نگاهی به نقطهضعفهای آیفون ۱۳ پرو در مقایسه با پرچمداران اندرویدی
آیفون ۱۳ پرو و پرو مکس شاید بهترین گوشیهای تاریخ اپل باشند اما به نظر میرسد یک سری کم و کاستهایی در آنها به نسبت پرچمداران اندرویدی وجود دارد که در این مطلب به آنها خواهیم پرداخت.
به گزارش موبوایران، آیفون ۱۳ پرو و پرو مکس شاید بهترین گوشیهای تاریخ اپل باشند اما به نظر میرسد یک سری کم و کاستهایی در آنها به نسبت پرچمداران اندرویدی وجود دارد که در این مطلب به آنها خواهیم پرداخت.
اپل چند روز قبل گوشیهای سری آیفون ۱۳ را رسما راهی بازار کرد و به همین خاطر بهزودی باید شاهد این باشیم که میلیونها کاربر در حال تجربهی آنها هستند. در بین پرچمداران اپل اما آیفون ۱۳ پرو و پرو مکس بهترینها هستند که قرار است با پرچمدارانی نظیر گلکسی S22 به رقابت بپردازند. اما سوال اینجاست که آیا این گوشیها آنقدری خوب و کامل هستند که پرچمداران سال آینده سامسونگ را از پیش رو بردارند؟ به نظر میرسد هنوز هم یک سری نقاط ضعف به نسبت گوشیهای اندرویدی در آیفونهای جدید وجود دارد بنابراین چطور میتوان انتظار داشت آیفونها بتوانند پرچمداران دیگر را از لحاظ قابلیت شکست دهند؟
اینکه میگوییم از لحاظ قابلیت به این خاطر است که آیفونها حتی اگر قابلیت خوبی هم نداشته باشند، باز هم از لحاظ فروش گوشیهای اندرویدی را پشت سر میگذارند. به همین خاطر اپل با خیال آسوده، قابلیتهایی را که اندرویدیها بیش از دو سال پیش در اختیار کاربران خود قرار داده بودند را هم در گوشیهایش قرار نمیدهد. نمونهی این قابلیت میتواند اینترنت ۵G یا نمایشگر ۱۲۰ هرتزی باشد که سال گذشته و امسال به گوشیهای آیفون اضافه شد؛ آن هم نه همهی مدلها بلکه فقط دو مدل پرو و پرو مکس. این در حالی است که حتی اقتصادیهای اندرویدی نیز نمایشگر ۱۲۰ هرتز دارند.
با این حال هنوز هم نقاط قوت زیادی در آیفونهای جدید، در واقع آیفون ۱۳ پرو و پرو مکس وجود دارد که میتوانیم به خاطر آنها این دو گوشی را تحسین کنیم. بنابراین قبل از اینکه بخواهیم به نقد آنها بپردازیم، بهتر است نگاهی به این موارد نیز داشته باشیم.
نمایشگر ۱۲۰ هرتز پروموشن که تجربهی کار با آیفونها را بینظیر کرده است.
بهرهمندی از سه سنسور دوربین جدید روی پنل پشتی با امکان ثبت تصاویر بهتر در نور کم، توانایی بیشتر در بزرگنمایی، امکان عکاسی ماکرو، حالت سینماتیک و …
افزایش ظرفیت باتری تا ۱٫۵ ساعت در مدل پرو و ۲٫۵ ساعت در مدل پرو مکس (به ادعای اپل).
