سایت خبری طلا

رم دو کاناله چیست و چه تأثیری بر عملکرد کامپیوتر دارد؟

منبع: دیجی مگ


در بسیاری از راهنماهای مربوط به راه‌اندازی کامپیوتر، معمولا استفاده از حالت دو کاناله برای رم توصیه می‌شود. اما رم دو کاناله چیست، چه تفاوتی با سایر رم‌ها دارد و چه مزایایی برای کامپیوتر به ارمغان می‌آورد؟


به گزارش موبوایران، در بسیاری از راهنماهای مربوط به راه‌اندازی کامپیوتر، معمولا استفاده از حالت دو کاناله برای رم توصیه می‌شود. اما رم دو کاناله چیست، چه تفاوتی با سایر رم‌ها دارد و چه مزایایی برای کامپیوتر به ارمغان می‌آورد؟ اگر می‌خواهید به پاسخ این سؤال‌ها دست پیدا کنید، ادامه‌ی این مطلب را بخوانید.

رم دو کاناله چیست؟

برای توضیح رم دو کاناله، باید نحوه‌ی عملکرد حافظه دسترسی تصادفی (یا همان رم) را توضیح دهیم. حافظه‌ی رم به زبان بسیار ساده حافظه‌ی کوتاه‌مدت سیستم برای انواع و اقسام فایل‌ها و برنامه‌ها محسوب می‌شود. به‌عنوان مثال اگر مرورگر وب را باز کرده‌اید، داده‌های مربوط به سایت‌های مختلف در حافظه‌های رم قرار می‌گیرند. بنابراین، داشتن رم بیشتر به شما این امکان را می‌دهد که برنامه‌های بیشتری را به طور همزمان باز نگه دارید بدون اینکه سرعت سیستم کاهش پیدا کند.

این داده‌ها از طریق کانال‌های حافظه در اختیار پردازنده قرار می‌گیرند. این کانال‌های حافظه راه‌های ارتباطی هستند که به سیستم اجازه می‌دهند به داده‌های موقتی ذخیره شده در حافظه رم دسترسی پیدا کنند. به همین خاطر هرچقدر تعداد این کانال‌ها بیشتر باشد، سیستم با سرعت بیشتری می‌تواند به این داده‌ها برسد.

حالت دو کاناله هم همان‌طور که از نامش پیداست، از دو کانال حافظه برای افزایش سرعت انتقال بین رم و پردازنده استفاده می‌کند. در حالت دو کاناله، دو رم به طور هم‌زمان با کانال‌های جداگانه با سیستم ارتباط برقرار می‌کنند و همین فرایند سرعت اجرای برنامه‌ها را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد.

در نتیجه بهره‌گیری از حالت دو کاناله فارغ از ظرفیت رم، عملکرد سیستم را به طور محسوسی بهبود می‌بخشد. به‌عنوان مثال، در بیشتر اوقات اگر از دو رم ۴ گیگابایتی در حالت دو کاناله استفاده کنید، معمولا عملکرد آن‌ها بهتر از یک رم ۸ گیگابایتی در حالت تک کاناله خواهد بود.

انتخاب رم دو کاناله

بهره‌گیری از حالت دو کاناله بستگی به مادربرد سیستم شما دارد. برای استفاده از این حالت، مادربرد باید حداقل دارای دو اسلات رم با قابلیت پشتیبانی از این مشخصه باشد. خوشبختانه اکثر مادربردهای عرضه شده طی سال‌های اخیر از این مشخصه پشتیبانی می‌کنند و بسیاری از آن‌ها با استفاده از اسلات‌های رنگی کار کاربران را برای قرار دادن رم در جای موردنظر راحت‌تر کرده‌اند.

اگر یک مادربرد بیش از دو اسلات داشته باشد، معمولا به صورت جفت‌های دو کاناله هستند. به‌عنوان مثال، ۴ اسلات موجود در مادربرد دارای دو رنگ متفاوت هستند که باید هر دو رم خود را در اسلات هم‌رنگ قرار دهید.

برای خرید دو رم به منظور بهره‌گیری از حالت دو کاناله، برند و نام شرکت سازنده اهمیت خیلی زیادی ندارد و در این زمینه باید به نکات دیگری توجه بیشتری نشان بدهید. روی هم رفته برای اینکه با بهترین عملکرد ممکن روبه‌رو شوید، بهتر است هر دو حافظه از نظر ظرفیت، سرعت و میزان تاخیر یکسان باشند. برای به حداقل رساندن سردرگمی، بهتر است جفت رم‌های ارائه شده را از یک شرکت خریداری کنید تا از مشابه بودن ویژگی‌های آن‌ها خیالتان راحت باشد.

رم چهار کاناله

وقتی که استفاده از دو کانال به جای یک کانال منجر به بهبود عملکرد می‌شود، پس بهره‌گیری از کانال‌های بیشتر هم بر عملکرد سیستم تأثیرگذار خواهد بود. اگرچه استفاده از رم‌های سه کاناله و چهار کاناله عملکرد بهتری نسبت به حالت دو کاناله ارائه می‌کنند، اما تفاوت بین آن‌ها ممکن است به اندازه‌ی ارتقا از حالت تک کاناله به دو کاناله چشمگیر نباشد.

در حال حاضر، فقط تنها محدودی از پردازنده‌ها و مادربردهای رده‌بالا از حالت سه کاناله و چهار کاناله پشتیبانی می‌کنند. برای بررسی این موضوع، باید مشخصات و ویژگی‌های پردازنده و مادربرد سیستم خود را بررسی کنید.

ارتقا برای لپ‌تاپ

مانند کامپیوترهای دسکتاپ، استفاده از رم‌های دو کاناله عملکرد لپ‌تاپ‌ها را هم به طور قابل‌توجهی بهبود می‌بخشد. در حال حاضر بیشتر لپ‌تاپ‌ها فقط با یک رم راهی بازار می‌شوند و اما بسیاری از آن‌ها دارای یک اسلات خالی رم هستند که استفاده از حالت دو کاناله را امکان‌پذیر می‌کند. اگر فکر می‌کنید بعد از باز کردن برنامه‌های متعدد سیستم شما کند می‌شود، افزایش ظرفیت رم و استفاده از حالت دو کاناله می‌تواند یک روش راحت و مقرون‌به‌صرفه برای بهبود عملکرد لپ‌تاپ شما باشد.

رم‌های لپ‌تاپ‌ها بسیار کوچک‌تر از رم‌های مختص سیستم‌های دسکتاپ هستند. همچنین در بسیاری از لپ‌تاپ‌ها بدون نیاز به باز کردن کامل بدنه می‌توانید رم را تعویض کنید زیرا در بخش پایینی بسیاری از لپ‌تاپ‌ها یک بخش جداگانه برای تعویض رم دیده می‌شود که فقط کافی است این بخش را باز کنید. روی هم رفته در این زمینه آموزش‌های زیادی وجود دارد و بهتر است آموزش‌های مرتبط با مدل لپ‌تاپ خود را بررسی کنید تا حین انجام این کار با مشکلی مواجه نشوید.

برای اطمینان بابت سازگاری، توصیه می‌کنیم مدل، ظرفیت و سرعت رم موجود در لپ‌تاپ خود را پیدا کنید تا برای ارتقا، یک رم مشابه آن را بخرید. یک راهکار دیگر هم این است که رم موجود را بیرون بیاورید و از دو رم جدید برای لپ‌تاپ خود استفاده کنید. البته این توصیه در حالتی کارساز خواهد بود که رم قابل تعویض باشد زیرا در برخی لپ‌تاپ‌ها امکان تعویض رم وجود ندارد.