تجربه گیمینگ روی مکبوک‌های M1 چگونه خواهد بود؟

تنها چندماه بعد تیم کوک (Timothy Donald Cook) مدیر عامل اپل، پردازنده جدید و اختصاصی اپل را معرفی کرد.

خبر را برای من بخوان

به گزارش موبوایران، سال گذشته و در جریان برگزاری کنفرانس جهانی توسعه‌دهندگان (WWDC)، اپل خبر داد که در قالب برنامه‌ی دو ساله‌ای قصد دارند تا با مهاجرت از پردازنده‌های اینتل به سمت پردازنده‌های اپل سیلیکون مبتنی بر ARM ، خانواده‌ی جدیدی از تراشه‌های اختصاصی‌شان را در کامپیوترهای مک به‌کار بگیرند. این تراشه‌هایی اختصاصی براساس ادعای اپل قرار است مصرف انرژی کمتر و کارایی به‌مراتب بهتری را برای کاربر به‌ارمغان آورند.

تصویری از حضور اپل در ایونت WWDC20

تنها چندماه بعد تیم کوک (Timothy Donald Cook) مدیر عامل اپل، پردازنده جدید و اختصاصی اپل را معرفی کرد. این پردازنده که با نام M1 وارد بازار می‌شود. تا به امروز ه بش از یکسال از عرضه مکبوک‌های M1 می‌گذرد، به تمامی سوالات درباره ای پردازنده‌های قدرتمند جدید پاسخ داده شده است. اما ما این بار قصد داریم عملکرد این چیپ جدید را در گیمینگ نیز بررسی کنیم.

درباره‌ی پردازنده‌ جدید مکبوک بیشتر بدانید

اولین پردازنده اپل سیلیکون از ۴ هسته با مصرف انرژی بهینه بهره می‌برد که دارای ۶۴ کیلوبایت کش دیتا و همچنین ۴ مگابایت حافظه کش L2 است. این چیپست ۴ هسته قدرتمند با ۱۲۸ کیلوبایت کش دیتا و ۱۲ مگابایت کش L2‌ اشتراکی دارد و اپل آن‌ها را سریعترین هسته‌های CPU جهان می‌داند.

اپل برای این پردازنده خود GPU با حداکثر ۸ هسته درنظر گرفته که دارای ۱۲۸ واحد اجرایی است. قدرت واحد گرافیکی چیپست M1 به ۲.۶ ترافلاپس می‌رسد. اپل واحد گرافیکی چیپست M1 را سریعترین GPU مجتمع جهان اعلام کرده است. این GPU قادر به انجام کارهای سنگین مانند استریم چندین ویدیوی ۴K و همچنین رندر صحنه‌های سه بعدی پیچیده است.

اپل برای اولین چیپست اپل سیلیکون شبکه پردازش عصبی مجهز به ۱۶ هسته درنظر گرفته که قادر به انجام ۱۱ تریلیون عملیات در هر ثانیه است. این پردازنده ۵ نانومتری امنیت بالایی دارد و از شتاب‌دهنده‌های یادگیری ماشینی بهره می‌برد. مک‌های مجهز به این چیپست از تاندربولت، USB 4 و حافظه NVMe پشتیبانی می‌کنند.

چیپست M1 اپل از جدیدترین پردازنده سیگنال تصویر (ISP) برای کیفیت ویدیوی بالاتر با کاهش نویز، داینامیک رنج بالاتر و همچنین بهبود بالانس سفیدی خودکار بهره می‌برد. کنترلر حافظه پرقدرت این چیپست با رمزگذاری سخت افزاری باعث افزایش سرعت و امنیت حافظه SSD می‌شود.

این چیپ امکان فعالسازی مک از حالت اسلیپ را به صورت فوری فراهم می‌کند و در هنگام اجرای برنامه‌های سه بعدی، رندر و یا ویرایش تصاویر RAW نیز عملکرد خوبی از خود نشان می‌دهد. اپل تمام اپ‌های خود را برای پردازنده‌های جدیدش بهینه‌سازی کرده و نرم افزار «Final Cut Pro» تا شش برابر سرعت بالاتری نسبت به گذشته دارد.

