فرق سیب زمینی و کرونا را نمیدانند و اظهار نظر میکنند!
نمکی گفت: موضوع غذا در مقوله کمیت و کیفیت قابل بحث است به همین منظور بخشهای متعددی باید در امنیت غذایی گام بردارند.
به گزارش سایت طلا، سعید نمکی وزیر بهداشت در جلسه اختتامیه روز جهانی ایمنی غذا اظهار کرد: من هر وقت به سالن دارالفنون در علوم پزشکی تهران میآیم همواره حسرت میخورم چه شد با حضور امیرکبیر، مملکت از ریل توسعه خارج شد و ما همواره ریل توسعه را رفتیم و برگشتیم.
او افزود: شاید علت مهم خروج از ریل توسعه، فرمایشات برخی عزیزان باشد که دیروز نمونهای از آن را شاهد بودیم البته من به اندازه همکارانم از مناظره دیروز نرنجیدم.
وزیر بهداشت گفت: مدافعان سلامت روزهای سختی سپری کردند و نگذاشتند یک لحظه کسی در اتاق عمل بگوید داروی بیهوشی نیست.
او با بیان اینکه ایمنی غذا مقوله پر اهمیتی است، گفت: باید به عنوان یک عنصر و موضوع چند وجهی به غذا نگاه کرد. معنقدم متولی گری در مقوله غذا به دلیل اینکه ما در وزارت بهداشت، سازمانی به نام غذا و دارو داریم، تنهابا ما نیست.
وزیر بهداشت ادامه داد: اگرچه ممکن است که ما بتوانیم به عنوان یکی از عناصر موثر در سیاستگذاری و اصلاح رویههای تامین غذای سالم ، نقشآفرینی کنیم اما به اعتقاد من بخشهای متعددی از حکومت باید در زمینه امنیت غذایی گام بردارند.
نمکی یادآوری کرد: امروز دنیا به دلیل بی عدالتی، فقر فرهنگی و جهل نسبت به آنچه که اسمش را «غذای سالم» میگذاریم با آلایندههای زیست محیطی، صنعتی شدن و عدم استفاده درست از ابزار صنعتی و توسعه بی رویه ناپایدار و تمام زیرساختهایی که به آن به عنوان ابزار کافی برای تهیه غذای سالم و امنیت غذایی صحبت میکنیم، لگدمال میکند.
او افزود: خاک، آب، زمین حاصل خیز و هوای سالم از مسائل مهمی است که امنیت غذایی کشورهای در حال توسعه را به شدت تهدید میکند. اگر بحث غذا را تقسیم بندی و ارزیابی کنیم باید امنیت غذایی و تامین غذای سالم را از بعد کمی و کیفی ارزیابی کنیم.
نمکی با بیان اینکه موضوع غذا در مقوله کمیت و کیفیت قابل بحث است، گفت: کمیت غذا آن است که متخصصان مشخص میکنند که یک فرد در طول روز باید چه میزانی مواد پروتئینی و ریز مغذی را مصرف کند. آنچه که امروز در دنیا به شدت زیر سوال است، کیفیت این کمیتی است که از آن صحبت میکنیم.
وزیر بهداشت تصریح کرد: باید ببینیم ١٠٠ گرم گوشتی که از آن حرف می زنیم پروتئین لازم را دارد یا خیر و یا دامی که گوشت آن تهیه را میکنیم، تغذیه مناسب داشته و باقیمانده سموم در آن مورد ارزیابی قرار گرفته است یا خیر.
او با بیان اینکه مقدار زیادی از کودهای شیمیایی و نیترات به تالاب انزلی می رود، افزود: شیرابه ایستگاه سراوان نیز به تالاب انزلی و دریای خزر سرازیر می شود؛ با این حال به مردم توصیه می کنیم، ماهی بخورند!.
نمکی گفت: دو رودخانه زرجو و گهر رود حدود ۱۷ کیلومتر سم را به تالاب انزلی میبرند که زیستگاه تخمگذاری ماهیان خاویاری خزر است.
وزیر بهداشت بیان کرد: اطراف این تالاب زمینهای کشاورزی و شالیزارهاست. مقدار کود شیمیایی که در این شالیزارها به کار میبریم از نیترات و نیتریت است که وارد این تالاب میشود. به غیر از حوضچههای آب زیرزمینی که از این باقی مانده نیترات و نیتریت مملو میشوند، اثرات مخربی در مواد غذایی ما میگذارند.
