۱۰ برنامه‌ی غیرضروری ویندوز که باید حذف کنید

بین تمام برنامه‌های موجود در سیستم خود، واقعا از چند درصد آن‌ها مرتباً استفاده می‌کنید؟ اکثر کاربران تعداد زیادی برنامه‌ی غیرضروری در ویندوز سیستم خود نصب کرده‌اند.

خبر را برای من بخوان

به گزارش موبوایران، بین تمام برنامه‌های موجود در سیستم خود، واقعا از چند درصد آن‌ها مرتباً استفاده می‌کنید؟ اکثر کاربران تعداد زیادی برنامه‌ی غیرضروری در ویندوز سیستم خود نصب کرده‌اند. بسیاری از این برنامه‌ها علاوه بر سنگین کردن سیستم، خطرات امنیتی هم به همراه دارند. در ادامه به ۱۰ برنامه‌ی غیرضروری ویندوز می‌پردازیم که بهتر است از دست آن‌ها خلاص شوید.

راهنمای یافتن برنامه‌های نصب شده در ویندوز ۱۰

در ویندوز ۱۰ به راحتی می‌توانید به لیست برنامه‌های نصب شده دسترسی داشته باشید. برای این کار، کلیدهای Windows + i را بفشارید تا راهی بخش Settings شوید و سپس به قسمت Apps و در نهایت Apps & features سر بزنید. در این صفحه لیست کاملی از تمام برنامه‌های نصب شده در سیستم را می‌توانید ببینید.

اگر هم از ویندوز ۷ یا ۸.۱ استفاده می‌کنید، در منوی استارت می‌توانید عبارت Programs and Features را جستجو کنید و با کلیک بر روی آن راهی صفحه‌ی مشابهی می‌شوید. برای حذف هرکدام از این برنامه‌ها، بر روی آن‌ها کلیک کنید و سپس گزینه‌ی Uninstall را انتخاب کنید. برخی از برنامه‌ها به سرعت حذف می‌شوند ولی برای برخی دیگر باید چند مرحله را پشت سر بگذارید.

بعد از آموزش مختصر و مفید مربوط به حذف برنامه‌ها، حالا بهتر است به لیست ۱۰ برنامه‌ی غیرضروری ویندوز نگاهی بیندازیم.

QuickTime

همانطور که احتمالا می‌دانید، QuickTime ویدیو پلیر اپل است. اگرچه این برنامه در macOS همچنان مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما اپل از سال ۲۰۱۶ پشتیبانی از آن را برای نسخه‌ی ویندوز متوقف کرده است. کمی بعد از اعلام کنار گذشتن نسخه‌ی ویندوز این برنامه، شرکت Trend Micro از وجود چند حفره‌ی امنیتی خطرناک در آن خبر داد. با توجه به اینکه اپل دیگر نسخه‌ی ویندوز این برنامه را آپدیت نمی‌کند، نگه داشتن آن از نظر امنیتی عاقلانه نیست.

حذف کردن این برنامه هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند زیرا آیتونز دیگر به آن وابسته نیست. اگر از جمله معدود کاربرانی هستید که در ویندوز برای تماشای فیلم و انواع ویدیو از QuickTime استفاده می‌کنید، به جای آن می‌توانید از برنامه‌های مشهوری مانند VLC یا KMPlayer بهره ببرید.

CCleaner

روزی روزگاری CCleaner یک برنامه‌ی خیلی خوب برای پاک کردن فایل‌های غیرضروری بود اما بعد از تصاحب آن توسط شرکت Avast، روند نزولی آن هم آغاز شد. به عنوان مثال می‌توانیم به به‌روزرسانی اجباری بدون اجازه، جمع‌آوری داده‌ها و تبدیل شدن به محیطی برای پخش بدافزارها اشاره کنیم.

طبق آخرین بررسی‌های صورت گرفته، CCleaner بسیاری از این مشکلات را برطرف کرده ولی در نهایت یک برنامه‌ی غیرضروری ویندوز محسوب می‌شود. خوشبختانه خود ویندوز ۱۰ از ابزار خوبی برای پاک کردن فایل‌های غیر ضروری بهره می‌برد و دیگر لازم نیست از برنامه‌ای مانند CCleaner برای این کار استفاده کنید.

برنامه‌های بی‌کیفیت مختص پاک‌سازی سیستم

بسیاری از کاربران تجربه‌ی نصب خواسته یا ناخواسته‌ی برنامه‌های مختص پاک‌سازی سیستم را دارند. بسیاری از این برنامه‌ها در طیف بی‌فایده تا مضر قرار می‌گیرند و به همین خاطر اگر برنامه‌هایی مانند MyCleanPC و PC Optimizer Pro را نصب کرده‌اید، بهتر است هرچه زودتر آن‌ها را پاک کنید.

uTorrent

برنامه‌ی uTorrent زمانی بهترین نرم‌افزار برای دانلود تورنت بود. با این حال طی این سال‌ها به برنامه‌ای غیرقابل اعتماد تبدیل شده است. به غیر از نمایش تبلیغات مختلف، این برنامه ابزارهای دیگری را برای دانلود پیشنهاد می‌دهد که چنین کاری آزاردهنده است. در سال ۲۰۱۵ هم این برنامه بدون اطلاع‌رسانی از سیستم کاربران برای استخراج رمزارز استفاده کرد که با اعتراضات گسترده‌ای روبرو شد. برای دانلود تورنت بهتر است از qBittorrent استفاده کنید که کاملا رایگان است و امکانات زیادی را ارائه می‌دهد.

