ویندوز ۱۱؛ تمام آنچه که از سیستمعامل جدید مایکروسافت میدانیم
ویندوز ۱۱ قرار است سه روز دیگر به صورت رسمی برای عموم کاربران منتشر شود. در همین راستا تصمیم گرفتیم نگاهی داشته باشیم به تمام قابلیتهای آن تا ببینیم مایکروسافت چه تغییراتی را در سیستمعامل جدید خود بوجود آورده است.
به گزارش موبوایران، ویندوز ۱۱ قرار است سه روز دیگر به صورت رسمی برای عموم کاربران منتشر شود. در همین راستا تصمیم گرفتیم نگاهی داشته باشیم به تمام قابلیتهای آن تا ببینیم مایکروسافت چه تغییراتی را در سیستمعامل جدید خود بوجود آورده است.
ویندوز ۱۱ به عنوان جدیدترین سیستمعامل مایکروسافت بعد از گذشت ۶ سال از عرضهی ویندوز ۱۰ قرار است عرضه شود و آنطور که از نسخههای بتا و پیشنمایش متوجه شدیم، به نظر میرسد باید انتظار تغییرات زیادی را داشته باشیم. تغییراتی که اینبار واقعا خوب و کاربردی به نظر میرسند و قرار است تجربهی کاربری را دگرگون کنند.
در حال حاضر ویندوز ۱۱ هنوز هم به صورت بیلد پیشنمایش برای دانلود در اختیار کاربران قرار دارد. همچنین میتوان فایل ISO آن را دریافت و نصب کرد که در انتهای مطلب به آموزش نصب آن از این طرق میپردازیم. البته توصیه میشود این سه روز را هم صبر کنیم تا آپدیت مربوطه را رسما دریافت کنید.
از آن جایی که مایکروسافت اندکی سیاست سختگیرانه در پشتیبانی ویندوز ۱۱ از دستگاههای مختلف در پیش گرفت، کاربران زیادی سردرگم شدند از این بابت که آیا میتوانند ویندوز ۱۱ را روی سیستم خود نصب کنند یا خیر. در بسیاری از خبرگزاریها راه حل دور زدن محدودیتهای مایکروسافت و نصب ویندوز ۱۱ حتی روی سیستمهای قدیمیتر آموزش داده شده است و در یک سری از خبرگزاریهای دیگر هم توصیه میشود مطابق دستورالعمل شرکت پیش برویم. بنابراین سردرگمیهای پیش آمده کاملا طبیعی است اما خوشبختانه تمام اینها سه روز دیگر و با عرضهی رسمی ویندوز جدید به پایان خواهد رسید.
اما میپردازیم به بررسی قابلیتهای جدید ویندوز ۱۱ که گفته میشود تجربهی کاربریمان را به طور کامل متحول میکند تا ببینیم سه روز دیگر قرار است با چه سیستمعاملی روبرو شویم.
تغییرات ظاهری
قبل از اینکه به بررسی تغییرات فنی بپردازیم، نگاهی خواهیم داشت به تغییرات ظاهری که اصلا هم تعدادشان کم نیست. اگر نسخهی بتای ویندوز ۱۱ را پیش از عرضهی رسمی نصب و تجربه کرده باشید، قطعا اولین چیزی که توجه شما را به خود جلب کرد، تغییر محل منوی استارت و قرارگیری آن در بخش مرکزی ویندوز بود. مایکروسافت این تغییر را در راستای دسترسی سادهتر به منوی استارت، خصوصا در نمایشگرهای فوق عریض در نظر گرفت که باید بگوییم اندکی ظاهر سیستمعامل مک را تداعی میکند.
تغییرات ظاهری دیگری هم ویندوز ۱۱ پدید آمده است که از جمله مهمترین آنها میتوان تغییر زبان طراحی آیکونها و تختتر شدن آنهاست تا اپلیکیشنهای مایکروسافت در تمام دستگاهها ظاهری یکپارچه و واحد داشته باشند. اگرچه شکل اپلیکیشنها در آیکون تختتر شده است اما گوشهی پنجرهها اکنون اندکی انحنا پیدا کرده است که از این حیث ویندوز ۱۱ با ویندوز ۱۰ متفاوت است.
پشتیبانی از اپلیکیشنهای اندروید
اپل در آپدیت جدید خود این امکان را فراهم کرد تا کاربران سیستمعامل مک بتوانند اپلیکیشنهای iOS را روی سیستم خود نصب و تجربه کنند. مایکروسافت از آن جایی که اپلیکیشن خاصی ندارد، تصمیم گرفت پشتیبانی از اپلیکیشنهای اندرویدی را به ویندوز ۱۱ بیاورد. اما نحوهی انجام این کار اندکی متفاوت است.
