نوآوریهای سامسونگ و چالشهایی که برای گوگل و اندروید به وجود میآورند
سامسونگ با ایجاد نوآوریهای جذاب در ساعتهای هوشمند جدیدش و گوشیهای تاشوی خود، گوگل را به چالش کشیده و بهنوعی این شرکت را وادار کرده است برای سازگار کردن اندروید با گجتهای جدیدش، تلاش کند.
به گزارش موبوایران، سامسونگ با ایجاد نوآوریهای جذاب در ساعتهای هوشمند جدیدش و گوشیهای تاشوی خود، گوگل را به چالش کشیده و بهنوعی این شرکت را وادار کرده است برای سازگار کردن اندروید با گجتهای جدیدش، تلاش کند.
سامسونگ در رویداد آنپکد ۲۰۲۱ خود از گجتهای متنوعی رونمایی کرد که هر کدام از آنها برای علاقهمندان به گجتهای دیجیتال، جذاب هستند؛ از گلکسی زد فولد ۳ گرفته تا گلکسی واچ ۴. این دستگاهها در کنار سختافزار قدرتمند و کارآمد خود، نرمافزارهای کارآمدی هم دارند و در این رویداد سامسونگ سعی کرد روی نرمافزارهای این وسایل نیز مانور دهد و توجه افراد را به آنها جلب کند. در این نرمافزارها تجربه کاربری جدیدی ایجاد شده است که کار با گجتهای سامسونگ را لذتبخشتر میکند.
وارد کردن Wear OS به عصر جدید
سامسونگ تلاش میکند علاوه بر انجام اقدامات لازم برای گسترش بازاریابی و افزایش فروش، در هنگام عرضه جدیدترین محصولات خود به بازار، نرمافزارهای خود را نیز تا جای ممکن توسعه دهد و بهینهسازی کند؛ بهعنوان مثال دو ساعت هوشمند گلکسی واچ ۴ و گلکسی واچ ۴ کلاسیک، نخستین ساعتهای هوشمند کرهایها هستند که سامسونگ با مشارکت گوگل، سیستم عامل Wear OS 3 را برای آنها توسعه داده است.
گلکسی واچ ۴ همراه با سیستمعامل Wear OS 3
طراحی گلکسی واچ ۴ هم بهگونهای است که سختافزار و نرمافزار آن بهخوبی با یکدیگر هماهنگ شدهاند و به لطف هماهنگی این دو بخش بهراحتی میتوانید اپلیکیشنها را در بین دو قسمت نمایشگر جابجا کنید.
میتوان گفت گویا سامسونگ قصد دارد با انجام چنین اقداماتی در حوزه نرمافزار، رقابت سختی را با گوگل آغاز کند و اندروید را به چالش بکشد. به جرات میتوان گفت مشکلات زیادی بر سر راه روند پیشرفت و توسعه Wear OS تحت نظارت گوگل وجود داشته است و حتی پس از گذشت سالها توسعه این سیستمعامل، هنوز تجربه کاربری آن آنطور که باید، بهینهسازی نشده و بهبود نیافته است.
از سوی دیگر ساعتهای هوشمند سامسونگ فاقد ویژگیهای اصلی و ضروری موجود در رقبای اصلی این ساعتها، یعنی اپل واچها هستند. از میان نقاط ضعف ساعتهای هوشمند سامسونگ میتوان به عمر باتری ضعیف، رابط کاربری نهچندان کارآمد و عدم وجود ویژگیهای گجتهای پرچمدار سامسونگ در این ساعتها اشاره کرد. حتی بهروزرسانیهای نرمافزاری هم نتوانستهاند بسیاری از افراد را به خرید این ساعتهای هوشمند ترغیب کنند.
