راهکاری برای جلوگیری از هک شدن مودم خانگی (Wi-Fi)
هک شدن وای فای طبعاً باعث کاهش سرعت اینترنت، تمام شدن حجم قبل از موعد و از همه مهمتر دسترسی هکر به اطلاعات شخصی کامپیوتر شما میشود، پس بهتر است تمام راهکارهای جلوگیری از هک وای فای را یاد بگیرید.
به گزارش موبوایران، هک شدن وای فای طبعاً باعث کاهش سرعت اینترنت، تمام شدن حجم قبل از موعد و از همه مهمتر دسترسی هکر به اطلاعات شخصی کامپیوتر شما میشود، پس بهتر است تمام راهکارهای جلوگیری از هک وای فای را یاد بگیرید.
در اثر تبلیغات رسانهای، کلمه "هکر" بار منفی پیدا کرده و اکثر خرابکاری را به ذهن متبادر میکند که به دنبال راههایی برای به ستوه درآوردن کاربران کامپیوتر، کلاهبرداری از شرکتها، سرقت اطلاعات، نابود کردن اقتصاد و یا حتی شروع یک جنگ از طریق افشای اطلاعات محرمانه نظامی هستند این در حالیست که هک کردن به شناسایی ضعف سیستمها یا شبکههای کامپیوتری بهمنظور بهرهبرداری از آنها گفته میشود که در طول چند دهه، به تکامل رسیده و انواع مختلفی پیدا کرده است.
باید اذعان کرد که اصطلاح هکر اولین بار در اواسط دهه ۶۰ میلادی به کار رفته و معنای آن برنامه نویسی است که کدهای کامپیوتری را شخم میزد (معنای کلمه Hack). هکرها افراد با استعدادی هستند که میتوانند راههای جدیدی را برای استفاده از کامپیوتر پیدا کرده و برنامههایی طراحی و ایجاد کنند که هیچ کس دیگری توان تصور آن را نیز ندارد.
میتوان گفت؛ آنها از پیشگامان صنعت کامپیوترند و هر چیزی از یک برنامه کاربردی کوچک گرفته تا سیستم عامل را میساختند؛ بنابراین امروزه هکر معنای جدیدی پیدا کرده و کسی که از کامپیوتر برای کاوش در شبکههایی استفاده میکند که به آنها تعلق ندارد. معمولاً هکرها هیچ نیت بدخواهانهای ندارند بلکه آنها فقط میخواهند از طرز کار شبکهها سر در آورده و موانع موجود در راه ورود به آنها را شناسایی کرده و به عنوان یک چالش از آنها عبور کنند.
منبع اصلی هکرها به جز هوش سرشارشان، کدهای کامپیوتری است. از آنجایی که اجتماعات بزرگی از هکرها بر روی اینترنت وجود دارند، تنها تعداد اندکی از هکرها شخصا اقدام به برنامه نویسی میکنند. بسیاری از هکرها به دنبال کدهایی میگردند که دیگران نوشته اند و آنها را از طریق اینترنت دریافت میکنند. در واقع هزاران کد متفاوت وجود دارد که هکرها از طریق آنها به سیستمهای کامپیوتری و شبکهها نفوذ پیدا میکنند. این برنامهها به هکرها قدرت زیادی در برابر کاربران و شرکتهای بیگناه میدهند، زیرا به مجرد اینکه یک هکر ماهر به طرز کار سیستمی پی ببرد، میتواند برنامهای برای سوءاستفاده از آن طراحی کند.
باید یادآور شد که هکر شخصی است که از مهارت و دانش خود برای یافتن نقاط ضعف و آسیبپذیر در سیستمهای رایانهای استفاده میکند. او برای این فعالیتها سیستمهای رایانهای و شبکههای کامپیوتری مختلف را به خوبی یاد میگیرد تا نقاط ضعف را در آنها کشف کند. همچنین یک هکر معمولا در برنامهنویسی نیز تبحر دارد.