همچنین چیپست M1 بهترین عملکرد به ازای وات را نسبت به هر پردازنده‌ دیگری از خود نشان می‌دهد و حداکثر عملکرد مشابه با پردازنده‌های لپ‌تاپ‌های معمولی با یک چهارم مصرف انرژی دارد که در نوع خود کم نظیر محسوب می‌شود.

عملکرد M1 در گیمینگ چگونه است؟

حال که مشخصات پردازنده اختصاصی مکبوک را بررسی کردیم، لازم است بدانیم آیا این لپ‌تاپ همانند آن چه ادعا می‌شود در پردازش و رندر بازی‌ها نیز قدرتمند نیز هست یا نه. همان طور که پیش‌تر اشاره کردیم تراشه‌ی M1 افزون‌بر پردازنده‌ی مرکزی هشت هسته‌ای، مجهز به پردازنده‌ای گرافیکی مجتمع با حداکثر هشت هسته‌ی پردازشی است. پردازنده‌ی گرافیکی تراشه‌ی M1 مجموعا ۱۲۸ واحد اجرایی (Execution Unit) دارد که می‌تواند حداکثر ۲۴۶۷۵ رشته را به صورت هم‌ زمان را مدیریت کند.

این پردازنده گرافیکی می‌تواند به حداکثر قدرت پردازشی ۲٫۶ ترافلاپس دست پیدا کند. و آن طور که اپل می‌گوید پردازنده مجتمع این تراشه سریع‌ترین پردازنده‌ی گرافیکی مجتمع در لپ‌تاپ‌ها محسوب می‌شود. هرچند با در نظر گرفتن پردازنده‌هایی گرافیکی نظیر Xe اینتل،‌ این ادعا کمابیش بلوف اپل محسوب می‌شود، اما همپنان تراشه‌ی M1 از قابل توجه‌ترین تکنولوژی‌های جدید است.

هرچند خرید مکبوک به منظور گیمینگ توصیه نمی‌شود، اما با در نظر گرفتن مجتمع بودن پردازنده گرافیکی M1 در قیاس با سایر لپ‌تاپ‌های هم رده، می‌توان خروجی بصری مکبوک‌های M1 در گیمینگ را درخشان دانست. مکبوک‌های پرو M1 قادرند تا به کمک مترجم Rosetta 2، بازی‌های بزرگ را در تنظیمات پایین در فریم ریت ۵۰ فریم بر ثانیه و یا حتی بالاتر نیز، کاملا روان اجرا کنند. در همین راستا در ادامه نگاهی داریم به بنچمارک‌های کسب شده مکبوک پرو:

نام بازی رزولوشن و تنظیمات گرافیکی فریم ریت میانگین
Battlefield 3 ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ و تنظیمات متوسط ۴۵ FPS
Battlefield 4 ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ و تنظیمات متوسط ۴۵ FPS
Shadow of the Tomb Raider ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ و تنظیمات متوسط ۵۰ FPS
Call of Duty: Black Ops 3 ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ و تنظیمات بالا ۴۷ FPS
Mass Effect: Legendary Edition ۱۶۰۰ در ۹۰۰ و تنظیمات متوسط ۳۵ FPS
Fortnite ۲۵۶۰ در ۱۴۴۰ و تنظیمات بالا ۶۰ FPS
Metro: Exodus ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ و تنظیمات متوسط ۴۳ FPS
Dark Souls Remaster ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ و تنظیمات بالا ۶۰ FPS
The Elder Scrolls Online ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ و تنظیمات بالا ۴۵ FPS
GTA 4 ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ و تنظیمات بالا ۵۵ FPS
GTA 5 ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ و تنظیمات متوسط ۶۰ FPS

همان طور که می‌بینید مکبوک پرو M1 به راحتی و در فریم ریت قابل قبول ۵۰ فریم بر ثانیه قادر است تا تعداد زیادی از عناوین بزرگ را با تنظیمات متوسط اجرا کند. بدیهی است که این خروجی برای بازی‌های بهینه شده‌ای نظیر فورتنایت، در تنظیمات پایین توانایی بالا رفتن تا ۱۰۰ فریم بر ثانیه را نیز خواهد داشت که برای یک لپ‌تاپ با پردازنده مجتمع، فوق العاده به نظر می‌رسد.