به همین دلیل اصلاً تعجببرانگیز نیست که برندهای مختلف ازجمله سامسونگ برای ساخت گجتهای پوشیدنی خود از سیستمعاملهای متفاوتی نسبت به سیستمعاملهای فعلی استفاده کنند. سیستمعامل یک ساعت هوشمند اهمیت زیادی دارد و به همین دلیل است که ساعت هوشمند گلکسی واچ ۳ علیرغم پشتیبانی از اپلیکیشنهای شخص ثالث (ساعتهای هوشمند دارای سیستمعامل Wear OS و اپل واچها از چنین اپلیکیشنهایی پشتیبانی میکنند)، جزو بهترین ساعتهای هوشمند برای علاقهمندان به اندروید باشند
سیستمعامل Wear OS 3 با هدف برطرف کردن مشکلات بلندمدت نرمافزاری ساعتهای هوشمند طراحی و ایجاد شده است و با اطمینان میتوان آن را سیستمعاملی بهینه نامید؛ زیرا در آن رابط کاربری ساعتهای هوشمند سامسونگ که بسیاری از افراد معتقدند بهترین رابط کاربری ساعتهای هوشمند است، با تنوع گسترده از اپلیکیشنهای گوگل و ویژگیهای کاربردی ساعتهای هوشمند Fitbit که جزو بهترین ساعتهای هوشمند به شمار میروند، با یکدیگر ترکیب شدند و در نهایت ساعت هوشمندی دارای این سیستمعامل، ساعت هوشمندی کامل و بدون نقص میشود و تمام انتظارات از یک ساعت هوشمند را برآورده میکند.
البته تا زمانی که گلکسی واچ ۴ مدتی توسط کاربران استفاده نشود و نظرات کاربران در مورد این ساعت هوشمند جدید سامسونگ بررسی شود، با قاطعیت نمیتوان در مورد میزان کارآمدبودن Wear OS 3 نظر داد. همچنین موفقیت یا عدم موفقیت این سیستمعامل در سالهای آینده به مشارکت یا عدم مشارکت گوگل در راستای بهینهسازی آن و انتشار نسخههای آپدیتشده آن بستگی دارد.
با انتشار Wear OS 3 این سؤال مطرح شده است که چرا گوگل پس از سالها مشارکت با شرکای خود، تازه اکنون به آنها اجازه داده ظاهر سیستمعامل وسایل پوشیدنی یا همان Wear OS را سفارشیسازی و مشکلات بزرگی مثل عمر باتری ضعیف این گجتها و عملکرد ضعیف اپلیکیشن آنها را برطرف کنند؛ در پاسخ به این سؤال میتوان اینگونه گفت که شاید مسئولان امر گوگل ورود به حوزه Wear OS را جزو اولویتهای خود نمیدانستند و حتی شاید نمیخواستند وارد این حوزه شوند.
به همین دلیل گوگل در سالهای گذشته برای رفع نقایص آن و بهینهسازی هرچه بهتر این سیستمعامل با سامسونگ مشارکت نکرده و اجازه نداده این برند کرهای با تیم توسعهدهندگان اپلیکیشنهای گسترده اندروید همکاری کند. چنانچه گوگل از سالها برای توسعه و پیشرفته Wear OS دست به سرمایهگذاری و مشارکت جدی میزد، قطعاً وضعیت کنونی Wear OS بهتر بود و در سالهای اخیر پیشرفت بیشتری داشت.
سازگاری اندروید و اپلیکیشنهای گوگل با گوشیهای تاشو
ایجاد و تعریف همبستگی میان ساعتهای هوشمند سامسونگ و گوشیهای گلکسی زد فولد ۳ و زد فلیپ ۳ کار چندان دشواری نیست. مسلماً سامسونگ با تولید و عرضه چنین گوشیهایی، انقلابی در حوزه گوشیهای اندروید ایجاد و توجه افراد زیادی را به این گوشیها جلب کرد.