اگر به این فکر میکنید که چرا کاهش ۲۰ درصدی اندازهی ناچ در بین موارد خوب بالا ذکر نشده است به این خاطر است که نمایشگر آیفونها اکنون به نسبت قبل ۲۰ درصد بیشتر پنل جلویی را تشکیل دادهاند. این در دورهای که گوشیهای اندرویدی در حال استفاده از فناوری دوربین سلفی زیر نمایشگر هستند تا نسبت نمایشگر به بدنه را افزایش دهند بسیار کم است. حتی اگر اپل تغییری در این بخش نمیداد هم نه کسی متوجه ۲۰ درصد میشد و نه کسی بابت آن گلهمند بود. باید به این نکته هم اشاره کنیم که شاید ناچ از لحاظ طولی کوچکتر شده باشد اما اکنون بلندتر شده است و ظاهری شبیه به گوشی پیکسل ۳XL دارد که خب خیلی زیبا نیست.
انتظاراتی که به حقیقت تبدیل نشدند
اما در رابطه با سری آیفون ۱۳ پرو و پرو مکس، یک سری شایعات وجود داشت که حتی افشاگران بسیار معروفی هم صحت آن را تایید کرده بودند. اما هیچگاه این شایعات به حقیقت تبدیل نشد چون میبینیم که آیفونها بدون تجهیز به تمام آن قابلیتهایی که گفته میشد به آن مجهز میشوند راهی بازار شدند. در زیر به سه مورد از مهمترین و محتملترین شایعاتی میپردازیم که پیرامون سری آیفون ۱۳ وجود داشت ولی به حقیقت تبدیل نشد.
اتصال ماهوارهای
یک از قابلیتهایی که اکنون دیگر در رابطه با آن چیزی نمیشنویم اما شایعات زیاد و نسبتا مطمئنی از افشاگران معروف نظیر مارک گارمن و مینگچی کو، وجود داشت مبنی براینکه آیفون ۱۳ پرو و پرو مکس با استفاده از اتصال ماهوارهای قادر به ارسال پیام متنی و یا حتی برقراری تماس خواهند بود.
قطعا اگر این قابلیت در آیفونها وجود داشته باشد یکی از بهترین و کاربردیترینها خواهد بود چرا که به کاربر اجازه میدهد از جاهایی که اکنون امکانش وجود ندارد، پیام ارسال کنند یا تماس برقرار کنند.
Thuraya X5-Touch تنها گوشی هوشمند تاریخ است که از اتصال ماهوارهای پشتیبانی میکند.
عکاسی نجومی
اگرچه در رویداد رونمایی از گوشیهای آیفون ۱۳ هیچ بخش مجزایی برای معرفی عکاسی از نجوم در نظر گرفته نشد، اما اپل خیلی از سنسورهای جدید و بزرگتر در دو مدل پرو و پرو مکس تعریف و تمجید کرد و مدعی شد این دو گوشی میتوانند تصاویر خیرهکنندهای از آسمان شب ثبت کنند.
عبارت «عکاسی نجومی» حتی در یکی از تصاویری که رسما توسط آیفون ۱۳ پرو به ثبت رسید نیز ذکر شده بود و حتی پوشهی مربوط به آن تصاویر هم «astrophotography» نام داشت. البته به خاطر داشته باشید که عکاسی نجومی فقط یک اصطلاح عکاسی است نه یک قابلیت سختافزاری یا نرمافزاری بهخصوص و عمده. شاید به همین خاطر هم بود که اپل بخش مجزایی را برای معرفی آن در نظر نگرفت.
این قابلیت در گوشیهایی نظیر گوگل پیکسل ۴، یک سری از گوشیهای هواوی و … وجود دارد.
نمایشگر همیشه روشن
مشخص نیست چرا اما این اتفاق رخ نداد که در آیفون ۱۳ هم شاهد نمایشگر همیشه روشن باشیم. این یکی از بهترین و کاربردیترین قابلیتهایی است که سالهاست در پرچمداران اندرویدی وجود دارد اما اپل ظاهرا تمایل دارد کاربر برای مشاهدهی تاریخ، ساعت، میزان شارژ و مواردی از این دست حتما گوشی خود را روشن کند.