شرکت آمریکایی در یک همکاری با آمازون تصمیم گرفت فروشگاه آن را به فروشگاه ویندوز اضافه کند که آن هم اکنون ظاهر و قابلیتهای جدیدی دارد. در واقع نمیتوانید هر اپلیکیشن اندرویدی که بخواهید را از روی سیستم نصب کنید چرا که فروشگاه آمازون لزوما همهی اپلیکیشنها را ندارد اما خوشبختانه به نظر میرسد ویندوز ۱۱ از سایدلود اپلیکیشنها هم پشتیبانی میکند. بنابراین میتوانید هر اپلیکیشنی را که میخواهید از بیرون دانلود و روی سیستم خود نصب کنید.
البته گوگل بعد از اینکه این اقدام مایکروسافت را متوجه شد تصمیم گرفت جلوی آن را بگیرد. به همین خاطر خبری منتشر شد مبنی براینکه شاید در اوایل عرضه، شاهد پشتیبانی از اپلیکیشنهای اندرویدی در ویندوز ۱۱ نباشیم. بنابراین اگر این سیستمعامل را نصب کردید ولی نتوانستید اپلیکیشنهای اندرویدی را روی آن داشته باشید، نگران نباشید، چرا که بعید به نظر میرسد مایکروسافت به طور کلی این ایده را کنار بگذارد.
فروشگاه مایکروسافت
از اپلیکیشنها که صحبت شد حتما باید به فروشگاه مایکروسافت هم اشاره کنیم که اکنون هم از لحاظ ظاهری تغییر کرده است هم از لحاظ قابلیت و امکانات. طبق سیاست جدید، توسعهدهندگان میتوانند اکنون اپلیکیشنها را با فرمت win32 هم وارد فروشگاه کنند. همچنین مایکروسافت این لطف را به توسعهدهندگان کرد که سیستم پرداختی خاص خود را داشته باشند چون اگر قرار بود به همان سیستم پرداخت خود شرکت محدود باشند، مایکروسافت بخشی از درآمد را به عنوان مالیات برای خود برمیداشت.
ویجتها
تجربهی ویجت روی ویندوز ویستا اصلا موفقیتآمیز و لذتبخش نبود. اما مایکروسافت تصمیم گرفت با اندکی تغییر و تحول در آن، بار دیگر ویجتها را برای ویندوز ۱۱ نیز عرضه کند. ویجتها اکنون به بخش جدانشدنی و مهمی از سیستمعاملهای مخصوص گوشی تبدیل شدهاند اما مایکروسافت میخواهد تجربهی استفاده از آن را در سیستمهای رومیزی نیز در اختیار کاربران قرار دهد.
با نصب ویندوز ۱۱، پنل مخصوصی را فقط برای ویجتها در اختیار خواهید داشت که میتوانید برای موارد مختلفی نظیر آب و هوا، تقویم، ساعت و … ویجت تنظیم کنید. اگر پیش از این از سیستمعامل مک و ویجتهای آن استفاده کرده باشید قطعا شباهت زیادی را بین این دو حس خواهید کرد.
گروهبندی پنجرهها
در حال حاضر در ویندوز ۱۰ کاربر میتواند پنجرهها را در چهار گوشهی تصویر قرار داده و از آنها در آن واحد استفاده کند. اما در ویندوز ۱۱ این فرایند آسانتر و بسیار کاربردیتر شده است به این صورت که میتوانید پنجرهها را به شکلهای مختلف و در زوایای گوناگون در تصویر بگنجانید یا حتی ترتیب دلخواه خود را داشته باشید. این کار هم با بردن نشانگر موس روی آیکون بزرگکردن پنجره (Maximize) در گوشهی سمت راست، قابل انجام است.
پشتیبانی از فرامین لمسی
اپل خیلی مشتاق به پشتیبانی از فرامین لمسی در مک نبود اما مایکروسافت با آغوش باز آن را پذیرفت و تصمیم گرفت این کار را هم بهتر از آنچه که اکنون شاهد هستیم در سیستمعامل جدید خود پیاده کند. همچنین اندازهی صفحهکلید هم اندکی کوچکتر شده است تا بدین ترتیب هنگام لمس صفحه مزاحمت ایجاد نکند. باید منتظر ماند و دید آیا این تغییرات واقعا ویندوز ۱۱ را به سیستمعاملی مناسب برای فرامین لمسی تبدیل میکند یا خیر.