سامسونگ برای هماهنگ کردن سختافزار و نرمافزار این گوشیها فعالیتهای پژوهشی زیادی انجام داده و قابلیتهای نرمافزاری مثل تقسیم نمایشگر به بخشهای مختلف و مشاهده همزمان محیط چند اپلیکیشن در پنجرههای مختلف در کنار هم (Multi View)، اجرای همزمان چند اپلیکیشن با یکدیگر (قابلیت مولتی تسکینگ) و نمایش تصویر بهصورت کاملاً هماهنگ و فراگیر در دو قسمت مجزای نمایشگر (seamless Immersive View) باعث میشود بتوانید از فضای بزرگ نمایشگر گلکسی زد فولد ۳ به بهترین شکل ممکن استفاده کنید و لذت ببرید.
ایجاد چنین قابلیتهای نرمافزاری برای گوشیهای تاشوی سامسونگ کاملاً ضروری است؛ اما مسلماً سامسونگ تنها میتواند اپلیکیشنهای خود و تعداد معدودی از اپلیکیشنهای شخص ثالث را ازلحاظ نرمافزاری برای استفاده در این گوشیها بهینهسازی کند.
خوشبختانه اندروید ۱۰ از قابلیت تغییر اندازه پنجره اپلیکیشنها، بهینهسازی نمایش محتوای اپلیکیشنها و تصاویر در قسمتهای اطراف لولا، بهینهسازی قابلیت نمایش محتوای سه اپلیکیشن یا بیشتر در پنجرههای مجزا در کنار یکدیگر پشتیبانی میکند؛ بنابراین گوگل اندروید را با دستگاههایی که نمایشگر آنها طراحی خاص و منحصربهفردی دارد، سازگارتر کرده و حتی تعدادی از اپلیکیشنهای خود مثل یوتیوب و Google Due را برای استفاده در گوشیهای دارای چند نمایشگر، بهینهسازی کرده است؛ جالب است بدانید که سامسونگ نیز در این فرایندها با گوگل مشارکت داشته و به توسعه اندروید کمک کرده است؛ البته متأسفانه در اندروید ۱۱ و ۱۲ اقدام خاصی برای افزایش سازگاری اندروید و اپلیکیشنهای آن با گوشیهای تاشو انجام نشده است.
اصلیترین دغدغههای گوگل در طراحی اندروید ۱۲ تغییر پوسته رابط کاربری، بهبود وضعیت نمایش و مدیریت نوتیفیکیشنها و افزودن ویژگیهای جدید مرتبط با حریم خصوصی است. گوگل مدت زیادی است که برای مشارکت با شرکای خود جهت افزوده شدن ویژگیهای موفق جدید به اندروید، متقاعد شده و بسترهای لازم برای تحقق این هدف را نیز فراهم کرده است؛ اما از سوی دیگر صبر کرده تا ببیند آیا ریسکی برای تولید دستگاههای مشابه کاملاً نوین و انقلابی وجود دارد یا خیر
سامسونگ در طراحی رابط کاربری گوشیهای تاشوی خود، به امکانپذیر کردن قابلیت تغییر اندازه یا قابلیت اجرای اپلیکیشنها در پنجرههای پشت سر هم برای ایجاد بهترین تجربه کاربری ممکن مورد انتظار کاربران این گوشیها اکتفا نکرده و تغییرات مثبت دیگری نیز در رابط کاربری این گوشیها ایجاد کرده است؛ مثلاً نوار وظیفه موجود در لبه نمایشگرها باعث شده گوشیهای تاشو هم بهعنوان گوشی و هم بهعنوان تبلت به بهترین شکل ممکن قابلاستفاده باشند (کاربران میتوانند آیکون اپلیکیشنهایی را که بیشترین استفاده را از آنها دارند، در این نوار قرار دهند تا بهراحتی به آنها دسترسی داشته باشند).