این در حالی است که شرکت آمریکایی اینبار تمام قابلیتهای سختافزاری لازم را برای تجهیز گوشیهایش به این قابلیت را در اختیار داشت. مثلا نمایشگر ۱۲۰ هرتزی پروموشن که روی پنلی از جنس OLED قرار گرفته است میتواند رفرشریت را تا ۱۰ هرتز کاهش دهد. این یعنی اگر این قابلیت در گوشیهای آیفون ۱۳ پرو و پرو مکس قرار میگرفت انرژی بسیار کمی هم مصرف میکرد.
نمایشگر همیشه روشن را پیش از این در اپل واچ دیده بودیم اما نمیدانیم چرا شرکت اصلا علاقهای به تجهیز گوشیهایش به این قابلیت کاربردی ندارد. شاید اپل بخواهد سال آینده این قابلیت را به آیفون ۱۴ بیاورد و در آنجا از آن به عنوان یک تغییر انقلابی یاد کند. کاری که شرکت معمولا انجام میدهد تا تاخیر چند سالهی خود برای اضافه کردن قابلیتی جدید به گوشیهایش را جبران کند.
این قابلیت در گوشیهای اندرویدی زیادی دیده میشود که البته لازمهی آن نمایشگرهایی با پنل OLED است تا در مصرف باتری صرفهجویی شود.
قابلیتهایی که در مقایسه با پرچمداران اندرویدی در آیفون ۱۳ پرو و پرو مکس دیده نمیشوند
تصویر بالا دقیقا تمام آن چیزی را که در پرچمداران اندرویدی وجود دارد اما در آیفون ۱۳ پرو و پرو مکس شاهد آن نیستیم را به نمایش گذاشته است. اگر از کاربران گوشیهای اپل باشید طبیعتا اصلا تمایلی به دانستن این فقدانها نخواهید داشت چون شاید اصلا از بابت آن خبر هم نداشته باشید. این قابلیتها اگرچه بسیار کاربردی هستند اما هیچوقت شایعاتی هم پیرامون اینکه قرار است در آیفونها شاهد آنها باشیم منتشر نشد. اما این قابلیتها چه هستند؟
۱. دوربین پریسکوپی با میزان زوم بالا
یک دوربین پریسکوپی با قابلیت زوم اپتیکال ۵ تا ۱۰ برابری در پرچمداری که بیش از ۱۰۰۰ دلار قیمت دارد باید وجود داشته باشد. در غیر این صورت نمیتوان از لحاظ عکاسی روی این گوشیها خیلی حساب کرد. کیفیت آیفونها در عکاسی و فیلمبرداری واقعا بالاست اما وقتی بدانیم ۱۰۰۰ دلار یا بیشتر برای محصولی هزینه کردیم که نمیتواند بیشتر از ۳ برابر به صورت اپتیکال زوم کند قطعا ناامید میشویم.
شاید در تمامی موارد از دوربین پریسکوپی یک گوشی استفاده نشود اما کسی که عاشق عکاسی باشد و در عین حال آیفون را هم دوست داشته باشد، قطعا از این بابت که گوشی گرانقیمت و لوکسی که مد نظر دارد نمیتواند از سوژههای دور دست تصاویر باکیفیتی ثبت کند ناامید خواهد شد. اتفاق خوبی نیست که میبینیم در آیفون ۱۳ پرو از چنین لنزی استفاده نشده است و بعید به نظر میرسد در آیفون ۱۴ پرو یا پرو مکس هم خبری از لنز پریسکوپی نباشد در حالی که برخی از پرچمداران اندرویدی نظیر گلکسی S21 اولترا به دوربینهایی با قابلیت بزرگنمایی ۳ تا ۱۰ برابری مجهز هستند.
