چگونگی تشخیص خراب بودن کابل HDMI

سخت‌ترین بخش عیب‌یابی مشکلات مربوط به محتوای صوتی و بصری این است که بفهمید مقصر اصلی کدام قسمت است.

خبر را برای من بخوان

به گزارش موبوایران، سخت‌ترین بخش عیب‌یابی مشکلات مربوط به محتوای صوتی و بصری این است که بفهمید مقصر اصلی کدام قسمت است. در رابطه با محتوای ویدیویی، سه عامل اصلی برای مشکل می‌تواند وجود داشته باشد: منبع اصلی، نمایشگر و کابل بین آن‌ها. در این مطلب نکاتی را برای بررسی خراب بودن کابل HDMI مطرح می‌کنیم.

علائم خرابی کابل HDMI

یکی از رایج‌ترین مشکلات مربوط به کابل HDMI معیوب نمایش نقاط معمولا سفید است. این نقاط شاید به صورت ستاره‌ها یا برفک نمایش داده شوند و گاهی اوقات بسیار محدود هستند ولی گاهی تجربه‌ی تماشای انواع محتوا را مختل می‌کنند. گاهی اوقات هم تلویزیون یا نمایشگر هیچ تصویری را نمایش نمی‌دهد یا هنگام تماشای آن با قطع و وصل شدن تصویر روبرو می‌شوید. در کنار این موارد، نویز زیاد تصویر هم به دلیل کابل HDMI خراب به وجود می‌آید. همچنین شاید رنگ‌ها هم بی‌روح به نظر برسند.

علت خرابی کابل HDMI چیست؟

یک کانکتور HDMI از ۱۹ پین استفاده می‌کند و بنابراین اگر هرکدام از این پین‌ها یا خطوط جداگانه‌ی داخل کابل آسیب ببینند، مشکلات مختلفی را تجربه خواهید کرد. این پین‌ها اطلاعات مختلفی مانند ویدیو، صدا، داده‌های لازم برای سینک کردن و داده‌های ارتباطی را منتقل می‌کنند.

آسیب‌های فیزیکی هم منجر به خراب شدن کابل HDMI می‌شود. اگر مثلا از یک مانیتور دسکتاپ استفاده می‌کنید که مرتبا کابل HDMI را به آن وصل و سپس جدا می‌کنید، با این کار احتمال خراب شدن کابل را افزایش می‌دهید. بسیاری از دستگاه‌ها همراه با کابل‌های HDMI بی‌کیفیتی راهی بازار می‌شوند که در شرایط مختلف خیلی راحت آسیب می‌بینند.

اگر به خرابی کابل HDMI خود مشکوک هستید، آن را از دستگاه منبع و مقصد جدا کنید و سپس این کابل را به طور کامل مورد بررسی قرار دهید. پین‌ها دقیقا باید مثل تصویر بالا باشند و روی سیم هم نباید علائمی از خرد شدن یا برآمدگی دیده شود.

شاید پورت‌ها، گیرنده‌ها و تنظیمات تلویزیون مقصر باشند

مشکل اصلی کابل HDMI معیوب این است که اغلب اوقات علائم مشابه سایر قطعات خراب مانند پورت HDMI را نشان می‌دهد. راحت‌ترین برای بررسی این موضوع این است که از یک کابل جدید با پورت متفاوتی از دستگاه مشکل‌دار استفاده کنید و البته می‌توانید همان کابل را به پورت متفاوتی از همان دستگاه وصل کنید.

هنگام بررسی این نوع مشکلات، باید فقط یک متغیر را تغییر دهید؛ حالا این متغیر می‌تواند کابل، دستگاه منبع یا پورت باشد. در این میان، اگر تصویر نمایش داده می‌شود ولی به صدا دسترسی ندارید، این مشکل عموما علت جداگانه‌ای دارد. کابل HDMI پهنای باند صدا و تصویر را از یک کانکشن منتقل می‌کنند و از آنجایی که ویدیو به پهنای باند بیشتری نیاز دارد، معمولا ابتدا در زمینه‌ی ویدیو متوجه مشکلات می‌شوید.

