به گزارش موبوایران، گزارشها از لغو پروژه ویندوز ۱۰X میگویند، سیستم عاملی که قرار بود آینده ویندوز را تغییر دهد، اما حالا که ظاهرا دیگر خبری از این نسخه نیست، باید منتظر چه سرنوشتی برای سیستم عامل مایکروسافت باشیم؟
ویندوز کاربران بیشماری دارد و در نسخه دسکتاپ هم یک سیستم عامل تقریبا کامل محسوب میشود، اما بیایید قبول کنیم که با وجود تلاشهای مایکروسافت، ویندوز ۱۰ هنوز سیستم عامل مدرنی نیست. اگرچه بیش از ۱.۳ میلیارد نفر در جهان مشغول استفاده از آن هستند، اما کروم او اس یا iPadOS همچنان مدرنتر به نظر میرسند.
علاوه بر ظاهر مدرنتر نمایندگان اپل و گوگل، این سیستم عامل حجم کمتری دارند، امنتیشان بیشتر است و البته راحتتر میتوان آنها را بروزرسانی کرد. این ویژگیها باعث میشود که جایگزین قابل قبولی برای کامپیوتر سنتی باشند و به همین دلیل فروش آنها افزایش چشمگیری در ماههای اخیر داشته است.
مایکروسافت برای اینکه بتواند با این پلتفرمها رقابت کند، به سراغ نسخه جدیدی از ویندوز به نام ۱۰X رفت. این نسخه از ظاهری مدرنتر بهره میبرد و همچنین به ترندهای روز تجربه کاربری و پیشرفتههای فنی مجهز شده است.
پلتفرمهای مدرن اگرچه امنیت بالایی دارند و فرایند بروزرسانی برای آنها سادهتر است، اما نسبت به ویندوز کمبودهایی دارند. برای مثال بطور پیشفرض نمیتوانید به فایلهای سیستمی دست پیدا کنید یا اینکه اپهای شخص ثالث در فضای جداگانهای نصب میشوند تا بدون اجازه به فایلهای حساس دسترسی نداشته باشند.
ویندوز دسکتاپ هیچکدام از این قابلیتها را ندارد و تمام سیستم عامل در یک بخش نصب میشود، علاوه بر این به تمام فایلها دسترسی دارید. همین ویژگیها باعث میشود با یک پلتفرم باز روبهرو شویم که کاربران و همچنین توسعهدهندگان میتوانند هرکاری میخواهند با آن انجام دهند.
اینکار برای بسیاری از کاربران و البته توسعهدهندگان خوشایند است، اما همه چیز به همین خوبی نیست. چنین رویکردی باعث کاهش امنیت ویندوز شده و البته فرایند بروزرسانی برای آن دشوارتر از رقبا است. بنابراین بدافزارها به راحتی میتوانند به فایلهای حساس کاربران و خود سیستم عامل دست یابند، موضوعی که میتوانست مایکروسافت با ویندوز ۱۰X تغییر دهد.
ویندوز ۱۰X، پلتفرمی مدرن و فراتر از ویندوز ۱۰
مایکروسافت در ویندوز ۱۰X میتوانست به سراغ این ویژگیهای مدرن برود و دسترسی به فایلهای مهم سیستم عامل و دادههای حساس کاربران را با قرار دادن در بخشی خاص، محدود کند. علاوه بر این، بروزرسانیهای ویندوز سریعتر میشد و مانند اندروید یا کروم میتوانستید به راحتی سیستم عامل را آپدیت کنید.
حجم سیستم عامل و عملکرد هم دو مزیت دیگر پلتفرمهای مدرن هستند. یک سیستم عامل مدرن معمولا با سخت افزار یکسان، عملکرد بهتری نسبت به ویندوز دسکتاپ دارند. علاوه بر این، ویندوز دسکتاپ حجم بسیار بیشتری از دستگاه اشغال میکند، البته حجم ویندوز ۱۰X به کمتر از ۱۰ گیگابایت میرسد.
