ربیعی: فروپاشی برجام گمانهزنی رسانهای است
سخنگوی دولت گفت: ما هم این گمانه زنی های رسانه ای ( فروپاشی برحام) را شنیدیم ولی تا پیش از ارتکاب احتمالی چنین اشتباه بزرگی قصد نداریم بطور جدی درباره آن موضع بگیریم.
علی ربیعی سخنگوی دولت در نشست هفتگی که به صورت مکتوب به سوالات رسانه ها پاسخ داده با بیان در هفتههای اخیر، موضوع تغییر دولت و انتقال قدرت را نیز در پیش داریم، گفت: مجموعه این موارد ایجاب میکند تا ما بیش از هر دورهای، با هوشمندی همگانی و همدلی ملی بتوانیم این دوره را پشت سر بگذاریم و بتوانیم فردایی بهتر را برای ایران ترسیم نماییم.
وی افزود: دولت همه توان خود را تا آخرین ساعات کاری به کار خواهد گرفت تا دولتِ آینده بتواند با آرامش، ماههای آغازین فعالیت خود را شروع کند. در این میان همه ما ایرانیان، چه آنان که به رئیسجمهور منتخب رای دادهاند و چه آنها که رای ندادهاند، ضمن درک شرایط موجود و مشکلات تحمیلشده ناشی از تحریم و کرونا به ملت و دولت، به عنوان یک وظیفه ملی، باید همدلانه و با صبوری گام بردارند تا جامعه در آرامش از این مقطع عبور کند.
وی درباره کرونا، واکسن کرونا و تحریم نیز گفت: کماکان با امیدها و بیم های زیادی در مقابله با کرونا مواجه هستیم. لازمه موفقیت ما در مبارزه با ویروس کرونا ، رفتار معطوف به سلامت توسط همه آحاد جامعه، از سطح فرد تا نهادهای مختلف و همچنین اجرای برنامه واکسیناسیون با گسترش تولید واکسن میباشد.
سخنگوی دولت تصریح کرد: سیاست گذاری سلامت در این زمینه، چند عرصه دارد که اگر برنامهریزی و حرکت همزمان در هر دو عرصه بطور توامان انجام بشود، موفق خواهد بود. «کنش معطوف به سلامت مردم و جامعه » و «برنامهریزی برای ایمنسازی جامعه و «مبارزه با کرونا» سه عرصه مهم حوزه سلامت و مقابله با گسترش ویروس کووید 19 است که در کنار سیاستگذاری اقتصادی و اجتماعی، میتواند موجب پیروزی در مبارزه با کرونا باشد.
وی با بیان اینکه دولت تمام تلاش خود را برای خرید واکسن به عمل آورد و با وجود اینکه هیچ کشوری در دنیا شبیه ایران نیست که با موانع خرید واکسن مواجه شده باشد، اظهار داشت: اما تاکنون برغم همه مشکلاتی که مردم، بخشی از آنها را خبر دارند، واکسن وارد کشورمان شده و این روند در هفتههای اخیر، سرعت بیشتری یافته است. خوشبختانه ظرفیت شبکه بهداشتی کشور برای واکسیناسیون فراتر از 500 تا600 هزار دوز در روز رسیده است.
وی گفت: فعلا رکورد 424 هزار واکسن در روز ثبت شده که امیدواریم مردم عزیز بر اساس اطلاعیه های صادره وزارت بهداشت اقدام به ثبت نام نمایند که بااین اتفاق در روزهای آتی سرعت واکسیناسیون هم افزایش پیدا خواهد کرد. خوشبختانه فراهم و دسترسی فعلی به واکسن مطلوب هست چنانکه ما واکسن حتی برای دوز دوم و تکمیل واکسیناسیون گروه های سنی اعلام شده از هم اکنون موجود هست و فراخوان ثبت نام برای واکسیناسیون بیماریهای زمینه ای و بیماران صعب العلاج و خاص که تاکنون واکسینه نشده اند نیز بزودی صادر خواهد شد.
سخنگوی دولت در پاسخ به این سوال که طی روزهای اخیر گزارشهایی مبنی بر فروپاشی برجام براساس تصمیم رئیسجمهور آمریکا برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران و جلوگیری از صادرات نفت ایران به چین منتشر میشود، دولت هم رسما مذاکرات وین را به دولت آقای رییسی واگذار کرد. آیا آمریکا دستور کار مذاکرات جامعتر از برجام را در ارتباط با دولت ایران پیش کشیده است و راهبرد احیای برجام با تغییر دولت دوازدهم تغییر خواهد کرد؟ گفت: ما هم این گمانه زنی های رسانه ای را شنیدیم ولی تا پیش از ارتکاب احتمالی چنین اشتباه بزرگی قصد نداریم بطور جدی درباره آن موضع بگیریم.
