به گزارش موبوایران، معمای مورد علاقه تان از هر نوعی که باشد، از جدول کلمات متقاطع گرفته تا پازل هزار قطعه ای فرقی نمی کند، حل معما می تواند بسیار سرگرم کننده و لذتبخش باشد. اما وقتی مشغول حل معما هستید و یکباره متوجه می شوید حرکت بعدی چه باید باشد، چه اتفاقی در مغزتان رخ می دهد؟ این سؤالی است که در ادامه به آن پاسخ خواهیم داد.
هر نوع معمایی یک بخش خاص از مغز را فعال می کند
از یک نظر، همه ی انواع معما مهارت های شناختی را ارتقا می دهند، از تفکر فضایی گرفته تا زبان و استدلال کردن. با این حال، از برخی انواع معما می توان برای فعال کردن قسمت های خاصی از مغز استفاده کرد. مثلاً معماهایی که با قوه ی زبان سر و کار دارند – مانند جدول کلمات متقاطع – احتمالاً نواحی مربوط به زبان را در مغز فعال می کنند و آن هایی که با برخی جنبه های تفکر منطقی سر و کار دارند – مانند قرار دادن نمادها به شکلی خاص در یک شبکه ی شطرنجی – احتمالاً نواحی مربوط به پردازش منطقی را فعال می کنند.
مغزتان فکر می کند دارید شکار می کنید
در معما کلمات، اعداد، اشکال و منطق به گونه ای به بازی گرفته می شوند که ما را وادار به برملا کردن جوابی کنند که مخفی شده است. به همین دلیل درگیر یک شکار ذهنی می شوید، درست مثل یک کاراگاه در داستان های معمایی یا یک دانشمند که به دنبال علتی است که در پس پدیده ای وجود دارد. معماها نسخه ای از این جستجو برای فهمیدن اما در مقیاسی کوچک هستند. گرچه هیچ چیز تازه ای در پایان این شکار یعنی زمانی که جواب برملا می شود، وجود ندارد. این خود شکار است که احتمالاً بخش های مختلفی از مغز را فعال می کند که در امر کشف و همزمان یک حس رضایت دخیل هستند.
ممکن است کمتر احساس اضطراب کنید
دنبال آرامش هستید؟ تحقیقات نشان داده، به خصوص حل پازل ممکن است به آرام شدن و کاهش اضطراب تان کمک کند.
معماهای سخت تر الگوی فعالیت مغز را تغییر می دهند
بیشتر فعالیت مغز بر اساس گذرگاه های خاصی صورت می گیرد که درون مغز وجود دارد – ابر شاهراه هایی که محققان به آن ها منیفلد کم ابعاد می گویند؛ فارغ از نوع معمایی که مشغول حلش باشید، فعالیت مغزتان احتمالاً از طریق این شاهراه ها صورت می گیرد. اما وقتی با یک جدول یا سودوکوی سخت مواجه می شوید که نمی توانید حلش کنید، ممکن است بخش های تازه ای در مغزتان فعال شود تا به شما کمک کند آن مسأله را حل کنید.
مغزتان را ورزش می دهید
معماها هم نیمکره ی راست مغز را فعال می کنند و هم نیمکره ی چپ آن را. در این حالت، قوه ی تخیل تان به همراه قوه ی استدلال یا قوه ی محاسبه تان فعال می شود. حافظه هم وارد کار می شود، به خصوص در معماهایی که پایه و اساس آن ها کلمات و ریاضیات است. وقتی معما حل می کنید همه ی مغزتان فعال می شود.
وقتی بتوانید معما را حل کنید حس لذت ناگهانی و شدیدی به شما دست می دهد
آن لحظه ای که بالاخره معما را حل می کنید را خاطرتان هست؟ این حس را به لطف جاری شدن سیلی از دوپامین در هسته اکومبنس تجربه می کنید، بخشی از مغز که مسئولیت پاداش و تقویت را برعهده دارد.
حل معما ممکن است به جلوگیری از افت توانایی های شناختی کمک کند
تحقیقات متعدد از فواید استفاده از معماهای مبتنی بر کلام و اعداد برای بهبود عملکرد شناختی و کمک به جلوگیری از افت قدرت مغزی حکایت دارد. وقتی معما حل می کنید، مغزتان را به کار می اندازید در نتیجه آن را از دست نمی دهید.