به گزارش موبوایران، کرهجنوبی در نهایت توانست اقدامی را که بسیاری از کشورها امیدوارند بتوانند در قبال اپل و گوگل انجام دهند، به سرانجام برساند. این کشور با تصویب قانونی، دو غول فناوری آمریکایی را ملزم کرد به کاربران اجازه دهند تا از سایر پلتفرمها هم برای پرداخت در اپ استور و پلی استور استفاده کنند.
اپل و گوگل هر یک تا بیش از ۳۰ درصد از خریدهای درون برنامهای انجام شده از طریق اکوسیستم خود سود کسب میکنند. در آمریکا و بسیاری از کشورهای دیگر، این دو کمپانی از کاربران میخواهند تا برای خرید درون برنامهای از پلتفرمهای احتصاصی خودشان استفاده کنند.
البته بهتازگی اپل به تغییر این روند اقدام کرده و به توسعهدهندگان اجازه داده است پلتفرمهای جایگزین را در اختیار کاربران اپلیکیشنهای خود بگذارند تا از این راه سود بیشتری از خریدهای درون برنامهای اپهای خود کسب کنند.
مدتی قبل، قوانین این شرکت توسط اپیک گیمز زیر پا گذاشته شد که پیامد آن دعوای حقوقی اپل و اپیک گیمز و حذف بازی فورتنایت از هر دو فروشگاه اپ استور و پلی استور گوگل بود. اکنون این دو شرکت به ایجاد فضای غیر رقابتی در فروشگاههای خود متهم شدهاند.
علاوه بر شکایت اپیک گیمز از اپل و گوگل، هر دو مجلس نمایندگان و سنای آمریکا هم بررسی ماهیت ضد رقابتی این دو فروشگاه نرم افزاری را آغاز کردهاند. هر دو نهاد «قانون بازار باز اپلیکیشنها» را برای تصویب ارسال کردهاند.
طبق اطلاعرسانی انجام شده از سوی دفتر سناتور ریچارد بلومنتال، یکی از نویسندگان این لایحه، هدف از تصویب آن «ایجاد قوانین منصفانه، روشن و لازم الاجرا برای حمایت از رقابت و تقویت حمایت از مصرف کنندگان در بازار اپلیکیشنها» خواهد بود.
قانون مشابهی که در کرهی جنوبی هم مطرح شده است، هنوز به امضای مون جائه این، رئیس جهمور این کشور، نیاز دارد تا رسما به یک قانون در کره تبدیل شود. البته با توجه به اینکه حزب رئیس جمهور یکی از اولین احزاب مطرح کنندهی این طرح بود، احتمال امضای آن از سوی او زیاد است.
قانون کرهایها اپل و گوگل را از اجبار کاربران به استفاده از سیستم پرداخت اختصاصی خودشان منع میکند. همچنین، از فروشگاههای نرم افزاری میخواهد با تاخیر در تایید اپها یا حذف آنها از مارکتپلیس خود، در صدد تلافی نباشند.
هر شرکتی که این قانون را زیر پا بگذارد، باید ۳۰ درصد از سود خود در کره را به عنوان جریمه پرداخت کند. پس از این که این لایجه دیروز توسط نهادهای مرجه تصویب شد؛ آلفابت به عنوان کمپانی مادر گوگل اعلام کرد که با کاهش ۳۰ درصد از درآمدش از پرداختهای درون برنامهای، به سیستم عامل اندروید این امکان را میدهد که آزاد باشد و به توسعهدهندگان هم اجازه میدهد به میلیاردها کاربر اندروید دسترسی پیدا کنند.
همچنین، گوگل دربارهی این اتفاق گفته است:ما روی سازگاری با این قانون، در حالی که یک الگو برای پشتیبانی از سیستم عامل و فروشگاه نرم افزاری با کیفیت باقی بمانیم، فکر خواهیم کرد.
در کرهی جنوبی، در میان رسانهها و قانونگذاران از این قانون با عنوان «قانون جلوگیری از سوء استفاده گوگل از قدرت» یاد میشود. وُن سه هُوا، یکی از مدیران اتحادیه شرکتهای اینترنتی کره، این قانون را یک گام شگفت انگیر و رو به جلو در ایجاد اکوسیستمی منصفانهتر برای بازار اپلیکیشنها میداند.
بازار فروش اپلیکیشنها یک بازار بسیار پرسود است. از حدود ۲۷۴/۵ میلیارد دلار درآمد اپل در سال مالی گذشتهی این شرکت، مبلغ ۵۳/۸ میلیارد دلار یا ۲۰ درصد از آن از طریق اپ استور کسب شده است.
درآمد گوگل هم در مدت مشابه حدود ۱۸۲/۵ میلیارد دلار بود که حدود ۲۱/۷ میلیارد دلار یا ۱۱/۹ درصد از آن از طریق بخشی با عنوان «سایر» کسب شده که این بخش پلی استور را هم شامل میشود. درآمد بیشتر اپل از اپلیکیشنها در حالی است که تعداد دانلود اپها در اکوسیستم گوگل بیشتر است!
آیا قانون تصویب شده در کرهیجنوبی میتواند در سایر کشورها هم فراگیر شود؟
طبق اعلام App Annie، فروشگاه نرم افزاری گوگل در سهماههی دوم سال جاری میلادی ۷۵ درصد از دانلود اپلیکیشنها در سراسر جهان را به خود اختصاص داده است. در همین زمان، اپ استور ۶۵ درصد از مبلغ پرداختی کاربران برای خرید اپها را تصاحب کرده است.
یو بیونگ جون، استاد تجارت دانشگاه ملی سئول، در مصاحبهای اعلام کرده است: تصمیم کره منعکس کنندهی یک ترند وسیعتر است که گامی برای قانونمند کردن کسبوکار مبتنی بر پلتفرمهای فناورانهای است که بهدلیل قدرت بسیار زیادشان مورد انتقاد بودهاند.
هر دو شرکت آمریکایی سال گذشته تغییرات بزرگی را اعمال کردند. اپل حق کمیسیون خود از توسعهدهندگانی که کمتر از یک میلیون دلار از اپ استور درآمد داشتند را از ۳۰ درصد به ۱۵ درصد کاهش داد.
گوگل هم سال قبل این حق را برای توسعهدهندگانی که اولین درآمد یک میلیون دلاری خود را از طریق پلی استور کسب کردند، از ۳۰ درصد به ۱۵ درصد کاهش داد.
با توجه به این رخدادها، میتوان انتظار داشت در آینده کشورهای بیشتری به کرهی جنوبی و آمریکا بپیوندند تا در مقابل سیاستهای انحصار طلبانهی شرکتهای بزرگ فناوری بایستند و با تصویب قوانین اینچنینی از حقوق کاربران خود حفاظت کنند.