اما داستان به اینجا ختم نمی‌شود. همان طور که می‌دانید امروزه اکثر لپ‌تاپ‌ها به خصوص لپ‌تاپ‌های گیمنگ به واسطه فن‌های بزرگ خود، از حجم، وزن و البته نویز بیشتری برخوردارند. اما مکبوک M1 با وجود توانایی پردازش خارق العاده‌ش همچنان در مدل ایر بدون فن عرضه شده و فن نسخه پرو نیز به ندرت کار می‌کند. این در حالی است که برخلاف نسل قبلی مکبوک با پردازنده‌های اینتل، سری M1 هنگام بازی گرمای قابل توجهی دفع نمی‌کند.

این موضوع علاوه بر طراحی فوق العاده‌ی بدنه‌ی مکبوک به سینگل تردینگ (single threading) تراشه‌های جدید بر پایه‌ی ARM نیز برمی‌گردد. در گذشته و با معرفی معماری X86، به علت گران تمام شدن قیمت ماژول‎‌های رم، پردازنده‌ها می‌بایست به صورت همزمان چندین فعالیت را مدیریت کرده تا فشار کاری از روی ماژول‌های رم برداشته شود (مولتی تردینگ).

اما امروزه با ارزان‌تر شدن حافظه‌های موقت رم و افزایش حجم و سرعت آن در کامپیوترهای جدید، دیگر نیازی به متمرکز نمودن بار کاری روی پردازنده‌ها نیست. اپل با هدف قرار دادن این موضوع و تمرکز بر سینگل تردینگ در تلاش است تا علاوه بر افزایش سرعت دوایس، از درگیری مازاد هسته‌ها در نتیجه تولید گرما و نویز بیشتر جلوگیری کند.

مکبوک‌های M1 برای گیمینگ مناسب هستند؟

مکبوک‌ها به طور کلی دیوایس‌های طراحی شده برای گیمرها نیستند. هرچند شما می‌توانید با مکبوک‌ها بازی کنید اما اگر الویت شما در تهیه یک لپ‌تاپ بازی کردن است، بهتر است از محصولات اپل گذر کنید و به یک لپ‌تاپ ویندوزی اکتفا کنید. چرا که بیشتر بازی‌ها به صورت ویژه برای پلتفرم ویندوز و پردازنده‌های معمول توسعه داده شده‌اند. و ممکن است با اجرا روی پردازنده‌های جدید اپل با مشکلاتی روبرو شوند.

لپ‌تاپ‌های M1 با وجود پیشرفت قابل توجهی که در پردازش، رندرینگ و عملکرد کلی داشته‌ند همچنان دیوایس‌های کاملا مناسبی برای گیمرها نیستند. بیشتر می‌توان آن‌ها را دیوایس‌هایی مناسب افرادی دانست که در کنار گاهی، گهگاهی نیز بازی می‌کنند. اما به هیچ عنوان پاسخگوی نیازهای یک گیمر نخواهد بود.

نتیجه گیری

مهاجرت اپل از اینتل به تراشه‌های اختصاصی مجتمع M1 از مهم‌ترین اتفاقات تکنولوژی سال‌های اخیر بود. این تراشه‌های اختصاصی توانایی فرای نسل‌های پیشین مکبوک داشته و در کنار قدرت پردازش و رندرینگ بالا، تجربه‌ای روان‌تر را با دما و نویز کمتر برای مکبوک‌های جدید فراهم آورده است که گیمینگ با کیفیت را برروی این دیوایس ممکن می‌کند.