اگر برای سیستم سینمای خانگی از صدای فراگیر بهره می‌برید و یک دستگاه واسطه بین کابل‌های HDMI قرار گرفته، ابتدا بهتر است این دستگاه واسطه را از معادله حذف کنید و در عوض کابل موردنظر را به طور مستقیم به تلویزیون وصل کنید.

برخی مشکلات بصری (به ویژه رنگ‌های بی‌روح) نیز می‌تواند ناشی از رنگ‌هایی با عمق ۱۰ بیت یا بیشتر باشد. اگر این محدوده‌های رنگ را در دستگاه مبدا فعال می‌کنید، باید از فعال بودن تنظیمات مربوط به این موضوع در تلویزیون هم مطمئن شوید. باید خاطرنشان کنیم در بسیاری از تلویزیون‌ها برای پورت‌های جداگانه باید این تنظیمات را فعال کنید.

دستگاه‌های HDMI 2.1 ممکن است به کابل‌های جدید نیاز داشته باشند

استاندارد HDMI 2.1 در سال ۲۰۲۰ همراه با ایکس‌باکس سری ایکس، پلی‌استیشن ۵ و کارت‌های گرافیکی سری ۳۰ انویدیا معرفی شد. بسیاری از تلویزیون‌ها و مانیتورهای جدید از این استاندارد پشتیبانی می‌کنند و ویژگی‌هایی مانند رفرش ریت متغیر و حالت تاخیر پایین را ارائه می‌دهد.

بیشتر دستگاه‌های دارای این پورت همراه با کابل مناسب آن عرضه می‌شوند. اما مثلا در مورد کارت گرافیک‌ها اگر به دنبال استفاده از حداکثر توان آن هستید، احتمالا باید چنین کابلی را به طور جداگانه بخرید. البته تمام ویژگی‌های پیشرفته به کانکشن HDMI 2.1 نیاز ندارند. مثلا با استفاده از HDMI 2.0b می‌توانید سیگنال‌های ۴K HDR را با سرعت ۶۰ هرتز منتقل کنید و حتی برخی دستگاه‌ها با استفاده از کابل‌های قدیمی می‌توانند از برخی ویژگی‌های HDMI 2.1 مانند کاهش تاخیر استفاده کنند.

در هر صورت با توجه به اینکه HDMI 2.1 امکانات جذاب و متنوعی را ارائه می‌دهد، بهتر است کابل‌های باکیفیت سازگار با این استاندارد را بخرید تا بتوانید از تمام امکانات آن بهره ببرید.

اهمیت زیاد طول کابل

معمولا هرچقدر طول کابل HDMI بیشتر باشد، کیفیت آن هم کاهش پیدا می‌کند. به همین خاطر طبق استانداردهای موجود، حداکثر طول کابل HDMI 2.1 باید ۵ متر باشد. بیشتر کابل‌های HDMI 2.1 موجود در بازار حدود ۳ متر طول دارند. حتی استانداردهای قدیمی HDMI هم در صورت استفاده از کابل‌های طولانی می‌توانند با مشکل مواجه شوند.

البته این نوع کابل‌ها که اشاره کردیم، از نوع غیرفعال هستند و به منبع جداگانه برای انرژی نیاز ندارند. اما اگر به هر دلیلی باید از کابل‌های HDMI طولانی‌تری استفاده کنید، بهتر است بین کابل‌های به اصطلاح «فعال» دست به انتخاب بزنید که برای تامین انرژی دارای کابل USB جداگانه‌ای هستند. همانطور که احتمالا انتظار دارید، این نوع کابل‌ها معمولا قیمت بالاتری دارند.

بهره‌گیری از کابل‌های یدکی

راحت‌ترین راه برای تشخیص خراب بودن کابل، استفاده از کابل جدید هنگام بروز مشکل است. به همین خاطر اگر این موضوع برای شما اهمیت زیادی دارد، بهتر است حداقل یک یا دو کابل HDMI 2.1 یدکی را داشته باشید. این نوع کابل‌ها هم استانداردهای قدیمی را پوشش می‌دهند، هم برای جدیدترین نسل این تکنولوژی مورد استفاده قرار می‌گیرند.