انواع هکرها
به طور کلی هکرها بر اساس انگیزههای آنها جهت هک کردن سیستمهای کامپیوتری به سه دسته تقسیم میشوند:
هکرهای کلاه سیاه:
هکرهای کلاه سیاه با ایجاد و گسترش بدافزارها به شبکهها و سیستمها نفوذ میکنند. در واقع، آنها "هکرهای بد" هستند. انگیزهی این هکرها معمولاً پول است، اما در بسیاری از مواقع، هک را فقط برای تفریح انجام میدهند. از آماتورها گرفته تا مجرمان سایبری متخصص، هر کسی میتواند هکر کلاه سیاه باشد تا زمانی که با انگیزه گسترش بدافزار و سرقت اطلاعات شخصی اقدام به هک کند.
هکرهای کلاه سفید:
متاسفانه اصطلاح هکر دارای بار منفی است و ذهن همه افراد پس از شنیدن این واژه نوع کلاه سیاه آن را تجسم میکند، اما همه هکرها بد نیستند، برخی نیز هکرهای کلاه سفید هستند که معمولاً با عنوان "هکرهای اخلاقی" شناخته میشوند. این هکرها معمولا توسط شرکتها و سازمانهای دولتی برای بررسی آسیب پذیریهای امنیتی استخدام میشوند. آنها تکنیکهای شناخته شده مربوط به امنیت سایبری مانند آزمایش نفوذ و ارزیابی دقیق، آسیبپذیری را برای اطمینان از وجود امنیت در سیستمهای کامپیوتری اجرا میکنند.
هکرهای کلاه خاکستری:
هکرهای کلاه خاکستری افرادی کنجکاو هستند که تقریباً مهارت کافی در زمینه سیستمهای کامپیوتری دارند. آنها از اطلاعات خود برای یافتن نقاط ضعف احتمالی در سیستم امنیتی شبکه استفاده میکنند و پس از هک کردن سیستم مدیر سیستم شبکه را درباره ضعفهای کشف شده در سیستم آگاه میکنند. البته برای انجام این کار درخواست پول میکنند و اگر به درستی از نظر مالی تامین نشوند ممکن است از طریق نقاط ضعفی که اعلام کردند اقدام به آسیب زدن به سیستم کنند.
در این عصر که اکثر تعاملات به صورت آنلاین و تجارت الکترونیک اتفاق میافتد، هک کردن فرصتهای گستردهای را برای هکرها فراهم میکند تا به اطلاعات محرمانه شما مانند اطلاعات کارت اعتباری، اطلاعات ورود به حساب ایمیل و سایر اطلاعات شخصی دسترسی پیدا کنند؛ بنابراین اطلاع از انواع روشهای هک میتواند تا حدود زیادی به پیشگیری از آن کمک کند.
انواع هک
طبق تعریفی وسیع از انواع هک، هکرها به چهار دلیل عمده به کامپیوترها و شبکههای کامپیوتری نفوذ میکنند:
دستیابی به سود مجرمانه: سرقت شماره کارتهای اعتباری یا نفوذ به سیستمهای بانکداری
رسیدن به اعتبار: بهعنوان انگیزهای برای هکرهای دیگر و نشانهگذاری روی وبسایتها
جاسوسی سازمانی: برای سرقت اطلاعات محصولات و خدمات رقیب و دستیابی به مزیت رقابتی بازار
هک دولتی: سرقت هوش ملی یا سازمانی برای تضعیف زیرساخت دشمنان یا ایجاد اختلاف و نزاع در کشور هدف (مانند حملات چین و روسیه به سایت فوربس و حملات اخیر به کمیتهی ملی دموکراتیک).
دسته دیگر جرایم سایبری هکرهایی با انگیزههای سیاسی یا اجتماعی هستند. به این افراد فعالان هکر گفته میشود و یکی از اقداماتشان، اشتراکگذاری اطلاعات حساس است. ازجمله گروههای فعال هکری میتوان به Anonymous و WikiLeaks و LulzSec اشاره کرد.