وی افزود: بطور کلی، طی سالهای گذشته باید به روشنی ثابت شده باشد که هر سطحی از تحریم علیه ایران محکوم به شکست است و هیچ تحریم تازهای نمیتواند به نتیجه ای فراتر از تکرار شکست های پیشین دست پیدا کند. بنابراین ما امیدواریم که دولت آمریکا به خوبی درس های دولت گذشته را آموخته باشد و به دام تحلیل ها و برداشت های نادرست و مخرب نیفتد.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: ما همچنان به بازگشت همه طرف ها به تعهداتشان در برجام مطابق با نص توافق بدون کم و کاست پایبندیم و بنا نداریم که هیچ مسئله دیگری را به مذاکره بگذاریم. تا وقتی آمریکا و دیگر اعضای 1+4 به تمامی تعهدات خود در برجام عمل نکرده اند، صحبت و حتی فکر کردن درباره مذاکراتی فراتر از آن بی معنی است. این رویکرد اصولی و مبنایی جمهوری اسلامی ایران و مستظهر به اسناد بالادستی نظام بوده و با تغییر دولت ها تغییر نخواهد کرد. البته دولت سیزدهم این اختیار قانونی را خواهد داشت که به شیوه منحصر به خود به مسئله، ابزارها و شیوه های دیپلماسی و تحقق اهداف مسامحه ناپذیر ملی نگاه کند. دولت دوازدهم تمام مسئولیت خود را برای لغو تحریم ها در مذاکرات به سرانجام رسانده است و اگر محدودیت های غیرضروری اعمال شده در قانون مذکور نبود، امروز شاهد نتیجه متفاوتی می بودیم.
ربیعی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه مقام معظم رهبری در سخنان اخیرشان گلایه ای از رعایت نشدن توصیههای متعدد قبلی درباره آب خوزستان و فاضلاب اهواز داشتند و تاکید داشتند اگر آن توصیهها مورد توجه قرار میگرفت مسلماً این وضع ایجاد نمیشد؛ از طرفی ایشان در سال 98 با اختصاص 4 هزار میلیارد از صندوق توسعه برای حل مشکل فاضلاب اهواز موافقت کردند. بفرمائید که دولت چه توجیهی برای غفلت از توصیه های رهبری نسبت به خوزستان و بروز اوضاع فعلی دارد؟ گفت: خوزستان به طور ویژه مورد توجه و تاکید دولت قرار داشته و سهم اختصاص منابع استان هم نسبت به استان های دیگر، بیشتر بوده است.
وی افزود: پروژههای متعددی برای مبارزه با ریزگردها، مقابله با سیل و سیلابها، اصلاح اساسی خطوط برق خوزستان در این دولت انجام شد و مواردی از این قبیل، به طور ویژه در کنار طرح های دیگر دنبال شده است. ما دو طرح بزرگ درباره آب داشتیم که طی برنامهریزیهای صورتگرفته، قرار شد با فاینانس کشورهای خارجی، این طرحها اجرا شود. اما به خاطر تحریم با مشکل برخوردیم. لذا بنا شد از منابع صندوق ذخیره ارزی یا از سهم نفت، تامین بشود. در همین راستا، همان طور که در پاسخ به سوال ایرنا مطرح کردم، طرحی تصویب شد که بر مبنای آن 2 میلیارد و 200 میلیون یورو از درآمد نفت به خوزستان اختصاص مییابد که در مراحل تصمیم گیری نهایی است. بنابراین دولت در این زمینه، هیچ کوتاهی نداشته است و بخاطر عامل تحریم ، امکان فاینانس از ایران گرفته شد.
وی ادامه داد: باید همگان درباره این واقعیت صحبت کنیم که استان با کاهش کسری 10 میلیارد متر مکعب بارش، یعنی با حدود 33 درصد کاهش آب مواجه شده است. این عدد بسیار بزرگی است. با این حال موضوع خشکسالی، قابل کنترل بود اگر کشتهای وسیعِ خارج از مقررات اعلامشده در استان و مصرف سه میلیارد مکعب آب بخاطر آن، صورت نمیگرفت.
سخنگوی دولت گفت: در حال حاضر از 28 شهر استان، فقط 17 شهر ،موافقنامه سازمان برنامه و بودجه را اخذ کردهاند. بعد از مصوبه دولت که در سال 95 صادر شد، در فروردین 96 منابع خوبی برای اجرای آن طرحها داده شد اما با خروج آمریکا از برجام و اجرای تحریمها، متاسفانه این روند متوقف شد. در همان مدت کوتاه اجرای برجام، تصفیهخانه شرق اهواز با هزینه 40 میلیون یورو افتتاح شد اما برای ادامه پروژه ، به مشکلات مالی برای تایید فاینانس پروژه برخوردیم. اینک نیز برای رفع مشکل فعلی آب خوزستان، تصمیم گرفته شد که 160 متر مکعب بر ثانیه، آب از سد کرخه خارج بشود.