Adobe Flash Player و Shockwave Player

شرکت ادوبی بالاخره از ژانویه ۲۰۲۱ پشتیبانی از فلش را متوقف کرد. اگرچه تمام مرورگرهای جدید دیگر از فلش استفاده نمی‌کنند، اما همچنان این برنامه در تعداد زیادی از سیستم‌ها دیده می‌شود. با حذف کردن فلش، حفره‌های امنیتی موجود در آن برای شما دردسر ایجاد نمی‌کنند.

همچنین باید به Shockwave Player هم اشاره کنیم که ادوبی در سال ۲۰۱۹ پشتیبانی از آن را متوقف کرد. این برنامه احتمالا در برخی سیستم‌های قدیمی دیده می‌شود ولی در هر صورت باید آن را حذف کنید زیرا دیگر هیچ کاربردی ندارد.

جاوا

جاوا یک زبان برنامه‌نویسی است که البته همچنان در حوزه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. مثلا اگر بخواهید برای اندروید برنامه‌نویسی کنید، باید برنامه‌ی جاوا را در ویندوز سیستم خود نصب کنید. اما جاوا برای عموم کاربران دیگر کاربری ندارد. به همین خاطر اگر برنامه‌نویس اندروید نیستید یا کاری با زبان برنامه‌نویسی جاوا ندارید، بهتر است این برنامه‌ی غیرضروری ویندوز را حذف کنید.

مایکروسافت Silverlight

Silverlight مانند فلش یکی از فریم‌ورک‌های تحت وب است که برای نمایش برخی فایل‌ها و محتواها مورد استفاده قرار می‌گرفت. سال‌ها قبل این پلاگین‌ها برای بسیاری از سایت‌ها ضروری بودند. در حال حاضر کمتر از ۰.۰۳ درصد از سایت‌ها از Silverlight استفاده می‌کنند. کروم و فایرفاکس از سال‌ها قبل پشتیبانی از Silverlight را متوقف کرده‌اند و این فریم‌ورک هیچوقت با مرورگر مایکروسافت اج سازگار نبوده است.

برنامه‌های اضافی شرکت‌های سازنده

برخی از لپ‌تاپ‌ها از همان ابتدا همراه با تعدادی از برنامه‌های ارائه شده از طرف شرکت‌های سازنده عرضه می‌شوند. به عنوان مثال می‌توانیم به برنامه‌های غیرضروری مربوط به عکس، گیمینگ و دیگر موارد این‌چنینی اشاره کنیم. با این حال، برنامه‌های مربوط به به‌روزرسانی درایورها و BIOS را نگه دارید. در این زمینه، می‌توانید به سایت Should I Remove It سر بزنید و ببینید آیا برنامه‌ی ارائه شده از طرف شرکت سازنده مفید است یا نه. اما در هر صورت بیشتر این برنامه‌ها غیرضروری هستند غیر از اینکه خلاف این موضوع ثابت شود.

برنامه‌های اضافی ویندوز ۱۰

به غیر از برنامه‌های اضافی که از طرف شرکت‌های سازنده ارائه می‌شوند، خود مایکروسافت هم برای ویندوز ۱۰ تعداد قابل توجهی از این برنامه‌ها را ارائه می‌دهد. خوشبختانه به راحتی می‌توانید بسیاری از این برنامه‌ها را حذف کنید. برخی از این برنامه‌ها مانند Xbox و Weather فقط برای گروهی از کاربران مفید هستند و بخشی دیگر مانند Candy Crush Saga کاملا غیرضروری محسوب می‌شوند.

WinRAR

در اینترنت بسیاری از فایل‌ها به طور فشرده ارائه می‌شوند و WinRAR هم مشهورترین ابزار مختص این کار به حساب می‌آید. اگرچه بدون پرداخت پول و به طور نامحدود می‌توانید از نسخه‌ی آزمایشی این برنامه استفاده کنید، اما توصیه می‌کنیم به جای آن از ۷-Zip بهره ببرید که کاملا رایگان است و امکانات خوبی را ارائه می‌دهد.

سخن آخر

برنامه‌های معرفی شده در این لیست غیرضروری هستند زیرا عملا کار مفیدی را انجام نمی‌دهند یا جایگزین‌های بهتری برای آن‌ها وجود دارد. اگر به هر دلیلی بعد از حذف کردن به این برنامه‌ها نیاز پیدا کردید، خیلی راحت می‌توانید دوباره آن‌ها را نصب کنید. همچنین اگر می‌خواهید فضای بیشتری از ویندوز خالی شود، بهتر است فایل‌ها و پوشه‌های غیرضروری هم حذف کنید.