ویندوز ۱۰X محصولی است که در بالای بازسازی مدرن کدبیس ویندوز به نام «Windows Core OS» یا «WCOS» قرار میگیرد. مایکروسافت مدستهاست مشغول ساخت آن است و هسته ویندوز سبک و ماژولاری محسوب میشود که برای دستگاههای آینده کاربرد دارد. WCOS برای هولونز ۲ استفاده شده و قرار بود در ویندوز ۱۰X هم نقش داشته باشد.
حالا که گزارشها از توقف توسعه ویندوز ۱۰ ایکس خبر میدهند، این نوآوریها دیگر به کامپیوترها نمیآیند. اما مایکروسافت مدتها مشغول توسعه نسخه جدید ویندوز بوده و مسلما منابع زیادی را صرف آن کرده، بنابراین چه بلایی سر آنها میآید؟
چه آیندهای در انتظار ویندوز است؟
با وجودی که به احتمال زیاد توسعه ویندوز ۱۰ ایکس متوقف شده، آینده برای این سیستم عامل هیجانانگیز است. مایکروسافت برنامههای بزرگی برای ویندوز دسکتاپ در پاییز پیش رو دارد که شامل تغییرات چشمگیری در تجربه کاربری آن میشود.
ردموندیها میخواهند آیکونها، صداها، انیمیشنها، طراحی اپ و دیگر قابلیتهای جدید را تحت بروزرسانی «Sun Valley» به سیستم عامل خود اضافه کنند. ویندوز برای اینکه بتواند در دنیای کنونی رقابت کند، به بهبودهای بصری زیادی نیاز دارد و مایکروسافت هم میخواهد کار با این سیستم عامل سادهتر باشد و البته کاربردش برای نمایشگرهای لمسی و قلم بیشتر شود.
مایکروسافت میخواهد ویندوز دسکتاپ را به پلتفرم اصلی تبدیل کند، حالا فرقی ندارد که با چه ابزاری میخواهد دست به اینکار بزند؛ اجرای برنامههای ویندوز و اپهای مدرن، استفاده از وب اپلیکیشنها و برنامههای لینوکس یا حتی اپهای اندروید در آینده.
مایکروسافت در سالهای آینده همچنان به کار روی ویندوز دسکتاپ ادامه میدهد و احتمالا شاهد استفاده از برخی نوآوریهای ویندوز ۱۰X یا Core OS هم در آن خواهیم بود. با این وجود، خروج ویندوز ۱۰ ایکس از برنامههای ردموندیها، به معنای آوردن تمام قابلیتهای آن به نسخه دسکتاپ ویندوز نخواهد بود، البته نوآوریهای آن هم کمتر میشود چرا که مایکروسافت راحتتر میتوانست هسته ویندوز را با Windows Core OS تغییر دهد.
ویندوز همیشه جایگاه ویژهاش را در بازار حفظ میکند
ویندوز دسکتاپ همیشه جایگاهش را در بازار حفظ میکند چرا که احتمالا همیشه نیاز به اجرای اپهای سنتی این سیستم عامل خواهد بود. با این وجود، ردموندیها نمیتوانند با همین ظاهر و قابلیتها آن را به دستگاههای آینده بیاورند. این کمپانی باید برای استفاده گستردهتر از آن، به سراغ نسخهای سبک، سازگار و البته امنتر برود.
در آینده WCOS مورد استفاده بیشتری قرار میگیرد، اما در جایی که نیازی به اجرای اپهای سنتی نباشد که نمونهاش را در هولولنز ۲ میبینیم. در حال حاضر ردموندیها روی ویندوز دسکتاپ تمرکز دارند و میخواهند تا جای ممکن آن را برای لپتاپها و تبلتها به یک سیستم عامل مدرن تبدیل کنند.
در نهایت اگرچه به احتمال زیاد پروژه ویندوز ۱۰X لغو میشود، اما ویندوز همچنان یک سیستم عامل هیجانانگیز باقی میماند و در سالهای آینده باید منتظر افزودن قابلیتهای کاربردی زیادی به آن باشیم. نظر شما چیست؟ آیا مایکروسافت میتواند همچنان به رهبری در بازار دسکتاپها ادامه دهد یا اینکه با پیشرفت فناوری، افول میکند و جایگاهش را در بازار از دست میدهد؟