قابلیتهای گیمینگ
آخرین ویژگی که قصد داریم در این لیست به آن اشاره کنیم که البته قطعا آخرین ویژگی جدید ویندوز ۱۱ به حساب نمیآید، برای علاقهمندان به بازی است. کامپیوترهای رومیزی در اکثر نقاط جهان به یکی از اصلیترین لوازم مخصوص بازی تبدیل شدهاند و مایکروسافت هم با تجربهی زیادی که از تولید و عرضهی ایکسباکس کسب کرد توانست عملکرد سیستمهای رومیزی را از طریق ویندوز بهبود ببخشد.
در راستای بهبود تجربهی گیمینگ در سیستمهای مبتنی بر ویندوز ۱۱، مایکروسافت API جدیدی را تحت عنوان DirectStorage طراحی مرد تا بدین ترتیب اطلاعات هر بازی به صورت مستقیم توسط حافظهی رم گرافیک بارگذاری شود. چنین قابلیت باعث تسریع فرایند بارگذاری اطلاعات خواهد شد و تاثیر چشمگیری هم دارد.
قابلیت بعدی Auto HDR است که این امکان را فراهم میکند تا بازیهایی که با دایرکتایکس ۱۱ یا بالاتر طراحی شدهاند، به صورت خودکار به کیفیت HDR ارتقا پیدا کنند. طبیعتا بازیهایی که به صورت نیتیو و پیشفرض با کیفیت HDR طراحی شدهاند از لحاظ جلوههای تصویری کیفیت بیشتری به نسبت این بازیها دارند اما نمیتوان تاثیر زیاد و محسوسی را که این قابلیت در ارتقای کیفیت تصاویر دارد نادیده گرفت.
علاوه بر اینها، اکنون اپلیکیشن ایکسباکس به صورت پیشفرض روی ویندوز ۱۱ نصب است و به کاربر اجازه میدهد با سرعت بیشتری به لیست بازیهای ایکسباکس خود در سیستم دسترسی داشته باشد و بازیهایی را که با اشتراک Game Pass خریداری کرده بود روی سیستم هم تجربه کند.
آیا باید ویندوز ۱۱ را نصب کنیم؟
یکی از بزرگترین سوالی که حتی بعد از عرضهی رسمی ویندوز ۱۰ هم ذهن کاربران را به خود مشغول کرد این بود که آیا واقعا نیاز است ویندوز ۱۱ را روی سیستم خود که به درستی هم کار میکند نصب کنیم؟ از زمانی که مایکروسافت ویندوز ۸ را عرضه کرد تاکنون، یک ترس بزرگ در دل کاربران این شرکت وجود دارد مبنی براینکه شاید نصب ویندوز جدید باعث ایجاد مشکل شود.
اگر به خاطر داشته باشید بعد از ویندوز ۷، هیچوقت ویندوزی تولید نشد که به پایداری، کیفیت و سرعت آن باشد و همیشه مشکلات ریز و درشتی برای کاربران وجود داشت تا با آن دست و پنجه نرم کنند. اما در نهایت مایکروسافت به طور کامل این ویندوز را رها کرد تا کاربران مجبور شوند به سیستمعامل جدید روی بیاورند.
البته شرکت آمریکایی به کاربران اطمینان داد تا سال ۲۰۲۵ از ویندوز ۱۰ پشتیبانی خواهد کرد. اما این حرف بیشتر برای کسانی است که سیستمشان از ویندوز جدید پشتیبانی نمیکند و مجبور به ماندن در ویندوز ۱۰ هستند. در غیر این صورت هیچ دلیل خاصی وجود ندارد که به سیستمعامل جدید کوچ نکنید.
در حال حاضر البته ویندوز ۱۱ دورهی بتای خود را سپری میکند و طبیعتا پیشنهاد ما این است که فعلا دست نگه دارید تا نسخهی رسمی آن عرضه شود. چون همیشه نسخههای بتا دارای مشکلات ریز و درشتی هستند که میتوانند باعث صدمه زدن به سیستم شوند. با این حال اگر واقعا به فناوری و امتحان کردن قابلیتهای جدید علاقهمند هستید، میتوانید با عضویت در اینسایدر بتا، نسخهای از ویندوز ۱۱ که ایرادات کمتری دارد را دانلود و نصب کنید. البته اگر کامپیوتر شما از این ویندوز پشتیبانی کند.
