به گزارش سایت طلا،مقامهای دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا قصد دارند طی هفته جاری (تا یکشنبه آینده) پیشنهاد جدیدی برای آغاز مذاکرات با ایران مطرح کنند.
نشریه پولیتیکو به نقل از دو مقام نوشت که مقامهای دولت آمریکا با توجه به شرایط زمانی، در نظر دارند به زودی و طی این هفته، پیشنهاد جدیدی را برای شروع مذاکرات ارائه دهند.
پولیتیکو به نقل از یکی از این مقامها نوشت که بر اساس این پیشنهاد، ایران برخی از فعالیتهای هستهای خود نظیر کار بر روی سانتریفیوژهای پیشرفته و غنی سازی اورانیوم با خلوص 20 درصد را متوقف میکند و در مقابل نیز آمریکا برخی از تحریمهای اقتصادی را کاهش میدهد.
این نشریه نوشت که هنوز جزئیات این پیشنهاد در دست بررسی بوده و نهایی نشده است.
نشریه پولیتیکو از یکی از مقامهای ارشد دولت بایدن خواست تا به اظهار نظر رسمی در این باره بپردازد که وی ضمن رد اظهار نظر رسمی، گفت: «ما در این باره کاملا شفاف بودهایم که آماده پیگیری بازگشت متقابل به توافق هستیم. ما آماده گفتوگو با شرکای بینالمللی خود درباره بهترین مسیر برای دستیابی به این موضوع از جمله از طریق تعدادی از گامهای اولیه و متقابل هستیم. ما به دنبال گزینههایی برای انجام آن از جمله با مذاکرات غیر مستقیم از طریق شرکای اروپایی هستیم.»
پس از انتشار این گزارش توسط این نشریه، یک مقام ارشد ایرانی به شبکه خبری «پرستیوی» گفت: «غنی سازی 20 درصد در راستای پاراگراف 36 برنامه جامع اقدام مشترک بوده و تنها در صورتی متوقف خواهد شد که آمریکا تمامی تحریمها را لغو کند».
مقامهای ایرانی طی هفتههای گذشته بارها تاکید کردهاند که تنها راه بازگشت آمریکا به برجام ، رفع بیقید و شرط تمامی تحریمهای اعمالشده (imposed)، بازاعمالشده (reimposed) یا دوباره برچسبگذاریشده (relabaled) است.
بر اساس اعلام مقامهای ارشد ایران، تنها راه توقف کاهش تعهدات برجامی ایران، لغو تمامی تحریمهای اعمال شده علیه ایران و سپس راستی آزمایی آن است.
پس از تشکیل دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا از روز 20 ژانویه (1 بهمن 1399)، مقامهای مختلف دولت وی بارها تاکید کردند که نخست ایران باید به تعهدات برجامی خود بازگردد پس از آن، دولت آمریکا نیز به برجام باز خواهد گشت.
این در حالی است که چند روز پیش یک مقام آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود به خبرگزاری رویترز گفته بود: «مسئله این نیست که چه کسی اول به برجام بازمیگردد ، (بلکه) موضوع، توافق بر این است که چه گامهایی به صورت همزمان برداشته میشود.»
دولت آمریکا در زمان «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا و در اردیبهشت 1397 به صورت یکجانبه و بر خلاف قطعنامههای بینالمللی از توافق هستهای خارج شده و با اعمال تحریمهای بیسابقه، سیاست فشار حداکثری را علیه ایران در پیش گرفت و حتی در دوران شیوع ویروس کرونا مانع از آن شد که ایران به منابع خود در دیگر کشورها برای واردات دارو و مواد غذایی دسترسی پیدا کند.
دولت ترامپ در حالی روز 20 ژانویه (1 بهمن)به کار خود پایان داد که سیاست فشار حداکثری نتوانست خواسته وی برای به پای میز مذاکره آوردن ایران در راستای دستیابی به توافقی دیگر را برآورده کند.
واکنش ایران به پیشنهاد تازه آمریکا درباره برجام
نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل به امکان مطرح شدن پیشنهاد جدیدی از سوی آمریکا درباره احیای برجام واکنش نشان داد.
نمایندگی دائمی ایران در سازمان ملل در پیامی توییتری به احتمال مطرح شدن پیشنهاد جدیدی از سوی واشنگتن درباره احیای برجام واکنش نشان داد.
در این پیام توییتری آمده است: «ایران درباره موضوعات با اعضای باقیمانده در برنامه جامع اقدام مشترک در ارتباط است. برای پیوستن مجدد آمریکا به برجام هیچ پیشنهادی نیاز نیست این تنها نیازمند تصمیمی سیاسی توسط آمریکا برای اجرای کامل و فوری تمامی تعهدات تحت توافق و پایبندی به قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل است».
شامگاه دوشنبه نشریه پولیتیکو در گزارشی از طرح احتمالی جدید آمریکا برای احیای برجام خبر داد. این نشریه به نقل از دو مقام آشنا نوشت که مقامهای دولت آمریکا با توجه به شرایط زمانی، در نظر دارند به زودی و طی این هفته، پیشنهاد جدیدی را برای شروع مذاکرات ارائه دهند.
پولیتیکو به نقل از یکی از این مقامها نوشت که بر اساس این پیشنهاد، ایران برخی از فعالیتهای هستهای خود نظیر کار بر روی سانتریفیوژهای پیشرفته و غنی سازی اورانیوم با خلوص 20 درصد را متوقف میکند و در مقابل نیز آمریکا برخی از تحریمهای اقتصادی را کاهش میدهد.
پس از آن یک مقام ارشد ایرانی در واکنش به این گزارش به شبکه خبری «پرستیوی» گفت: «غنی سازی 20 درصد در راستای پاراگراف 36 برنامه جامع اقدام مشترک بوده و تنها در صورتی متوقف خواهد شد که آمریکا تمامی تحریمها را لغو کند».
مقامهای ایرانی طی هفتههای گذشته بارها تاکید کردهاند که تنها راه بازگشت آمریکا به برجام، رفع بیقید و شرط تمامی تحریمهای اعمالشده (imposed)، بازاعمالشده (reimposed) یا دوباره برچسبگذاریشده (relabaled) است.
بر اساس اعلام مقامهای ارشد ایران، تنها راه توقف کاهش تعهدات برجامی ایران، لغو تمامی تحریمهای اعمال شده علیه ایران و سپس راستی آزمایی آن است.