بنابراین، هک را میتوان اصطلاحی چتری برای فعالیتهایی در نظر گرفت که اغلب و نه تمام آنها ماهیتی باجافزاری یا حمله سایبری به کسبوکارها و دولتها دارند.
در این گزارش سعی میکنیم به راههای جلوگیری از "هک" مودمهای خانگی بپردازیم.
با پیشرفت فنّاوری و استفاده از شبکههای بیسیم یا وایرلس افراد میتوانند بدون اتصال کابلی از طریق لپتاپ، کامپیوتر و یا گوشی خود بهراحتی به اینترنت متصل شوند، اما این نگرانی بین کاربران وجود دارد که
چگونه از دسترسی افراد دیگر و هک شدن شبکه خانگی وای فای (Wi-Fi) خود جلوگیری کنند؟
همانطور که گفته شد، روشها و نرمافزارهای متعددی برای پیدا کردن رمز عبور وای فای مودم وجود دارد که روی گوشیها نصب میشود و پسورد وای فای رو بهراحتی پیدا میکند؛ هک شدن وای فای طبعاً باعث کاهش سرعت اینترنت، تمام شدن حجم قبل از موعد و از همه مهمتر دسترسی هکر به اطلاعات شخصی کامپیوتر شما میشود، پس بهتر است تمام راهکارهای جلوگیری از هک وای فای را یاد بگیرید که بتونید از اطلاعات خودتان در برابر هکر و هک شدن جلوگیری کنید.
جلوگیری از هک وای فای با تغییر نام کاربری و رمز پیشفرض مودم
به طور حتم میدانید که برای دسترسی به تنظیمات مودم باید IP، نام کاربری و رمز عبور مودم رو داشته باشیم.
معمولا IP ورود به صفحه تنظیمات اکثر مودمها یکی هست و هرکسی با واردکردن آی پی پیشفرض میتواند صفحه ورود به پنل تنظیمات مودم را باز کند.
از آنجاکه نام کاربری و رمز عبور مودمها هم ۹۹ درصد موارد یکی بوده، کافی است که این اطلاعات پیشفرض تایپ و پنل تنظیمات مودم ظاهر شود؛ بقیه ماجرا هم که مشخص است… هک کردن رمز وای فای و حتی ایجاد تغییر در کانفیگ مودم… پس بهتر است نام کاربری و رمز عبور صفحه تنظیمات مودم رو تغییر بدید تا کسی نتواند وای فای مودم شما رو هک کند. اگر IP پیشفرض رو همتغییر بدهید که دیگر چهبهتر….
جلوگیری از هک وای فای با اختصاص رمز قوی به وای فای
اگر رمز عبور قدرتمندی برای وای فای تعیین نکنید شک نکنید که هکرها خیلی زود با حدس زدن رمز عبور شما و همچنین با استفاده از الگوریتمهای تشخیص رمز که خیلی هم دم دستن، رمز شما رو به دست میآورند.
پس همیشه سعی کنید برای وای فای رمز قدرتمندی تعیین کنید به این صورت که رمز حداقل ۸ کاراکتر و ترکیبی از حروف کوچک و بزرگ، اعداد و همینطور علائم و نمادها باشد.
جلوگیری از هک وای فای با خاموش کردن WPS
WPS یا wifi protected setup استاندارد تنظیمات امنیتی شبکههای وای فای است که برای راحتی کاربرانی که اطلاعات کاملی درباره امنیت ارتباطات نداشتند طراحیشده بود تا بتوانند بیدردسر و بدون نیاز به واردکردن رمز عبور و حتی بدون دانستن اسم وای فای و فقط با نزدیک شدن دستگاه به مودم، به وای فای وصل شوند. ولی امروزه با وجود این همه نرمافزار و راههای مختلف برای هک وای فای، قابلیت wps به نقطهضعف بهحساب میآید و حتما برای جلوگیری از هک شدن وای فای این قابلیت رو غیرفعال کنید.
