بی ثباتی در قوانین ارزی موجب تلاطم در بازار می شود

یک اقتصاددان تاکید کرد: تغییر دائم و ناهماهنگ قوانین ارزی بی اعتمادی و سردرگمی تجار و تولیدکنندگان را به همراه خواهد داشت.

خبر را برای من بخوان

دکتر محمد هاشم‌پوریزدان پرست با اشاره به مخرب بودن تغییرات مربوط به تغییرات نرخ و قوانین ارزی اظهار کرد: با توجه به این‌که قیمت ارز در کشور بیشتر توسط دولت تعیین و کنترل می شود لذا متغیر بودن نرخ آن در زمان‌های کوتاه مسائل بسیاری را برای تجار و تولیدکنندگان ایجاد می‌کند چرا که رابطه میان پول‌های مختلف از معیارهای تجارت و تولید است.

وی افزود: با توجه به این که بسیاری از تولیدکنندگان بر اساس نرخ ارز میزان تولید، صادرات و واردات محصولات خود را تعیین می‌کنند از این رو تحولات قابل توجهی که در یک سال اخیر در بازار ارزی کشور رخ داد آن‌ها را دچار سردرگمی نموده است گرچه در این میان برخی از صادرکنندگان سود دریافت کردند اما در مقابل فشار بسیاری بر واردکنندگان تحمیل شد.

این استاد دانشگاه عنوان کرد:‌رشدی درحدود 250 تا 30 درصدی ارزش دلار موجب کاهش بسیاری در ارزش پول ملی گردید و این امر صادرات و واردات کشور و فعالیت تجار را به شدت تحت تاثیر قرار داد.

وی با اشاره به نقش مرکز مبادلات ارزی در کاهش نوسانات بازار گفت: مسوولین، اتاق ارزی را در راستای مقابله با تلاطم‌های ارزی و تعدیل بازار طراحی و اجرا کردند و مرکز مبادلات توانست بستری را برای مبادله دلار میان صادرکنندگان و واردکنندگان فراهم آورد که در مجموع نیز موفق عمل کرد.

پوریزدان پرست ادامه داد: باید توجه داشت که مرکز مبادلات ارزی تجربه ای تازه بود که با مرور زمان و بدست آوردن اطلاعات بیشتر در این زمینه نیاز به تغییرات گاهی سریع برای انطباق وضعیت ارزی با شرایط پیش رو بود از این رو شاهد تغییر سیاست‌های اعمال شده و اتخاذ تصمیم گیری‌های جدید نیز بودیم.

این اقتصاددان تاکید کرد: بی ثباتی در قوانین ارزی و تعدد بخش‌نامه‌های صادر شده که گاهی غیر ضروری و بدون برنامه هستند موجب تشدید تلاطم در بازار و کاهش اعتماد تولیدکنندگان و تجار خواهد شد.

وی معتقد است که اگر تغییر قوانین برای اصلاح شرایط موجود و ایجاد زمینه‌های بهتر برای فعالیت باشد بلامانع خواهد بود اما تحولات مداوم و کوتاه مدت برای اقتصاد تخریب کننده است.

پوریزدان پرست همچنین تغییرات قوانین گمرکی را از مشکلات صادرات و واردات بر شمرد و آن را موجب ایجاد بلاتکلیفی در تصمیم گیریهای تجار دانست.