلاس، ساینا و کوئیک امروز با افزایش قیمت در بازار عرضه می‌شوند

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا، امروز دوشنبه نهم فروردین بسیاری از خودرو‌های سایپا در بازار با افزایش قیمت فروخته می‌شوند. در بین محصولات پرفروش، پراید ۱۱۱ به‌قیمت ۱۲۷ میلیون تومان و پراید ۱۳۱ به‌قیمت ۱۱۱ میلیون تومان عرضه می‌شوند که به‌ترتیب یک و دو میلیون تومان گران شدند.

تیبا ۲ پلاس نیز یک میلیون تومان، ساینا و کوئیک اتوماتیک پلاس هر کدام دو میلیون تومان افزایش قیمت دارند. اما در بین خودرو‌های مونتاژشده، سیتروئن C۳ رشد چشمگیر ۱۰ میلیون تومانی را نسبت به دیروز داشته و کیا سراتو با افزایش پنج میلیون تومانی فروخته می‌شود.

محصولات سایپا نهم فروردین 1400

جدیدترین قیمت محصولات سایپا نهم فروردین 1400

خودرو مدل قیمت

پراید ۱۱۱

۱۳۹۹ ۱۲۷ میلیون تومان

پراید ۱۳۱

۱۳۹۸ ۱۱۱ میلیون تومان

پراید ۱۳۲

۱۳۹۸ ۱۱۵ میلیون تومان

پراید ۱۵۱

۱۳۹۸ ۱۱۲ میلیون تومان

پراید ۱۵۱ پلاس

۱۳۹۹ ۱۱۵ میلیون تومان

تیبا هاچ بک

۱۳۹۹ ۱۳۳ میلیون تومان

تیبا هاچ بک پلاس

۱۳۹۹ ۱۳۷ میلیون تومان

تیبا صندوقدار پلاس

۱۳۹۹ ۱۲۸ میلیون تومان

تیبا صندوقدار بنزینی

۱۳۹۹ ۱۲۴ میلیون تومان

تیبا صندوقدار دوگانه سوز

۱۳۹۸ ۱۱۹ میلیون تومان
ساینا دنده‌ای ۱۳۹۹ ۱۴۱ میلیون تومان
کوئیک دنده‌ای ۱۳۹۹ ۱۴۵ میلیون تومان
کوئیک دنده‌ای R ۱۳۹۹ ۱۵۴ میلیون تومان
کوئیک اتوماتیک پلاس ۱۳۹۹ ۲۰۹ میلیون تومان
سیتروئن C3 ۱۳۹۸ ۸۶۰ میلیون تومان
چانگان ۱۳۹۹ ۴۷۰ میلیون تومان
وانت زامیاد دوگانه سوز ۱۳۹۹ ۲۳۹ میلیون تومان
کیا سراتو ۱۳۹۸ ۷۹۰ میلیون تومان

خودرو در چه صورت ارزان می‌شود؟

محمدرضا نجفی منش، رئیس انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی با اشاره به اینکه مشکلی در تامین قطعات خودرو وجود ندارد، گفت: تولیدکنندگان قطعه با توجه به اینکه سال گذشته سال جهش تولید بود، در تلاش بودند تا تولید را افزایش دهند و خوشبختانه تولید قطعات حدود ۶۰ درصد افزایش یافت.

رئیس انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی با تاکید بر اینکه باید قیمت مواد اولیه کاهش یابد تا قیمت خودرو کم شود، بیان کرد: قیمت خودرو بستگی به قیمت مواد اولیه دارد و اگر قیمت‌‌ها کاهش یابد شاهد ارزانی قیمت خودرو خواهیم بود. قطعه‌سازان این توانایی را دارند که حتی در تولید قطعات برای خودروهای جدید، فعال شوند و تولید را نیز افزایش دهند.

محصولات سایپا نهم فروردین 1400

نجفی منش با بیان اینکه کمبود نقدینگی در خودروسازی، ناشی از ضرر و زیان ۴۳ هزار میلیارد تومانی این صنعت است، گفت: افزایش اخیر قیمت خودرو در بازار با سرعتی غیر قابل باور اتفاق افتاد و مشتریان همچنان خود را با این بازار هماهنگ نکرده‌اند. این رشد نجومی و ناگهانی قیمت، سبب شکل گیری حبابی بزرگ در بازار شد و معمولا وقتی قیمت کالایی به صورت حبابی افزایش پیدا کند، انتظارات بر ترکیدن حباب متمرکز می‌شود.

رئیس انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی در خصوص تاثیر قیمت گذاری دستوری خودرو بر افزایش واسطه پروری در اقتصاد کشور، گفت: اگر قیمت واقعی باشد، مشتری واقعی برای خرید مراجعه می‌کند و رانت موجود از میان می‌رود.

نجفی منش با بیان اینکه در حال حاضر رانتی بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان ناشی از مابه‌التفاوت نرخ کارخانه و نرخ بازار خودرو در کشور وجود دارد، گفت: مطالبات معوق قطعه‌سازان از خودروسازان به میزان ۱۰ هزار میلیارد تومان رسیده و در صورت پرداخت نکردن این مطالبات از سوی شرکت‌های خودروسازی، کارگران واحد‌های تولیدی قطعه‌سازی، با دست خالی به خانه می‌روند.