چه کامپیوترهایی از ویندوز ۱۱ پشتیبانی میکنند؟
حال که صحبت از پشتیبانی شد، باید به این نکته اشاره کنیم که مایکروسافت در این زمینه کاملا مبهم عمل کرد. در ابتدا گفته شد فقط سیستمهایی که به پردازندههای نسل ۸ به بعد اینتل مجهز شدهاند میتوانند این نسخه را دریافت کنند در حالی که بعدها این سختگیری اندکی کمتر شد. شرکت ردموندی اپلیکیشنی را تحت عنوان PC Health Check عرضه کرد تا کاربران بتوانند به کمک آن، پشتیبانی یا عدم پشتیبانی سیستمشان از ویندوز ۱۱ را متوجه شوند اما بعدها این اپلیکیشن را بهروزرسانی کرد.
اما مشخصات کلی سیستمی که قرار است به ویندوز ۱۱ بهروزرسانی شود از قرار زیر است:
پردازنده: ۶۴ بیتی با ۲ هسته یا بیشتر با فرکانس حداقل ۱ گیگاهرتز
حافظهی رم: حداقل ۴ گیگابایت
حافظهی داخلی: حداقل ۶۴ گیگابایت
firmware سیستم: UEFI با پشتیبانی از Secure Boot
TPM: پشتیبانی از TPM ورژن ۲
کارت گرافیک: با قابلیت پشتیبانی از دایرکتایکس ۱۲
نمایشگر: بزرگتر از ۹ اینچ با وضوح حداقل ۷۲۰P
اینترنت: حساب کاربری مایکروسافت و اتصال اینترنت با سرعت کافی برای دانلود، نصب و راهاندازی
همانطور که گفته شد، حتی کامپیوترهایی با تراشههای قدیمی هم قادر به دانلود فایل ISO و نصب ویندوز ۱۱ روی سیستم خود هستند اما مایکروسافت اعلام کرد اگر کاربری از این طریق بخواهد ویندوز نصب کند، دیگر هیچ آپدیتی برای آنها عرضه نمیکند که البته شاید بتوان بار دیگر با دانلود ISO جدیدتر، این محدودیت را هم دور زد.
ویندوز ۱۱ چهزمانی رسما عرضه میشود؟
در ابتدای متن هم به این موضوع اشاره کردیم که ویندوز ۱۱ قرار است سهروز دیگر رسما عرضه شود. یعنی در تاریخ ۵ اکتبر (۱۰ مهر). بنابراین فاصلهی زیادی هم تا عرضهی نسخهی رسمی باقی نمانده است و اگر جز آن دسته از کاربرانی هستید که به این سیستمعامل و تجربهی قابلیتهای جدید آن علاقهمند هستید، پیشنهاد میشود این مدت را هم منتظر بمانید و سراغ نسخههای بتا نروید.
آیا آپدیت ویندوز ۱۱ رایگان خواهد بود؟
اگر در حال حاضر از ویندوز ۱۰ روی سیستم خود استفاده میکنید که این سیستم هم از ویندوز ۱۱ پشتیبانی میکند، به صورت رایگان قادر به دریافت آپدیت جدید خواهید بود. این دقیقا کاری است که مایکروسافت با ویندوز ۱۰ هم انجام داد و اعلام کرد آپدیت آن از ویندوز ۷ رایگان خواهد بود. هرچند همیشه چنین سیاستی را از سوی شرکت شاهد نبودیم.
چگونه ویندوز ۱۱ را روی سیستم خود نصب کنیم؟
همانطور که در بالا هم اشاره شد، در حال حاضر ویندوز ۱۱ فقط در حالت بتا در دسترس قرار دارد و این یعنی دانلود و نصب آن فقط از طریق رفتن به صفحهی تنظیمات و زدن روی گزینهی آپدیت ممکن نخواهد بود. البته اگر قصدتان دانلود فایل ISO نیست، مسیر زیر را دنبال کنید.
به صفحهی تنظیمات ویندوز بروید و روی گزینهی آخر یعنی Updates and security کلیک کنید.
در پنل سمت چپ روی آخرین گزینه یعنی Windows insider program کلیک کنید.
به عنوان اینسایدر حلقهی بتا یا Dev ثبت نام و سیستم را ریستارت کنید تا فرایند ثبت نام شما به عنوان اینسایدر ویندوز به اتمام برسد. به خاطر داشته باشید که حلقهی بتا از لحاظ لگ و باگ، در وضعیت بهتری به نسبت حلقهی Dev قرار دارد.
مطمئن شوید که سیستم شما از TPM 2.0 بهره میبرد در غیر این صورت حتی اگر سیستم قدرتمندی هم در اختیار داشته باشید، باز هم قادر به نصب ویندوز جدید نخواهید بود چون مایکروسافت ظاهرا روی این موضوع خیلی حساس است.