به گزارش موبوایران، در شرایطی که به زودی نسخه دوازدهم اندروید برای بسیاری از تلفنهای هوشمند از راه میرسد هنوز هم بسیاری از مردم تصور میکنند این سیستم عامل امنیت لازم را ندارد. آیا این ادعا درست است؟
وقتی نخستین نسخههای سیستم عامل اندروید معرفی شد، به نظر میرسید گوگل از سیستم عامل پایداری رونمایی نکرده است. به همین دلیل بسیاری از کاربران سیستم عامل آیاواس در تلفنهای هوشمند اپل که رقیب اندروید لقب میگرفت مدعی میشدند که اندروید از امنیت کافی برخوردار نیست.
واقعیت آن است که این مشکل در این سیستم عامل وجود داشت. نسخههای ابتدایی اندروید فاقد امنیت لازم بود. از آنجایی که هسته اصلی سیستم عامل اندروید در جریان شخصیسازی این سیستم عامل توسط تولیدکنندگان گوناگون تغییر پیدا میکرد، انتشار یک بروزرسانی همهگیر برای اندروید دشوار بود.
در حالی که ده سال پیش اگر یک شکاف امنیتی در سیستم عامل آیاواس میتوانست با یک بروزرسانی سریع توسط اپل برای همیشه بسته شود، حل مشکلات امنیتی اندروید هم زمان زیادی نیاز داشت. اما امروزه شرایط تغییر پیدا کرده است.
تلفنهای قدرتمند اندرویدی میتوانند تا چهار سال بروزرسانیهای امنیتی دریافت کنند و اندروید هم به سیستم عامل مطمئنتری تبدیل شده که نگرانیها را کاهش میدهد. این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که هر سال صدها تلفن هوشمند مبتنی بر اندروید ساخته میشوند؛ بنابراین اندروید سیستم عامل ناامنی نیست. اما گوگل چگونه موفق شد این سیستم عامل را به یک نمونه امن و ارزشمند تبدیل کند؟
سرویسهای گوگل
امروزه تلفنهای هوشمندی مبتنی بر اندرویدی که در همه کشورهای جهان به جز چین فروخته میشوند از سرویسهای گوگل یاری میگیرند. این سرویسها بسیار متنوع هستند؛ از قابلیت ارسال نامه الکترونیکی به لطف جیمیل تا مسیریابی به لطف گوگل مپس. اما سرویسهای جذاب گوگل کارکرد دیگری هم دارند.
این سرویسها امنیت بیشتری برای تلفنهای هوشمند اندرویدی به ارمغان میآورند. امروزه هفت نسخه سیستم عامل اندروید از آخرین بروزرسانیهای سیستم عامل اندروید پشتیبانی میکنند. به عبارت دیگر تنها تلفنهای مبتنی بر اندروید ۴ و نسخههای قبلتر از آن هستند که جدیدترین نسخه سرویسهای گوگل را پشتیبانی نمیکنند.
سرویس گوگل پلی پروتکت را باید مهمترین سرویس گوگل در مسیر حفظ و بازیابی امنیت سیستم عامل اندروید دانست. این سرویس که به صورت ویژه روی اپلیکیشن گوگل پلی قرار دارد، صحت نرم افزارهای اندرویدی را بررسی میکند و وضعیت امنیتی آنها را هم واکاوی میکند تا از ایمنبودن این اپلیکیشنها اطمینان حاصل پیدا کرده و امنیت بیشتری برای کاربر به همراه داشته باشد.
سیستم عاملی که غیرمتمرکز میشود
آنچه امروز به عنوان سیستم عامل اندروید شناخته میشود با آنچه این سیستم عامل در ده سال پیش وجود داشت بسیار متفاوت به نظر میرسد. سالها پیش اندروید یک سیستم عامل یکپارچه و یکدست بود که انتشار بروزرسانی برای آن امری دشوار به نظر میرسید. اما در سالهای اخیر تغییرات بسیاری در اندروید ایجاد شده است.