نوار وظیفه لبه نمایشگر گلکسی زد فولد ۳
در ضمن کاربران میتوانند با بهرهمندی از قابلیت Flex Mode زیبایی گوشیهای تاشوی خود را به رخ دیگران بکشند (کاربران این گوشیها میتوانند به لطف وجود این حالت گوشی خود را طوری تا کنند که یک قسمت از گوشی با قسمت دیگر، زاویه ۹۰ درجه پیدا کند و گوشی شبیه به لپتاپها شود) این ایدهها و ویژگیهای ذهنی باعث شد گوشیهای تاشوی سامسونگ از مدلها و طرحهای کانسپت، به گوشیهای واقعی بسیار جذابی تبدیل شوند. در ضمن اپلیکیشنهای پیامرسان، اپلیکیشن دوربین و سایر اپلیکیشنها برای استفاده حداکثری از فضای نمایشگاه بهینهسازی شدهاند.
قابلیت Flex Mode در گوشی های تاشوی سامسونگ
ممکن است اندروید از ویژگیهای لازم پشتیبانی کند و ابزار جدیدی در اختیار توسعهدهندگان قرار دهد که نرمافزارهای سفارشیسازیشده آن باعث میشود این ویژگیهای جدید روی دستگاههای جدید قابلاستفاده شوند؛ البته متأسفانه پشتیبانی هسته اصلی اندروید از گوشیهای تاشو باعث رفع محدودیتها نمیشود.
گوگل باید دست به کار شود
سامسونگ تنها سازنده گوشیهای هوشمند نیست و گوشی هواوی میت ایکس اس نیز گوشی تاشوی جذاب دیگری محسوب میشود که هر کاربری از تجربه کاربری آن لذت میبرد؛ اما عدم وجود اپلیکیشنهای بهینهسازی شده و سازگار گوگل با این گوشیها خلأ بزرگی محسوب میشود و این خلا تنها زمانی برطرف میشود که برندهای دیگر ساخت گوشیهای تاشوی خود را آغاز کنند و آنقدر این گوشیها متنوع شوند که سیستمعامل اندروید درست مانند گوشیهای معمولی کاملاً با چنین گوشیهایی سازگار شود؛ البته این هدف تنها زمانی محقق میشود که گوگل دستبهکار شود و ویژگیهای جذاب با گوشیهای تاشو را در سیستمعامل خود ادغام کند و یا ابزارهای لازم برای طراحی و ساخت اپلیکیشنهای سازگار با این گوشیها را در اختیار توسعهدهندگان قرار دهد.
این موضوع بسیار مهم است زیرا باید اپلیکیشنهای شخص ثالث از مجموعهای از ویژگیهای مشترک پشتیبانی کنند تا استفاده از آنها در گوشیهای تاشوی برندهای مختلف بدون هیچ مشکلی امکانپذیر شود. طبق شایعات منتشر شده، اپل نیز قصد دارد گوشی تاشوی خود را در آینده عرضه کند؛ اما مسلماً اپل تا زمانی که تعداد زیادی از اپلیکیشنها با گوشیهای تاشو سازگار نشوند، منتظر میماند و گوشی جدید خود را عرضه نمیکند؛ البته از سوی دیگر این رویکرد اپل باعث میشود در آینده وارد رقابت سختی با گوشیهای تاشوی اندرویدی شود.
مسلماً هرچقدر گوگل در طراحی و ایجاد اپلیکیشنها و ویژگیهای سازگار با گوشیهای تاشو و امکانپذیر کردن استفاده توسعهدهندگان از ابزارهای لازم برای طراحی و ایجاد چنین ویژگیها و اپلیکیشنهایی، سریعتر اقدام کند، گوشیهای تاشو هم سریعتر میان کاربران رواج پیدا میکنند. طبق شایعات، گوگل قصد دارد گوشی تاشوی خود با نام گوگل پیکسل فولد را نیز روانه بازار کند. به نظر میرسد در آینده رقابت سختی بین سامسونگ و سایر برندهای تولیدکننده گوشیهای تاشو ایجاد شود.