۲. شارژ بیسیم معکوس
اولین بار، شاید تصور بر این بود که قابلیتی نظیر شارژ بیسیم معکوس یک قابلیت نه چندان کاربردی و در واقع تبلیغاتی است. اما اگر به آن فکر کنیم میبینیم که در حال حاضر گجتهای زیادی وجود دارند که فروش آنها هم بسیار افزایش پیدا کرده است. بنابراین اگر گوشی از فناوری شارژ معکوس پشتیبانی کند، کاربر میتواند زمانی که به شارژر برای شارژ گجتهای خود دسترسی ندارد، از گوشی به عنوان یک پاوربانک استفاده کند. مثلا وقتی گلکسی S21 و ایرپادز داشته باشید، میتوانید در شرایط خاص، هدفون خود را از طریق گوشی شارژ کنید اما همان هدفون را که متعلق به اپل است نمیتوان با آیفون شارژ کرد.
این قابلیت در بسیاری از گوشیهای اندرویدی وجود دارد اما اولینبار در هواوی میت ۲۰ پرو شاهد آن بودیم.
۳. حسگر اثرانگشت زیر نمایشگر
بسیاری از کاربران علاقه داشتند گوشیهای سری آیفون ۱۳ به حسگر اثرانگشت زیر صفحه بهجای سنسور تشخیص چهره مجهز شوند اما اپل این درخواست را نادیده گرفت چون اگر قرار بود در گوشیهایش از سنسور اثرانگشت استفاده کند باید ناچ را حذف میکرد و در این صورت آیفونها به نمایشگری با یک حفرهی کوچک برای تعبیهی دوربین سلفی مجهز میشدند.
به نظر میرسد اگر اپل این کار را انجام میداد دیگر برای سالهای آتی هیچ چیز جذابی برای عرضه به کاربران نداشت؛ به همین خاطر تصمیم گرفت قابلیتی را که میتوانست بهسادگی در گوشیهایش قرار دهد را نادیده بگیرد. فعلا که شایعاتی منتشر شده است مبنی براینکه در سری آیفون ۱۴ شاهد تغییراتی اساسی خواهیم بود که امیدواریم حذف ناچ و تشخیص چهره و اضافه شدن حسگر اثرانگشت هم جز آن تغییرات باشند.
این قابلیت در حال حاضر در بسیاری از گوشیهای اندرویدی وجود دارد اما اولینبار در هواوی میت ۲۰ پرو شاهد بکارگیری از آن بودیم.
۴. دوربین سلفی زیر نمایشگر
البته این مورد که وبسایت منبع ذکر کرد حتی در لیست انتظارات ما برای گوشیهای اندرویدی هم قرار ندارد چرا که هنوز شرکتها نتوانستند آن را به بلوغی که باید برسانند. در نتیجه هرچه در این زمینه تلاش میکنند به نتیجهی خوبی ختم نمیشود. نمونهی این تلاشها را در محصولاتی نظیر گلکسی زد فولد ۳، ZTE Axon 30 و شیائومی می میکس ۴ میبینیم که مورد آخر شاید بهترین نوع آن باشد اما باز هم کیفیت آن در مقایسه با دوربینهای سلفی معمولی پایینتر است. فعلا مشخص نیست اپل چه زمانی ناچ به این بزرگی را از روی نمایشگرهای آیفون برمیدارد، چه برسد به اینکه بخواهیم انتظار داشته باشیم شرکت آمریکایی در محصولات خود از دوربین سلفی زیر نمایشگر استفاده کند. احتمالا برای دیدن چنین روزی باید حداقل ۴ سال منتظر بمانیم.