گوگل در ابتدا تلاش کرد تا بروزرسانی اپلیکیشنهای اندرویدی را از طریق فروشگاه آنلاین این سیستم عامل آسانتر کند. سپس در اندروید ۸ نوبت به یکی از کلیدیترین تصمیمهای گوگل رسید. آنها موفق شدند اندروید را به یک سیستم عامل غیرمتمرکز تبدیل کنند که انتشار بروزرسانی برای بخشهای مختلف آن آسانتر از قبل باشد.
غیرمتمرکزسازی اندروید در نسخههای پس از اندروید ۸ هم ادامه پیدا کرد و این سیستم عامل در اندروید ۱۲ که به زودی منتشر میشود هم تغییرات بسیاری در این زمینه دارد. اندروید به لطف آن که به مرور به یک سیستم عامل کالا غیرمتمرکز تبدیل شده حالا امنیت بیشتری نسبت به قبل دارد و بسیار جذاب به نظر میرسد.
بروزرسانیهای امنیتی
وقتی در سال ۲۰۱۵ یک باگ امنیتی باعث شد کدهای مخرب تنها از طریق ویدیوها و موسیقیها به سیستم عامل اندروید نفوذ کنند، گوگل برای مدیریت این باگ بزرگ که حیثیت اندروید را زیر سوال برده بود واقعا در تنگنا قرار گرفته بود.
اما امروزه نهتنها احتمال نفوذ چنین بدافزارهایی به اندروید تقریبا غیرممکن شده بلکه در صورت رخدادن این مسئله هم گوگل میتواند به خوبی آن را مدیریت کند. امروز بروزسانیهای امنیتی به یکی از ستونهای اصلی توسعه اندروید تبدیل شدهاند و هر ماه بسیاری از تلفنهای هوشمند اندرویدی به این بروزرسانیها دست پیدا میکنند.
همه چیز درباره سیستم عامل هارمونی: جدیترین رقیب اندروید از راه رسید
گوگل از سال ۲۰۱۸ قوانینی را تصویب کرد که براساس آنها تولیدکنندگان تلفنهای هوشمند باید برخی از ضوابط این شرکت را بپذیرند تا تلفنهای هوشمندی که مبتنی بر اندروید تولید میکنند از سرویسهای گوگل یاری بگیرند.
یکی از این شرایط آن است که تولیدکننده باید برای دو سال بروزرسانیهای امنیتی را برای تلفنهای هوشمند خود منتشر کند. در این میان برخی از تولیدکنندگان مانند سامسونگ برای حمایت بیشتر از کاربران خود حتی بازه زمانی انتشار بروزرسانیهای اندروید را به چهار سال هم رساندهاند.
یک سیستم عامل امن
امروزه دیگر اندروید یک سیستم عامل ناامن نیست. حتی در برخی موارد باید پذیرفت که سیستم عامل گوگل در مقایسه با سیستم عامل آیاواس که توسط اپل معرفی شده هم عملکرد بهتری دارد و در بسیاری از موارد امنتر به نظر میرسد. دلیل اصلی رشدهای اندروید و تبدیلشدن آن به یک سیستم عامل امن را باید تلاشهای گوگل دانست.
این سیستم عامل در ده سال اخیر رشدهای عظیمی داشته و حالا به محبوبترین سیستم عامل میان تلفنهای هوشمند تبدیل شده است. شاید به همین دلیل باشد که اندروید را باید یکی از بهترین سیستم عاملهای تاریخ نرم افزار هم دانست؛ بنابراین امروز دیگر نیازی به نگرانی درباره ناامنیهای مرتبط با اندروید نیست.
اگر از کاربران این سیستم عامل هستید بدون هیچ نگرانی از کاربردهای جذاب آن یاری بگیرید. این سیستم عامل میتواند هر کاربری را تحت تاثیر قرار دهد و ویژگیهای جذاب آن همواره کاربردی بوده است.