وزیر خارجه رژیم صهیونیستی: برجام جایگزین دیگری ندارد
وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در مراکش تصریح کرد که توافق هستهای برجام جایگزین دیگری ندارد.
به گزارش سایت طلا،«یائیر لاپید»، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی روز پنجشنبه تصریح کرد که توافق هستهای برجام جایگزین دیگری ندارد.
لاپید که در مراکش حضور داشت گفت: «من جزو طرفداران این توافق (برجام) نیستم و فکر میکنم که توافق صحیحی نیست. همواره این را گفتهام و اینجا هم میگویم که مسئله فقط این است که من جایگزینی برای آن نمیبینم.»
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی خاطرنشان کرد که در سطح بینالمللی فرض بر این بود که قبل از روی کار آمدن «ابراهیم رئیسی»، رئیسجمهور جدید ایران، توافق بر سر برجام حاصل خواهد شد.
وی همچنین با تکرار اتهامات اثباتنشده گفت که اسرائیل به طور منظم با آمریکا و دیگر شریکانش در دنیا درباره روشهای جلوگیری از پیشرفت برنامه هستهای ایران در تماس است.
اظهارات وزیر خارجه رژیم صهیونیستی درباره اینکه برجام جایگزین ندارد احتمالاً از سوی برخی از تحلیلگران تازهترین نشانه از تغییر خط مشی تلآویو با واشنگتن در خصوص پرونده برنامه هستهای ایران دیده خواهد شد.
این دسته از تحلیلگران معتقدند کابینه جدید رژیم صهیونیستی قصد دارد بر خلاف کابینه «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر سابق این رژیم از علنی کردن اختلافات با آمریکا در خصوص ایران بپرهیزد.
«بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی در زمانی که در قدرت بود تلاشهای زیادی برای بر هم زدن برجام انجام داد و از جمله «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا را به خروج از آن ترغیب کرد. او بارها تأکید کرد که ترامپ با تشویق وی از برجام خارج شده و سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را در پیش گرفته است.
ترامپ و نتانیاهو امیدوار بودند فشار حداکثری بتواند ایران را به حضور در پای میز مذاکره برای گفتوگو بر سر توافقی جدید به جای برجام مجاب کند. این سیاست، به شکست منجر شد.
این در حالی است که گروه دیگری از تحلیلگران پیش از این اختلافات ابرازشده از سوی مقامهای آمریکا و رژیم صهیونیستی در خصوص ایران را بخشی از تقسیم کار میان دو طرف در راستای بازی «پلیس خوب-پلیس بد» برای گرفتن امتیازات حداکثری از ایران در مذاکرات هستهای میدانند.
اظهارات یائیر لاپید بعد از سفر هیأتی از سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به فلسطین اشغالی و رایزنی آنها با مقامهای امنیتی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی درباره ایران و برجام منتشر شده است.
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» امروز پنجشنبه به نقل از مقامهای رژیم صهیونیستی گزارش کرده بود اعضای هیأت آمریکایی به ریاست «ویلیام برنز» رئیس سازمان سیا در دیدار با همتایان صهیونیست خود گفتهاند که فکر نمیکنند که برجام احیا شود.
هاآرتص در مقدمه گزارش خود نوشت که هیأت آمریکایی در دیدار با همتایان اسرائیلی خود گفتهاند که فکر نمیکنند که مذاکرات وین درباره احیای برجام به بازگشت جمهوری اسلامی ایران به توافق هستهای منتهی شود.
طبق این گزارش، مقامهای صهیونیستی آگاه از جزئیات مذاکرات وین روز گذشته (چهارشنبه) گفتند که مقامهای آمریکایی که به ریاست رئیس سیا به فلسطین اشغالی سفر کردهاند بر این باورند که احتمال بازگشت ایران به توافق هستهای ۲۰۱۵ موسوم به برجام اندک است.
اخیراً اخباری از برخی توافقات پشتپرده میان مقامهای رژیم صهیونیستی و آمریکا برای همکاری علیه ایران به رسانهها درز کرده است.
به عنوان مثال، چند ماه پیش خبرگزاری رویترز به نقل از برخی منابع مطلع گزارش داد دولت آمریکا به منظور انجام هماهنگیهای بیشتر با رژیم صهیونیستی در خصوص مذاکرات وین، به دنبال به تأخیر انداختن زمان برگزاری دور هفتم این مذاکرات است.
رویترز نوشته کابینه جدید اسرائیل قصد دارد برای رایزنی درباره روشهای اجرای بهتر «برنامه جامع اقدام مشترک» و تحریمهایی که بایستی علیه ایران حفظ شوند گروهی از متخصصان مسائل تحریمی را روانه واشنگتن کند.
علاوه بر این، پایگاه «اکسیوس» به نقل از مقامهای رژیم صهیونیستی گزارش داده بود تلآویو قصد دارد از طریق دیپلماسی بر رویکرد دولت آمریکا در قبال برنامه هستهای ایران اعمال نفوذ کند.
آمریکا و رژیم صهیونیستی علاوه بر این، کارگروه مشترکی برای هماهنگی سیاستهای ضد ایرانی خود تشکیل داده و در چارچوب آن به توافقاتی دست پیدا کردهاند.
ریاست این کارگره را مشاوران امنیت داخلی دو طرف یعنی «جیک سالیوان» از طرف آمریکا و «مئیر بنشابات» از طرف رژیم صهیونیستی به عهده دارند. مقامهای ارشد نهادهای امنیتی، دیپلماتیک و اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل در جلسات این کارگروه شرکت میکنند.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد.
علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
دولت «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند.
تا کنون ۶ دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرفهای برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پارهای اختلافات کماکان باقی است.
یکی از زمینههای اختلاف در این مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریمهایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت بایدن اعلام کرده هیچگونه ضمانتی نمیتواند درباره عدم خروج دوباره دولتهای بعدی آمریکا از برجام بدهد.
مضاف بر این، مقامهای دولت آمریکا پیش از این تصریح کردهاند که قصد دارند از ورود به برجام به عنوان «سکویی» جهت پرداختن به سایر اختلافات از جمله مسائل موشکی و منطقهای استفاده کنند.
اخیراً مقام معظم رهبری در جلسهای تأکید کردند آمریکاییها خواستن گنجاندن بندی در توافق هستهای برجام برای ملزم کردن ایران به گفتوگو بر سر مسائل موشکی و منطقهای هستند.
رهبر انقلاب اسلامی در آخرین دیدار با دولت دوازدهم خاطرنشان کردند: «آمریکاییها در زبان و وعده میگویند تحریمها را بر میداریم اما تحریمها را برنداشتند و برنمیدارند، ضمن آنکه شرط هم میگذارند و میگویند که باید در همین توافق جملهای بگنجانید که بعداً درباره برخی موضوعات صحبت شود و گرنه توافقی نخواهیم داشت.»
حضرت آیتالله خامنهای گفتند: «آنها میخواهند با گذاشتن این جمله، بهانهای برای دخالتهای بعدی خود درباره اصل برجام و مسائل موشکی و منطقهای فراهم کنند و اگر ایران حاضر به بحث درباره آنها نشود بگویند توافق را نقض کردهاید و توافق، بیتوافق.»
جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریمها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستیآزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.