نمکی تصریح کرد: ایستگاه زباله سراوان را داریم که در شرایط خشک چهار لیتر در ثانیه و در شرایط بارندگی ٢۴ لیتر در ثانیه شیرابه زبالهها را به سمت تالاب انزلی میبرد. حال ما به مردم توصیه میکنیم که ماهی بیشتر بخورند، اوضاع ما در خلیج فارس و آبهای ساحلی آنجا هم به دلیل فاضلابهای صنعتی که ما در منطقه ایجاد کردهایم، بهتر از این نیست. نوع سمپاشیها موارد این چنینی چه در گندمزار، چه در باغ و شالیزار ما مناسب نیست.
او گفت: باید بدانیم که باقی مانده سموم یکی از تهدید کنندههای جدی سلامت است. ما مردم را به خوردن سبزی توصیه میکنیم، اما آبی که از باقی مانده فلزات سنگین مانند کادمیوم میرود و سبزی را سیراب میکند، ماحصلش چیزی است که آیا باید توصیه کنیم مردم بخورند؟. اینجاست که اگر کمیت را با کیفیت مناسب ارزیابی نکنیم، امنیت غذایی هیچگاه تامین نخواهد شد و برعکس مردم باید هزینههای سنگینی را برای درمان بیماریها، سرطانها و بیماریهای غیر واگیر بپردازند و گاهی اوقات غذا نخوردن، از غذای مسموم خوردن بهتر است. بسیاری از هپاتیتها و موارد این قبیل به کیفیت موادغذایی بر میگردد و اینجا سازمان غذا و دارو یکی از نقش آفرینترین دستگاههایی است که میتواند در امر نظارت بر کیفیت غذا کار کند و من خواهشم این است که در طرحی که برای ردیابی غذا از مزرعه تا سفره دارند را تشدید کنند و به عنوان حرکتی بسیار اساسی و ملی آن را دنبال کنند.
وزیر بهداشت ادامه داد: نکته دیگری که در ارتباط با امنیت غذایی اهمیت دارد همکاری بین بخشی است و باید دانست تقویت همکاری بین بخشی در قالب شورای عالی غذا و تغذیه یکی از رسالتهای اصلی ما در وزارت بهداشت است. اگر سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی و مجموعههای ناظر بر قاچاق کالا و ... دخالت نکنند، باز هم کامیابی درستی در بحث امنیت غذایی کشور حاصل نمیشود، به هر حال مقدار زیادی از موادی که در برخی سوپرمارکتها وجود دارد حاوی رنگهای غیر مجاز و ... است که حتما باید عزیزان در سازمان غذا و دارو آن را دنبال کنند.
نمکی افزود: در عین حال همکاری بین بخشی در بحث قاچاق در اختیار ما نیست. ما فقط گزارش و نظارت میکنیم، این حجم انبوهی که هم بر تولید داخلی و هم بر سلامت مردم اثر سوء میگذارد، از حیطه مسئولیت و اقتدار ما خارج است و بنابراین باید به شدت بحث همکاری بینبخشی را پیگیری و دنبال کنیم.
در سراسر کشور نمیتوان با یک الگوی واحد برخورد کرد
او با اشاره به اهمیت آموزش در حوزه غذا گفت: آموزش نه فقط برای کادر خودمان، بلکه آموزش برای همه گروههای هدف باید مورد توجه قرار گیرد، شیوه تغذیه ما شیوه غلطی است. به نظر من باید از مدرسه شروع کرد، بهترین گروه هدف دانش آموزان هستند و آن برش اجتماعی که میتوان در آن حرفهایی را زد که ماندگار، چون نقش بر سنگ بماند، مدرسه است. ما طرح کوچ را که مبارزه با اضافه وزن و چاقی در مدرسه است، با آموزش و پرورش شروع کردیم و بسیار همکاری موفقی بود.
