به گزارش موبوایران، در چند سال اخیر به دلیل تداوم و تشدید تحریمهای اقتصادی، کاهش شدید ارزش ارز ملی و همچنین محدودیتهای بانک مرکزی با واردات کالا های خارجی به منظور کنترل نرخ ارز، قیمت سخت افزار و لوازم جانبی و کامپیوترها به شکل بیمنطقی افزایش یافته است. از سویی دیگر به دلیل عدم اطمینان از آینده اقتصادی، نبود سیستم نظارتی و عدم امکان واردات، در حال حاضر با فقدان شدید قطعات و تنوع آن مواجه هستیم.
در مجموع آشفتگی بازار این روزهای کشور، گیمینگ را بیش از پیش دشوار کرده است. تهیه سیستم کامپیوتر خانگی مناسب گیم این روزها کار سختی است. از طرفی خرید لپتاپ مناسب گیمینگ با توجه به انتخابهای محدود بازار ایران هم چندان امر سادهای نیست. با توجه به این شرایط، حال اگر شما کاربری باشید که قید کنسولهای بازی را زده است، کدام یک انتخاب بهتری است؟
تفاوتهای کامپیوتر رومیزی و لپتاپ
قابل حمل بودن و حجم کم لپتاپها در نگاه اول مزیت بزرگی نسبت یه کامپیوترهای خانگی به نظر میرسد. کامپیوترهای قابل حمل عملکرد ضعیفترو در نتیجه گرمای کمتری دارند. اما احتمالا همه شما به خوب بدانید که کامپیوترهای خانگی قدرتمند، توان پردازش بالاتر و خروجی بهتری دارند.
هرچند باید در نظر داشت بسیاری از این لپتاپهای گیمینگ همچنان وزن نسبتا بالایی نسبتا به سایر لپتاپها دارند. با این حال انتخاب لپتاپ برای گیمینگ یک گزینه با راندمان و قیمت پایینتر در کنار پرتابل بودن است. اما این کاهش راندمان تا چه حد میتواند بر انتخاب شما تاثیر بگذارد؟
تفاوت راندمان پردازنده مرکزی در لپتاپ و پیسی
پردازنده مرکزی کامپیوتر (CPU) که به مثابه مغز کامپیوتر عمل میکند. در واقع آن بخش از رایانه است که اقدامات، محاسبات و اجرای برنامهها را بر عهده دارد. پردازنده جزو مهمترین قطعات یک سیستم گیمینگ است که عملکرد و راندمان کلی سیستم را تعیین میکند. در واقع بار بخش اعظم محاسبات فیزیک پردازنده بر دوش این بخش است.
با این اوصاف نقش پردازنده مرکزی در اجرای روان و بازیها پررنگ به نظر میرسد. اما در عمل و برای اجرای بازیها دو پردازنده یکسان در لپتاپ و دسکتاپ میتوانند کمابیش خروجی یکسانی به ما بدهند. اما باید توجه داشت که اگرچه شما در لپتاپ و پیسی از یک سیپییو استفاده کنید، باز هم نتیجه نهایی لپتاپ و کامپیوتر دسکتاپ یکسان نخواهد بود. این امر به علت تفاوت در قطعاتی است که از سیپییو پشتیبانی میکنند.
یک پیسی قدرتمند به حافظه دسترسی تصادفی یا RAM بیشتری را در خود جای میدهد، درنتیجه سرعت و حجم اطلاعات در حال پردازش را بالا میبرد. از طرفی یک کامپیوتر رومیزی میتواند کارتهای گرافیکی با کیفیت بالاتر از لپ تاپ را اجرا کند. این در حالی است بسیاری از لپتاپها همچنان از گرافیکهای یکپارچه و ضعیف بهره میبرند.
در لپتاپهای گران قیمت و مدرن، وجود پردازندههای ویدیویی مستقل و حافظه ویدئویی اختصاصی راندمان اجرا به صورت افزایش یافته است. اما همچنان نمیتوان پردازندههای گرافیکی قدرتمند کامپیوتر امروزی را با نسخههای جمع و جور لپتاپها مقایسه کرد. اما در مجموع میتوان گفت که شما قرار نیست در کارهای روزانه یا حت اجرای بازیهای سبک، متوجه تفاوتی بین لپتاپ و کامپیوتر با سیپییو یکسان شوید. اما در پردازشهای سنگینی چون ویرایش و اجرای بازیهای سنگین متوجه تغییرات عظیمی خواهیم شد.
