به گزارش سایت طلا،«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه روز سهشنبه گفت که واشنگتن باید گام نخست به سوی ایران را بردارد.
وی که با شبکه خبری راشاتودی مصاحبه میکرد، درباره خروج آمریکا از افغانستان گفت: «مسکو به دنبال ارتباط با تمام گروهها در افغانستان و تضمین امنیت همپیمانان خود در آسیای مرکزی است».
معاون وزیر خارجه روسیه در این مصاحبه تاکید کرد که خروج آمریکا از افغانستان در واقع یک فرار به شمار میآمد.
گروه طالبان در ۲۴ مردادماه کنترل کامل افغانستان را به دست گرفت و روز ۳۰ اوت (هشتم مردادماه)، ایالات متحده خروج کامل نظامیان خود از افغانستان را اعلام کرد و رسماً به ۲۰ سال اشغال خود در این کشور پایان داد. آمریکا به بهانه حملات 11 سپتامبر 2001 به افغانستان حمله کرده و این کشور را اشغال کرده بود.
در توافق فوریه ۲۰۲۰ دولت ترامپ با طالبان، رهبران طالبان متعهد شدند از القاعده یا دیگر گروههای تروریستی که ایالات متحده را تهدید میکنند، حمایت نکنند. طالبان بعد از تسلط بر کابل هم تاکید کرده که القاعده در افغانستان حضور ندارد و بین طالبان و این گروه تروریستی ارتباطی وجود ندارد.
سرگئی ریابکوف در ادامه مصاحبه با راشاتودی گفت: «واشنگتن باید گام نخست به سوی تهران را برداشته و به توافق هستهای بازگردد و تحریم صادرات سلاح به ایران را بردارد».
ریابکوف تاکید کرد که نخست باید بازگشت به برجام صورت گیرد و پس از آن این امکان وجود دارد تا درباره موضوعات دیگر نظیر برنامه موشکهای بالستیک تهران و موضوع نفوذ منطقهای آن صحبت کرد.
دولت آمریکا در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در اردیبهشت سال 1397 از توافق هستهای با ایران که تحت نام «برنامه جامع اقدام مشترک» شناخته میشود خارج شد.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
دولت «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند.
تا کنون ۶ دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرفهای برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پارهای اختلافات کماکان باقی است.
جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریمها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستیآزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.