نمکی تاکید کرد: ما باید آموزش تغذیه را از مدرسه شروع کنیم البته یادمان نرود که ما همیشه گرفتار بحثی به اسم چاقی نیستیم. این سرزمین، سرزمین گستردهای است که در آن هرگز نمیتوانیم بگوییم که یک استان یک الگوی واحد در زمینه تغذیه دارد. نمیتوان با یک الگو با این سرزمین برخورد کرد. دو روستا در یک شهرستان داریم یکی ترک زبان و یکی کرد زبان و در یکی رشد جمعیت زیر یک و دیگری بالای ۴ است. نمیتوان با یک الگوی واحد برخورد کرد و به همان نسبت که تفاوت اقلیم داریم تفاوت خرده فرهنگ داریم، ما در جاهایی بچههای چاق داریم و در همانجا کودکانی داریم که از گرسنگی و فقر دندههایشان بیرون زده است و دارند ضعف میکنند. میشناسم روستاها و نقاطی از این سرزمین را که بچهها به سختی خانوادهشان قوت لا یموت کودکان را تامین میکنند. باید این تصور را تقویت کنیم که در نقاطی که چاقی مشکلمان است، لکههایی ناشی از سوءتغذیه ناشی از کمبود مواد غذایی هم داریم و در جاهایی هم که میگوییم استانی است که از نظر امنیت غذایی رتبه پایینی دارد، همانجا هم خانوادههایی با کودکان چاق داریم و باید این تصور را از ذهنتان بیرون کنیم که کشور را به یک الگوی واحد میتوان مدیریت کرد.
آموزش اصلیترین رکن امنیت غذایی است
وزیر بهداشت ادامه داد: آنچه که امروز در آموزشهای ما رتبه اول را دارد، استفاده درست از مواد غذایی است. سوءتغذیه همیشه مشکلش نبود مواد غذایی نیست، بلکه هله هوله خوردن و پرهیزهای غلط غذایی مانند پرهیز از مصرف گوشت هم میتواند عامل سوءتغذیه باشد. به هر حال آموزش اصلیترین رکن امنیت غذایی است. بسیاری از افراد مواد غذایی را که تهیه کردند هنگام پخت خراب میکنند. آموزش برای همه گروههای هدف، آن هم با زبان قابل فهم برای آنها، یکی از رسالتهای بزرگ ماست. مدرسه هم بهترین جایی است که باید آموزش دهیم.
نمکی بیان کرد: در سال نزدیک ٣٨۵ هزار مرگ غیر کووید داریم که در این مرگها ٣١٣ هزار مرگ به دلیل بیماریهای غیرواگیر و حدود ١٠٠ هزار مورد به دلیل فشار خون بالا یا عوارض ناشی از آنان است. مصرف بی رویه نمک و سبک زندگی غلط عامل اصلی این مرگهای خاموشی است که از آن خبر نداریم؛ بنابراین شیوه درست زندگی، تغذیه مناسب، استفاده درست از مواد غذایی، آموزش خانم خانواده برای طبخ مناسب غذا بسیار نکته پر اهمیتی است.
او افزود: امروز با توجه به امکان آموزش از راه دور و آموزش از طریق موبایل، تهیه پکیج آموزشی کار ماست و من هزینههای این پکیج آموزشی را قبول میکنم. اینکه چطور به گروههای هدف متفاوت، آموزش تغذیه درست دهیم و چگونه در مدارس حضور پیدا کنیم و به بچههایی که در بهترین برش سنی برای آموزش تغذیه مناسب و سبک زندگی درست دارند، ارائه دهیم.
نمکی اظهار کرد: یکی دیگر از نکاتی که از کارشناسان این حوزه میخواهم دنبال کنند، جلب مشارکت سایر دستگاهها در هدفدهی به امنیت غذایی کشور است. در سیاستگذاری باید کمک کنیم، زیرا خیلی از دستگاهها نمیدانند. وقتی میگویم باید گروههای هدف را در حوزه آموزش مشخص کنیم، در سیاستگذاری تولید محصول اگر یک کشاورز از یک هکتار زمین به جای ٢.۵ تن گندم ١٠ تن برداشت کرد هم در افزایش بهرهوری زندگی خودش موثر است هم در تامین کالاهای اساسی برای مردم عمل کرده است.
وزیر بهداشت گفت: ما باید از وزارت جهاد کشاورزی بخواهیم بگوید که چگونه میشود ظرفیت شیلات و دامپروری را افزایش داد. آیا در دامپروری باید به سمت پرورش بیشتر گوسفند یا گوساله برویم؟. باید مقدار آب و علوفه مصرفی را مشخص و بررسی کنیم که چگونه میتوانیم بهرهوری را در تولید اقلام غذایی کشور بالا بریم؟. باید در بخشهای دیگر کشور تاثیر بگذاریم و در نهایت هم بحثی که در سازمان غذا و دارو برای ردیابی محصول از مزرعه تا سفره مردم دنبال میشود باید به جدیت پیگیری شود تا به نقطهای قابل تشخیص برسیم.
انتهای پیام/