تفاوت راندمان پردازنده گرافیکی در لپتاپ و پیسی
برخلاف نقش پردازنده مرکزی، پردازندههای گرافیکی کامپیوتر و لپتاپها تفاوتهای اساسی دارند. نباید انتظار داشت کارت گرافیکهای حجیم و قدرتمند عملکرد یکسان و یا حتی نزدیکی با پردازندههای گرافیکی کوچک لپتاپها داشته باشند. اما شاید برایتان سوال شده باشد که یک گرافیک یکسان در پیسی و لپتاپ تا چقدر تفاوت راندمان دارند؟
برای مثال پردازنده قدرتمند و جدید RTX 3070 را در نظر بگیرید. پردازنده گرافیکی لپتاپ در مقایسه با کارت قدرتمند پیسی از ساختاری با هستههای کمتر بهره میبرد. هر دوی این پردازندهها از سیلیکون GA104 استفاده میکنند. کارت گرافیک پیسی دارای ۵۸۸۸ هسته کودا (CUDA) است. در حالی که تعداد هستهها در نسخه لپتاپ تنها ۵۱۲۰ تاست.
در بهترین حالت، سرعت کلاک (Boost clock speed) نیز در لپتاپ بیش از ۱۰۰ مگاهرتز کمتر است. در مقابل پیکربندی حافظه ۸ گیگابایتی GDDR6 تنها چیزی است که در دو پردازنده ثابت است. در عمل و اجرای بازیها، تراشه گرافیکی لپتاپ RTX 3070 تا سی درصد ضعیفتر از هم رده دسکتاپ خود عمل میکند.
پرادزنده لپتاپ RTX 3070 در دو توان حرارتی بسته به متد خنک سازی سیستم، عرضه میشود. توان حرارتی بالاتر به معنای گرمای بیشتر، در نتیجه فنهای بزرگتر و در نهایت حجیمتر شدن لپتاپ منتهی میشود. با این وجود این سیستمهای خنک سازی بهینه شده همچنان در مقایسه با کارت گرافیکهای پیسی با فنهای مستقل قیاس خنده داری به نظر میرسند. در واقع لپتاپ با تراشه RTX 3070 و پیسی با کارت گرافیک RTX 3070 تنها اسمهای مشابهی دارند اما از نظر عملکرد، راندمان و توان کاملا متفاوت عمل میکنند.
در مجموع لپتاپها امروزه بسیار سریعتر، فشردهتر و کم صداتر از گذشته هستند. به کارگیری چیپهای پیشرفتهتر در کنار متدهای خنک سازی نوین و همچنین حافظهها پرسرعتتر باعث شده تا انقلابی را از حیث گرافیکی در لپتاپهای مدرن شاهد باشیم. اما این سیستمهای پرتابل و فشرده هنوز راه بسیاری تا رقابت با کامپیوترهای دسکتاپ حجیم دارند.
قابلیت ارتقا
همانطور که میدانید، بسیاری از قطعات در لپتاپها قابل ارتقا نیستند. به دلیل ساختار یکپارچه یا مجتمع پردازندهها و مادربرد، معمولا ارتقا و یا تعویض این قطعات امکان پذیر نیست. این محدویتها همچنین میتواند به تراشهها خاص، رابطهای متفاوت، ساختار فیزیکی متفاوت و غیره نیز ارتباط داشته باشد. تغییر قطعات این چنینی، به علت هزینه و ریسک بالا نیز معمولا توصیه نمیشود.
اما در مقابل در کامپیوترها توسعه و ارتقا مداوم امری عادی و نرمال است. شما میتوانید تمامی قطعات سخت افزاری پیسی خود را در طی زمان و با توجه به بودجه خود تغییر دهید. این در حالی است که در لپتاپها معمولا بیشترین انتخاب در افزودن حافظههای SSD و گاها رم است. پس طول عمر مفید لپتاپ گیمینگ نمیتواند از چندسال عبور کند.
هزینه
اگر به آمار و ارقام روی کاغذ نگاه کنیم، خرید و اسمبل قطعات کامپیوتر دسکتاپ ارزانتر از تهیه یک مدل نزدیک و با راندمان پایینتر در لپتاپها میشود. اما از آن جایی که در ایران زندگی میکنیم، تهیه قطعات سخت افزاری مناسب این روزها به شدت دشوار و گران تمام میشود. پس ممکن است تهیه یک لپتاپ قدرتمند قدری منطقیتر به نظر برسد.
برخی مدلهای ارزانتر برندهایی چون ایسوس که مختص به منطقه خاورمیانه و یا آفریقا و با متریال بدنه ارزانتر تولید شدهاند نیز میتواند قیمت نهایی بسیار ارزانتر را در لپتاپهای میانرده فراهم آورد. از طرفی امکان تهیه لپتاپهای استوک با قیمت بسیار عالی نیز انتخابی است که میتواند خرید لپتاپ را منطقیتر کند.