بعضی از مودمها به دکمه سختافزاری برای روشن و خاموش کردن wps دارد، اما برای فعال یا غیرفعال کردن این ویژگی تو مودمهای دیگر باید از طریق پنل تنظیمات این کار را انجام بدهید که معمولا در قسمت تنظیمات مربوط به وایرلس میتوانید آن را پیدا کنید.
جلوگیری از هک وای فای با پنهان کردن SSID
با مخفی کردن اسم وای فای (SSID)، دیگر اسم وای فای شما بین شبکههای پیداشده نیست و برای متصل شدن باید تو قسمت "شبکههای پنهان" یا "افزودن شبکه" اسم وای فای و رمز عبور بهصورت دستی وارد بشود و اگر کسی ssid شمارا نداند، نخواهد توانست به وای فای شما وصل شود. پس حتما در قسمت تنظیمات شبکه وایرلس، اسم وای فای را مخفی نگهدارید.
جلوگیری از هک وای فای با فعال کردن قابلیت MAC Filtering
یکی از بهترین و قابلاعتمادترین راهکارهای جلوگیری از هک وای فای، فعال کردن قابلیت MAC Address مودم است. در این روش درواقع به لیست سفید تهیه و به مودم معرفی میکنیم و فقط دستگاههایی که در این لیست وجود داشته باشند اجازه وصل شدن به وای فای را دارند و دستگاههای دیگر حتی با داشتن اسم و رمز وای فای نمیتوانند متصل شوند. برای این کار باید آدرس مک (MAC Address) دستگاهی که برای وصل شدن به وای فای مجاز است را پیدا و در قسمت MAC Filter مربوط به مودم اضافه کنید.
بهروزرسانی فریمور مودم
بهروز بودن یا آپدیت فریمور مودم باعث میشود که همیشه آخرین ویژگیهای امنیتی روی مودم شما وجود داشته باشد و دیگر الگوریتمهای قبلی برای پیدا کردن رمز وای فای جواب ندهد و بهاینترتیب کمتر در معرض هک وای فای قرار بگیرید.
اما هر مودمی دارای یک برد الکتریکی است و هکر اگر در آن فاصله قرار داشته باشد، میتواند وای فای شمارا هک کند، پس بهتر است که مودم را تقریباً در مرکز خانه نگهدارید و تا جایی که ممکن است از قرار دادن آن نزدیک پنجرهها خودداری کنید.
در همین راستا علی محمد رجبی رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا، به پیشرفت فناوری و استفاده از شبکههای بی سیم یا وایرلس اشاره و اظهار کرد: از این طریق افراد میتوانند بدون اتصال کابلی از طریق لب تاپ، رایانه و یا گوشی خود به راحتی به اینترنت متصل شوند، اما راهها و ابزارهای نفوذ و هک وای فای بسیار زیاد و در دسترس است.
رجبی با بیان اینکه با رعایت نکات ساده میتوان مانع از هک این گونه تجهیزات شد، گفت: ایجاد یک پسورد اختصاصی و قوی، چک کردن افراد استفاده کننده از اینترنت اشتراک گذاری شده و غیرفعال کردن وای فای مودم هنگام خروج از خانه از جمله راههای مقابله با هک وای فای و افزایش امنیت آن است.
وی خاطرنشان کرد: برای ساخت یک پسورد اختصاصی قوی لازم است به بخش Administration setting مودم وارد شده و نام کاربری و کلمه عبور پیش فرض admin/ admin را تغییر داد.
رجبی با اشاره به اینکه با استفاده از نرمافزارهای مرتبط نظیر Who'sOnMyWifi میتوان به دسترسی افراد غیر پی برد خاطرنشان کرد: با انجام این اقدامات تا حد زیادی حریم خصوصی حفاظت خواهد شد.