موفقیت بالگرد نبوغ در چهارمین پرواز خود به مریخ

بر خلاف شب گذشته، دومین تلاش مریخ‌پیمای نبوغ برای چهارمین پرواز خود در جو مریخ موفقیت‌آمیز بود و این بالگرد کوچک با سرعت بیشتر مسافتی دورتر را پیمود.

خبر را برای من بخوان

به گزارش موبوایران، بر خلاف شب گذشته، دومین تلاش مریخ‌پیمای نبوغ برای چهارمین پرواز خود در جو مریخ موفقیت‌آمیز بود و این بالگرد کوچک با سرعت بیشتر مسافتی دورتر را پیمود.

پس از سه پرواز آزمایشی موفق، شب گذشته بالگرد نبوغ قصد داشت چهارمین پرواز خود را انجام دهد اما از سطح مریخ بلند نشد. امشب اما بالگرد نبوغ دومین تلاش خود را برای پرواز چهارم با موفقیت پیش برد و از تجربه‌ی خود در پروازهای قبلی فراتر رفت.

این بالگرد کوچک امشب ۳۰ آوریل (۱۰ اردیبهشت) چهارمین پرواز خود را در میدان هوایی «برادران رایت» (Wright Brothers) در دهانه‌ی جزرو (Jezero) مریخ انجام داد. طی این پرواز نبوغ ۱۱۷ ثانیه را در جو مریخ سپری کرد، تا ارتفاع ۵ متری بالا رفت و با سرعت ۳٫۵ متر بر ثانیه تا ۱۳۳ متر دورتر از محل استقرار خود رفت.

«باب بالارم» (Bob Balaram) مهندس ارشد بالگرد نبوغ از آزمایشگاه پیشرانش جت (JPL) ناسا پیش از این پرواز گفته بود: «هنگامی که نبوغ پس از پرواز سوم با موفقیت فرود آمد، می‌دانستیم که اطلاعات زیادی برای کمک به مهندسان در طراحی نسل‌های بعدی بالگردهای مریخ‌پیما جمع‌آوری کرده‌ایم. اکنون قصد داریم دامنه، سرعت و مدت زمان پرواز را افزایش دهیم تا باز هم بینش بیشتری نسبت به پرواز در مریخ داشته باشیم.»

پرواز بالگرد ۱٫۸ کیلوگرمی نبوغ در ساعت ۱۰:۴۹ منطقه‌ی زمانی شرقی (۱۹:۱۹ به وقت تهران) انجام شد اما با توجه به تأخیر در رسیدن داده‌ها به زمین تیم کنترل مأموریت ساعتی پیش موفقیت‌آمیز بودن مأموریت را اعلام کرد.

نبوغ با نخستین پرواز خود در ۱۹ آوریل (۳۰ فروردین) زمانی که تنها ۳ متر از سطح مریخ فاصله گرفت یک لحظه‌ی تاریخی را رقم زد. این مسافر کوچک از آن زمان تا کنون دو پرواز دیگر انجام داده که هر یک از دیگری دشوارتر بوده است. در پرواز دوم نبوغ ۵ متر از سطح فاصله گرفت و مسافتی ۲ متری را رفت و برگشت اما در پرواز سوم با سرعت ۲ متر بر ثانیه تا مسافت ۵۰ متری رفت و برگشت و یک عکس جذاب هم از مریخ‌نورد پشتکار منتشر کرد.

اکنون در پرواز موفق چهارم هدف‌ها باز هم افزایش یافت و نبوغ تا ارتفاع ۵ متری بالا رفت و به سرعت ۳٫۵ متر بر ثانیه کیلومتر بر ساعت در حرکت افقی رسید. این مریخ‌پیما طبق برنامه‌ریزی ابتدا حدود ۸۴ متر به سمت جنوب رفت تا از موج‌های شنی، سنگ‌ها و دهانه‌های کوچک از بالا عکس بگیرد سپس باز هم ادامه داد تا در نهایت به فاصله‌ی ۱۳۳ متری رسید و با بازگشت به میدان هوایی در مجموع ۲۶۶ متر را پیمود.

با پرواز موفق چهارم، اکنون بالگرد مریخ‌پیمای نبوغ برای چالش بعدی و پنجمین پرواز آماده می‌شود. «می‌می آنگ» (MiMi Aung) مدیر پروژه‌ی بالگرد نبوغ پیش از این گفته بود که دوست دارد این بالگرد بتواند در پرواز نهایی حدود ۶۰۰ متر حرکت کند.

طبق برنامه‌ای که امروز اعلام شد، تیم مأموریت قصد دارد از مرزهای تعریف شده برای بالگرد فراتر برود و این کار با پرواز ششم و طی فاز نمایش عملیات از دو هفته‌ی دیگر آغاز می‌شود. تا آن زمان بالگرد با انجام پروازهای چهارم و پنجم، در فاز انتقالی قرار دارد.

مریخ‌نورد پشتکار ۱۸ فوریه (۱ اسفند) بر سیاره‌ی سرخ فرود آمد تا مأموریت دو ساله‌ی خود را برای یافتن نشانه‌های باستانی حیات میکروبی در مریخ آغاز کند. این کاوشگر همچنین نمونه‌هایی را از سطح مریخ جمع‌آوری خواهد کرد تا در یک مأموریت آینده به زمین آورده شود.

چند هفته بعد از فرود، بالگرد نبوغ آرام آرام از دل پشتکار خارج شد تا طی چالش‌های پروازی گوناگون یک نمایش فناوری را اجرا کند و امکان پرواز در جو رقیق مریخ را بررسی کند.

چالش‌هایی که یکی پس از دیگری با موفقیت انجام شد و این‌طور که «لوری گلیز» (Lori Glaze) مدیر بخش علوم سیاره‌ای ناسا می‌گوید: «از میلیون‌ها کیلومتر دورتر، نبوغ تمام جنبه‌هایی که ناسا برای امکان‌سنجی توانایی پرواز کنترل شده در مریخ را مد نظر داشت، بررسی کرد. اکنون مأموریت‌های کاوش آینده می‌توانند با اطمینان ظرفیت تازه‌ای را به کمک کاوش‌های هوایی داشته باشند که مأموریت نبوغ به ارمغان آورد.»