صف‌های آزمایشگاه به لطف محقق ایرانی برچیده خواهند شد

دانشمند ایرانی دانشگاه "مک‌مستر" کانادا موفق به ابداع یک دستگاه آزمایش تشخیصی بیماری‌ها شده است که قادر خواهد بود عفونت‌های ویروسی و نشانگرهای سرطان را تشخیص دهد و نیاز به آزمایشات وقت‌گیر و هزینه‌بر آزمایشگاهی را برطرف سازد.

خبر را برای من بخوان

به گزارش موبوایران، دانشمند ایرانی دانشگاه "مک‌مستر" کانادا موفق به ابداع یک دستگاه آزمایش تشخیصی بیماری‌ها شده است که قادر خواهد بود عفونت‌های ویروسی و نشانگرهای سرطان را تشخیص دهد و نیاز به آزمایشات وقت‌گیر و هزینه‌بر آزمایشگاهی را برطرف سازد.

آیا می‌توانید تصور کنید که با بیماری به یک پزشک مراجعه کرده و بلافاصله با تشخیص و درمان آنجا را ترک کنید؟ امروزه این امکان وجود ندارد، زیرا تشخیص بسیاری از بیماری‌ها به آزمایشات آزمایشگاهی وقت‌گیر نیاز دارد. اما اکنون تیمی از محققان دانشگاه "مک‌مستر" به دنبال تغییر این رویه هستند.

این تیم یک دستگاه آزمایش سریع دستی را برای عفونت‌های باکتریایی ایجاد کرده است که می‌تواند نتایج دقیق و مطمئنی را در کمتر از یک ساعت در همان محل ارائه دهد. این آزمایش مزایای زیادی به همراه دارد.

"لیلا سلیمانی" نویسنده اصلی این مطالعه و استادیار فیزیک مهندسی در دانشگاه "مک‌مستر" گفت: این بدان معنی است که بیماران می‌توانند درمانی بهتر و نتایجی سریع‌تر داشته باشند و از عوارض جدی جلوگیری کنند. همچنین با استفاده از این ابزار می‌توان از استفاده غیرضروری آنتی‌بیوتیک‌ها جلوگیری کرد، چیزی که می‌تواند ما را در جنگ با مقاومت باکتریایی پیروز کند.

"یینگ‌فو لی" استاد بیوشیمی و علوم زیست پزشکی از محققان این مطالعه نیز گفت: این دستگاه به پزشکان امکان می‌دهد تا آنچه را که بر اساس مهارت و تجربه خود به آن مشکوک شده‌اند، صحت سنجی کنند.

در حال حاضر این آزمایش در تشخیص عفونت‌های مجاری ادراری از نمونه‌های بالینی واقعی استفاده می‌کند، اما تیم تحقیقاتی در تلاش است تا آن را برای شناسایی سایر اشکال باکتری‌ها نیز بهینه کند.

محققان قصد دارند از این آزمایش برای تشخیص سریع ویروس‌ها از جمله ویروس عامل کووید-19 و همچنین برای تشخیص نشانگرهای سرطان استفاده کنند.

این فناوری جدید مبتنی بر دی‌ان‌ای از یک دستگاه دستی تقریباً به اندازه یک درگاه یواس‌بی استفاده می‌کند که دارای یک ریز تراشه است که می‌تواند قطرات مایع بدن مانند خون، ادرار یا بزاق را با استفاده از مولکول‌هایی که می‌توانند پروتئین خاص نشان‌دهنده یک عفونت را تشخیص دهند، تجزیه و تحلیل کند. این دستگاه سپس به تلفن هوشمند متصل می‌شود و نتایج را نشان می‌دهد.

این اختراع جدید نه تنها مبتکرانه است، بلکه بسیار فشرده و کوچک نیز هست و می‌تواند در هر جایی، مخصوصاً در مواردی که دسترسی به آزمایشگاه محدود است یا وجود ندارد، مورد استفاده قرار گیرد.

"لی" گفت: ما به عنوان دانشمند می‌خواهیم همه چیز را ممکن کنیم. ما از اصول مختلف علمی و مهندسی آگاهی داریم و وقتی آنها را برای کمک به مردم در کنار هم قرار می‌دهیم، احساس خاصی دارد. داشتن شانس تأثیرگذاری بر جامعه دلیل این است که ما همه این کارها را انجام می‌دهیم.

"ریچا پاندی" از دیگر محققان این تحقیقات نیز گفت: من فکر می‌کنم این فناوری گامی در جهت دموکراتیک سازی تشخیص و مدیریت بیماری‌ها است. این فناوری همان است که می‌تواند در هر کجای دنیا که نیاز به آزمایش و آزمایشگاه است، به عنوان جایگزین مورد استفاده قرار گیرد.

این مطالعه در مجله Nature Chemistry منتشر شده است.