بلینکن: به دنبال رفع همه نگرانی‌ها درباره ایران هستیم

طبق اعلام وزارت خارجه آمریکا، وزیر خارجه دولت جو بایدن در نشست با دیگر همتایان خود از کشورهای دائم عضو شورای امنیت سازمان ملل درباره ایران رایزنی کرد.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا، آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در رایزنی روز گذشته با وزرای خارجه روسیه، چین، انگلیس و فرانسه اعلام کرد که واشنگتن به دنبال رفع همه نگرانی‌ها درباره ایران است.

«ند پرایس» سخنگوی خارجه آمریکا با صدور یک بیانیه درباره نشست وزیر خارجه دولت جو بایدن با دیگر همتایان خود از کشورهای دائم عضو شورای امنیت سازمان ملل در حاشیه نشست مجمع عمومی توضیحاتی ارائه داد.

طبق این بیانیه، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در رایزنی با وزرای خارجه روسیه، چین، انگلیس و فرانسه درباره مسائل مرتبط با ایران و افغانستان رایزنی کرد.

پیشتر در خبرها آمده بود که نشستی بین وزرای خارجه پنج کشور دائم شورای امنیت سازمان ملل و دارنده حق وتو با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل برگزار شد و طرف‌ها درباره افغانستان رایزنی کردند. وزرای خارجه آمریکا، روسیه، انگلیس و فرانسه به صورت فیزیکی و وزیر خارجه چین به صورت ویدئو کنفرانسی در این نشست حاضر بودند.

در بیانیه آمده است: «وزیر امور خارجه آنتونی جی بلینکن دیروز با وزرای خارجه جمهوری خلق چین، جمهوری فرانسه، فدراسیون روسیه و بریتانیا به عنوان اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد رایزنی کرد. وزیر امور خارجه بلینکن بر اهمیت اقدامات سازنده پنج کشور (عضو دائم شورای امنیت) برای حفظ صلح و امنیت بین‌المللی تاکید کرد».

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین از تبادل نظر وزیر خارجه دولت جو بایدن با همتایان روس، چینی، انگلیسی و فرانسوی خود درباره ایران و مسائل مرتبط با افغانستان خبر داد.

به روایت این بیانیه، وزیر خارجه آمریکا در مورد افغانستان خواستار هماهنگی پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل برای کاهش بحران انسانی در حال ایجاد در این کشور و جلوگیری از فروپاشی اقتصادی افغانستان شد و به انتظارات درباره لزوم ایجاد یک دولت فراگیر اشاره کرد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که بلینکن اعضای دائم شورای امنیت را تشویق کرد تا در مورد افغانستان متحد بمانند، طالبان را در قبال تعهدات خود مسئول دانسته و با یکدیگر همکاری کنند تا دسترسی کمک‌ها، احترام به اصول بشردوستانه و در دسترس بودن بودجه برای تأمین نیازهای بشردوستانه را تضمین کنند.

در پایان این بیانیه آمده است: «وزیر امور خارجه (بلینکن) در مورد ایران، بر قصد ایالات متحده برای دنبال کردن راهی برای دیپلماسی معنادار جهت دستیابی به بازگشت متقابل به پایبندی به برجام و رفع طیف کامل نگرانی‌های ما در قبال ایران تاکید کرد».

هر چند در این بیانیه، وزارت خارجه آمریکا توضیح بیشتری درباره «طیف کامل نگرانی‌ها در قبال ایران» ارائه نداده است اما از زمان کارزار انتخاباتی جو بایدن و آغاز به کار او در مقام رئیس‌جمهور، او و دیگر مقام‌های ارشدش بارها درباره ایران اظهارنظر کرده‌اند.

در همین ارتباط، «جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید پیشتر ابراز امیدواری کرده بود دولت آمریکا بتواند از مسئله ورود به برجام به عنوان مبنایی برای پرداختن به سایر حوزه‌های اختلاف با ایران استفاده کند.

سخنگوی کاخ سفید در کنفرانس خبری اواسط مردادماه در پاسخ به این سوال که آیا دولت آمریکا گمان می‌کند می‌تواند با دولت آیت‌الله «ابراهیم رئیسی»، رئیس‌جمهور منتخب ایران همکاری کند یا خیر، گفت: «درباره این سوال که آیا می‌توانیم [با دولت جدید ایران] همکاری کنیم، دیدگاه ما همان‌طور که دیروز هم گفتم این است که تک تک چالش‌ها و تهدیدهایی که از طرف ایران با آنها مواجه هستیم، در صورت وجود یک برنامه هسته‌ای مهارنشده، جدی‌تر و خطرناک‌تر خواهد شد».

ساکی افزود«پیش‌بینی ما این نیست که این کار [بازگشت به برجام] تمامی نگرانی‌هایی که ما درباره رفتارهای آنها داریم را حل خواهد کرد ولی معتقدیم که داشتن نظارت بیشتر بر ظرفیت‌ها و قابلیت‌های هسته‌ای آنها در راستای منافع ملی ما و منافع ملی بسیاری از شریکان ما خواهد بود»

مقام‌های آمریکایی بارها در زمینه مسائلی از قبیل برنامه موشکی ایران، مسائل حقوق بشر و حضور منطقه‌ای ایران اتهام‌زنی‌های بی اساسی به ایران زده‌اند و خواستار «پرداختن به نگرانی‌ها» در این موارد شده‌اند.

اظهارنظر آنتونی بلینکن درباره ایران در شرایطی مطرح شده که روز چهارشنبه (دیروز) یک مقام ارشد آمریکایی مدعی شده بود، واشنگتن خواستار گفت‌وگوهای منطقه‌ای با تهرانبه عنوان بخشی از گفت‌وگوهای ۱+۵ نشده است.

«لورا روزن»، خبرنگار پایگاه خبری المانیتور به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی نوشت: «ما مطمئناً خواستار گفت‌وگوهای منطقه‌ای به عنوان بخشی از مذاکرات ۱+۵ نیستیم. ما بر روی هیچ چارچوب خاصی اصرار نکرده‌ایم. آنچه ما دوست داریم چارچوبی برای رایزنی درباره امنیت منطقه‌ای هستیم»

این خبر با واکنش «میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین مواجه شد و او در پیامی توییتری نوشته بود: «به عنوان یکی از مشارکت‌کنندگان در گفت‌وگوهای وین می‌توانم تأیید کنم که این مسئله صحیح است.»

اولیانوف افزود: «ایده بد مخلوط کردن مسائل هسته‌ای، اشاعه موشکی و امنیت منطقه‌ای، قبل از آغاز مذاکرات در وین کنار گذاشته شد. روسیه قاطعانه آن را رد کرد»