۵. شارژر سریع (هم سیمی و هم بیسیم)
اپل در زمینهی شارژ سریع اصلا عملکرد خوبی ندارد. اینکه باید حدودا ۲ ساعت صبر کنیم تا گوشی ۱۰۰۰ دلاری (یا بیشتر) با شارژری که حتی درون جعبه وجود ندارد شارژ شود، اصلا منطقی نیست. اپل شارژر خود را تغییر نداد و اما ظرفیت باتری آیفون ۱۳ پرو مکس به نسبت قبل افزایش داشته است. با در نظر گرفتن مدت زمانی که برای شارژ آیفون ۱۲ پرو مکس با شارژر ۲۰ واتی اپل نیاز بود، میتوان گفت آیفون جدید برای شارژ شدن از ۰ تا ۱۰۰ حدودا به ۲:۳۰ دقیقه زمان نیاز دارد که بسیار زیاد است. البته آنچه که دربارهی شارژ سریع بسیار اهمیت دارد، مدت زمانی است که گوشی میتواند از ۰ به میزان قابل قبولی برسد که به نظر میرسد آیفونها عملکرد قابل قبولی در این زمینه دارند. ظاهرا شارژر ۲۰ واتی اپل میتواند در مدت زمان ۳۰ دقیقه، شارژ گوشی را از ۰ به ۵۰ درصد برساند که قابل قبول ارزیابی میشود.
این قابلیت در بسیاری از گوشیهای اندرویدی وجود دارد و سریعترین آن متعلق به شیائومی است با سرعت ۱۲۰ وات.
۶. USB-C
مهم نیست چه تعداد کاربر به USB-C بهجای لایتنینگ علاقه دارند، اتحادیهی اروپا اپل را موظف به استفاده از آن میداند یا اینکه چه تعداد از سایر محصولات اپل از آن استفاده میکنند، به نظر میرسد قرار نیست شرکت آمریکایی چنین پورتی را درون آیفونها قرار دهد. اینکه اپل سر این موضوع با همه لج کرده است یا اینکه میخواهد بهزودی آیفونها را بدون پورت راهی بازار کند و به همین خاطر نمیخواهد تغییری در این زمینه بوجود بیاورد مشخص نیست. باید دو یا سهسال منتظر بمانیم ببینیم تکلیف چیست. اما فعلا به نظر میرسد آیفون ۱۴ هم با همان پورت لایتنینگ راهی بازار میشود.
این قابلیت تقریبا در تمام گوشیهای پرچمدار، میانرده و حتی اقتصادی اندرویدی دیده میشود.
آیا آیفون ۱۴ پرو و پرو مکس میتوانند انتظارات را برآورده کنند؟
همانطور که میبینید، بسیاری از قابلیتهای خوبی که در حال حاضر در پرچمداران اندرویدی وجود دارد در آیفون ۱۳ پرو و پرو مکس دیده نمیشود. این در حالی است که گوشیهای اندرویدی طی دو سه سال اخیر از آنها بهرهمند بودند و چیزی هم نیست که اخیرا به آنها اضافه شده باشد. در واقع اپل دو سه نسل است که از پرچمداران اندرویدی در یک سری از بخشها عقب افتاده و مشخص نیست چه زمانی قصد دارد این فاصله را جبران کند.
به نظر میرسد قطعا باید شاهد اضافه شدن قابلیتهایی نظیر دوربین زیر صفحه، نمایشگر همیشه روشن، لنز پریسکوپی، فناوری شارژ معکوس و مواردی از این دست در آیفونهای آینده باشیم، حال مشخص نیست چه زمانی. یک سری دیگر از قابلیتها نظیر عکاسی نجومی، اتصال ماهوارهای و پورت USB-C هم بعید به نظر میرسد در آیفونهای بعدی وجود داشته باشند.
مسألهی دیگری هم که وجود دارد راجع به کاربران اپل است که خیلی تمایلی به اضافه شدن قابلیتهای جدید نشان نمیدهند و اپل هم با خیال آسوده، اضافه کردن این قابلیتها را به سالهای بعد موکول میکند و سعی میکند خیلی در طراحی گوشیهایش نوآوری به خرج ندهد. با این حال باید دید طی سالهای آتی چه پیش خواهد آمد.
به نظر شما قابلیتهای دیگری هم وجود دارد که دوست داشته باشید اپل با الگوبرداری از شرکتهای تولیدکنندهی پرچمداران اندرویدی در گوشیهای آیفون استفاده کند یا خیر؟